Vergelijk je energieverbruik: hoe scoor jij t.o.v. gelijkaardige gezinnen in je gemeente?

Gepubliceerd op 19 November 2020

Verbruik jij thuis veel energie, of net niet? Zelfs met je jaarlijkse cijfers in kWh erbij is het moeilijk in te schatten hoe je het doet ten opzichte van het gemiddelde. Een goede tip: probeer deze handige vergelijktool eens. Daarmee vergelijk je in een vingerknip je elektriciteits- en gasverbruik met dat van andere inwoners uit je gemeente.

Algemene energiecijfers in Vlaanderen

Elk jaar publiceert de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, kortweg VREG, gemiddelde elektriciteitsafnames per gezin en per verbruikscategorie. Gezien het over het algemeen toch wel wat moeite vraagt om deze cijfers te kunnen interpreteren, stellen we je vandaag enkele handige online tools voor.

Tip 1: Vergelijk je verbruik 

Via de online vergelijktool check je in een paar kliks hoe het zit met je energieverbruik. Selecteer eerst welk verbruik je gaat vergelijken: gas en elektriciteit, enkel elektriciteit of enkel gas. Vul vervolgens je verbruik per jaar in (kijk daarvoor op je laatste afrekening of – als je Luminus-klant bent – via je klantenzone My Luminus). Voer tot slot je postcode in, et voilà! Op een kleurenbalk lees je meteen af of jij weinig (groen), gemiddeld (geel) of veel (oranje) energie verbruikt. Probeer het eens uit.

Tip 2: ontdek hoeveel € jij jaarlijks kan besparen op energie

Het is natuurlijk de bedoeling om de schuifbalkjes van de vergelijktest zo ver mogelijk naar links te krijgen, naar het groene deel. Hoe krijg je dat voor elkaar? Er zijn tig energiezuinige oplossingen voor je woning, maar we begrijpen goed dat je door de bomen het bos soms niet ziet. Deze gratis besparingscalculator helpt je op weg. Via een tiental gerichte vragen over je woning leer je hoeveel jij kan besparen, maar ook hoe je dat zo efficiënt mogelijk doet.

Van interessante investeringen tot goede gewoontes

Het energieadvies dat je op het scherm krijgt, is opgesplitst in grotere investeringen, zoals een nieuwe condensatieketel of warmtepompboiler, in kleine investeringen en in goede gewoontes. Zo weet je meteen waar je voorrang aan wilt geven. Eyeopener: ledlampen verbruiken tot 80% minder energie dan oude gloeilampen. Binnen de twee jaar zijn ze terugverdiend! 

Slim besparen in huis is altijd een goed idee

Hoe je ook scoort op de vergelijking met inwoners van je gemeente, het kan altijd nog energiezuiniger. Zelfs zonder toe te geven op comfort! Zo zijn er heel wat tips om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Een goede raad: doe het stap voor stap, door goede gewoontes aan te leren. Vervolgens kan je je wagen aan kleine en grote investeringen. Samen maken we het verschil! 

Je energieverbruik vergelijken met dat van andere inwoners in jouw gemeente? Dat doe je hier in enkele kliks.

Wil je verder ook te weten komen hoeveel euro jij jaarlijks op energievlak nog kan besparen in je woning? Bereken het via de gratis online besparingscalculator en geniet nuttige adviezen op maat!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan