Alles wat je nu wil weten over hybride producten

De discussies over het Klimaatakkoord en de rol die particulieren hebben bij het terugdringen van de CO2-uitstoot worden steeds intenser. Bijvoorbeeld als het gaat om verwarming en warmwatervoorziening van je huis. Kies je gas of elektrisch? Is er een warmtenet? Op basis van welke factoren maak je keuzes? Het lijkt misschien of de keuze zwart-wit is, maar dat is niet zo. Er zijn namelijk hybride producten die het beste van twee werelden bieden. Een hybride installatie is een slimme optie voor mensen die bewust omgaan met klimaat en hun energieverbruik.

Wat is het?

Het begrip hybride vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in het Latijn. Enigszins vrij vertaald betekent hybride kruising of combinatie. Het is een mix van bestanddelen van uiteenlopende origine. Je kent de term ongetwijfeld al uit de autobranche. Een hybride auto wordt aangedreven door een benzinemotor en een elektromotor. Een hybride installatie in je huis werkt op een vergelijkbare manier. Het bestaat uit een intelligente combinatie van een cv-ketel op gas of stookolie en een warmtepomp.

All-in one of bijplaatsing

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de bodem, grondwater of buitenlucht. In dit geval gaat het om warmte uit buitenlucht. Die warmte wordt door compressie opgewarmd en via een gesloten watercircuit naar radiatoren of vloerverwarming gebracht. Als de cv-ketel werkt, verbrandt deze gas of stookolie en heb je beschikking over warm water en wordt de warmte afgegeven aan de radiatoren of vloerverwarming. Samen is dat de all-in- one hybride oplossing. Maar je kunt ook voor bijplaatsing kiezen. Als je cv-ketel prima voldoet en nog niet aan vervanging toe is en je wil toch een hybride installatie, dan plaats je een warmtepomp met hybride-regelaar naast je bestaande cv-ketel. Dat scheelt investeringskosten.

Beide oplossingen zijn mooie transitieproducten, die je verzekeren van voldoende warmte en warm water tegen de laagste kosten. Belangrijk om te weten is dat een hybride verwarmingssysteem ook in bestaande woningen eenvoudig te installeren is.

Laagste kosten

Een hybride verwarming is zo ingesteld dat deze de energiebron aanspreekt die zorgt voor de laagste kosten. Wanneer verwarmen met hernieuwbare energie meer energie of elektriciteit kost, bijvoorbeeld als het buiten heel koud is, schakelt de installatie automatisch en direct over op de cv-ketel. Dankzij deze werking ben je als gebruiker steeds verzekerd van voldoende warmte en voldoende warm water tegen de laagste kostprijs.

Energiebesparingen en lagere CO2-uitstoot

Hybride verwarmingsystemenen kunnen tot 25% meer energie besparen in vergelijking met verwarmingsinstallaties die volledig op fossiele brandstof werken. Daarbij heeft het niet alleen een positieve invloed op het energieverbruik, maar draagt het ook bij aan een groenere toekomst. Een hybride verwarming heeft een kleinere impact op het klimaat, omdat er minder CO2-uitstoot is als de warmtepomp werkt op groene stroom. Dus in combinatie met zonnepanelen is een hybride systeem nog duurzamer. Op dit moment maakt het systeem een financiële afweging, maar in de toekomst is het mogelijk om de hybride installatie te laten werken met de energie die de laagste CO2-waarde heeft.

Doe de productwijzer/warmtewijzer

Natuurlijk speelt wooncomfort een grote rol bij de aanschaf van een verwarmingsinstallatie, maar de kosten spelen ook een belangrijke rol. Om eerlijk te zijn: een hybride installatie is een grotere investering dan een reguliere cv-ketel. Maar daar staat tegenover dat het een doordachte en duurzame voorbereiding op de toekomst is en dat de verbruikskosten lager zijn. Nieuwsgierig geworden? Wil je weten of een hybride installatie iets voor je is? Doe dan de productwijzer/warmtewijzer op remeha.nl/remeha.be.

De werking van een hybride toestel

Aan de hand van twee verschillende situaties zie je hoe een hybride toestel werkt. In de eerste situatie is de buitentemperatuur 15°C. De warmtepomp haalt 4kW energie uit de lucht en verbruikt daarbij 1kW elektriciteit. Dat kost €3. De verwarmingsketel kan 4kW verwarmen met 4kW gas en dat kost €4. In dit geval kiest het hybride systeem voor aansturing via de warmtepomp.

Als de buitentemperatuur -10°C is, haalt de warmtepomp 1kW energie uit de lucht met een verbruik van 4kW elektriciteit – kosten €12. Zoals je weet verwarmt de verwarmingsketel 4kW met 4kW gas voor €4. Nu kiest het systeem voor aansturing via de verwarmingsketel, omdat de kosten €8 lager zijn.

Wij geloven niet in één oplossing

Remeha is van mening dat onze energievoorziening een mix moet zijn waarin ruimte is voor verschillende energiedragers. We zijn realistisch: in onze ogen zijn er meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden. Op die manier kunnen we klimaatdoelstellingen realiseren en werken aan een duurzame samenleving. Gasvormigen, elektriciteit en warmtenetten helpen gezamenlijk bij de verduurzaming en dus het terugdringen van CO2-uitstoot in Nederland/België.

 

In samenwerking met Remeha NV

Meer nieuws van Remeha NV

De grote efficiëntie van warmtekrachtkoppeling

Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt om efficiënter met energie om te gaan.

Wat weet je al over de all-electric warmtepomp?

Er wordt veel gesproken over de energietransitie.

Remeha’s visie op de energietransitie: meerdere wegen naar duurzaamheid

Het Klimaatakkoord van 2015 zorgt voor een duurzamere wereld in 2050.

Unieke kansen voor waterstof in de energietransitie

We staan aan het begin van een energietransitie.

GRATIS Nieuwsbrief