Welke omvormer moet ik kiezen voor mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Een omvormer zorgt ervoor dat deze stroom wordt omgezet in wisselstroom, die nodig is om je elektrische toestellen te laten draaien. Nogal logisch dat je op zoek gaat naar de optimale omvormer voor jouw solarinstallatie. Maar hoe maak je de juiste keuze?

Waarom een omvormer?

Een fotovoltaïsche installatie of PV-installatie bestaat uit zonnep­­anelen en minstens één omvormer. Die is nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom die je elektrische toestellen doet draaien.

Diverse parameters

Welke omvormer je nodig hebt, hangt vooral af van het type zonnepanelen, de hoeveelheid schaduw, de hellingshoek van het dak en de richting van de panelen. Je kiest uit drie vier systemen: stringomvormers, multistringomvormers, micro-omvormers en power optimizers.

Richtprijs per type omvormer

De prijs voor een omvormer verschilt van type tot type en wordt mee bepaald door de structuur van je dak. Hieronder vind je een richtprijs per type.

Type Investering Voordeel
String omvormers € 300 - € 850 per installatie Relatief goedkoop en weinig kans op storingen
Multistring omvormers € 500 - € 1600 per installatie Handig als zonnepanelen op verschillende niveaus liggen of verschillend georiënteerd zijn
Micro-omvormers € 100 - € 300 per zonnepaneel Ideaal als alle panelen een andere hellingshoek of oriëntatie hebben
Power optimizer € 60 per zonnepaneel Handig als er veel schaduw op je dak komt

 

  • De stringomvormer: één lange string (serie)

    De stringomvormer wordt het vaakst gekozen. Hij levert een hoog rendement op en is de goedkoopste van de drie. Bij dit systeem worden zonnepanelen in serie geschakeld aan een centrale omvormer. Het is vooral geschikt op plaatsen met weinig schaduw en waar alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie of hellingsgraad hebben. Let wel: valt er op één enkel paneel schaduw, dan vermindert dit de opbrengst van de hele string of kring. Kies in dat geval voor een omvormer waarop je twee strings kunt aansluiten.

 

  • Micro-omvormer voor maximale opbrengst (parallel)

    Micro-omvormers zijn in opmars. Niet verwonderlijk, want ze halen de maximale opbrengst uit al je zonnepanelen. Elk paneel is parallel geschakeld en heeft een eigen omvormer. Een lager rendement van één zonnepaneel heeft dus geen invloed op de volledige installatie. De micro-omvormer is wel het duurste systeem. Meestal kan je elke omvormer afzonderlijk monitoren en ook de opbrengst bijhouden. Het kastje zet de spanning van de zonnepanelen meteen om naar 230 Volt, zo is de stroom meteen klaar voor gebruik.

 

  • Het power optimizer-systeem (zowel serie als parallel)

    Een power optimizer-systeem is zowel serie als parallel geschakeld. Ieder paneel wordt voorzien van een optimizer, die de productie van gelijkstroom optimaliseert. Een centrale omvormer zet de gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom. Zo bekom je de hoogst mogelijke opbrengst per paneel in geval van schaduw, een defect of een vermogensverschil. Let wel, een power optimizer is duurder dan een stringomvormer en levert minder opbrengst dan een micro-omvormer.

Nog geen zonnepanelen bij je thuis? Bereken makkelijk online hoeveel jouw zonnepaneleninstallatie zou kosten.

Prosumententarief per kW

Ben je netgebruiker van zonnepanelen kleiner dan of gelijk aan 10 kW én met (het principe van) een terugdraaiende teller? Dan moet je het prosumententarief betalen. De hoogte van dit tarief verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het vermogen van je omvormer(s). Hoe groter het vermogen, hoe meer je betaalt voor het gebruik van het distributienet.

Hoeveel bedraagt mijn prosumententarief?

Benieuwd hoeveel jij jaarlijks betaalt? Vermenigvuldig dan het kW-vermogen van je zonnepaneleninstallatie met het bedrag dat je netbeheerder aanrekent. Heb je meerdere omvormers, dan tel je de vermogens van alle omvormers op. In 2020 betaal je voor een installatie van 2,9 kW in Limburg bijvoorbeeld 230,96 euro inclusief btw (2,9 kW x 79,64 euro). In West-Vlaanderen moet je tot 307,23 euro inclusief btw (2,9 kW x 105,94 euro) neertellen.

Hierbij een overzicht van de tarieven per netgebied:

Netbeheerder Tarief 2020 (incl. 21% BTW)
Fluvius Antwerpen (ex-Imea) € 84,62
Fluvius Antwerpen (ex-Iveg) € 86,31
Fluvius Antwerpen (ex-Iveka) € 85,22
Fluvius Limburg € 79,64
Fluvius West € 76,51
Gaselwest € 105,94
Imewo € 86,55
Intergem € 72,29
Iveka € 85,22
Iveka (ex-Iveg) € 86,31
Iverlek € 87,42
PBE € 91,52
Sibelgas € 100,77

 

Deze tarieven zijn van toepassing voor prosumenten met terugdraaiende teller aangesloten op laagspanning zonder piekmeting.

Welke kabel moet je plaatsen tussen de zonnepanelen & de omvormer?

Om het rendementsverlies te beperken, bedraagt de spanningsval over de kabel tussen de zonnepanelen en de omvormer idealiter maximaal 0,5 procent. Voor kabels korter dan 10 meter volstaat een dikte van 4 mm² omdat de stroom van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte. Langere kabels kunnen baat hebben bij een doorsnede van 6 mm². Afhankelijk van het vermogen van de omvormer is het zeker zinvol om van de meterkast naar de omvormer een 6 mm² dikke kabel te trekken. De betere installateurs doen dit sowieso.

Zonnepanelen blijven ook in 2020 een interessante investering. Klaar om je dak te laten renderen? Bereken in een paar minuten hoeveel jouw zonnepaneleninstallatie zou kostenMeer info op luminus.be

In samenwerking met Luminus

Meer nieuws van Luminus

Een goede energieleverancier helpt je met besparen. En wel zo!

Een goede energieleverancier levert je niet alleen energie, maar helpt je ook om er verantwoord e

Zorgeloos wonen: profiteer 24/7 van snelle hulp bij schade

Een defecte verwarmingsketel, stormschade, schade aan je dak, verstopt sanitair ...

Duurzaam investeren: beleg in windenergie en pak tot wel 4% rendement

Gezien een klassiek spaarboekje haast niets meer opbrengt, kijken we massaal uit naar een voordel

Hoe optimaliseer je je energieverbruik? Ontdek onze tips!

Door slim om te springen met energie kun je fiks besparen.

GRATIS Nieuwsbrief