Je belangrijkste vragen over zonnepanelen beantwoord

07/06/2020

Wat is het prosumententarief? Hoe werkt een terugdraaiende teller*? Wat betekent de invoer van de digitale meter? Op welke steunmaatregelen kan ik vandaag nog rekenen? In dit artikel ontdek je de antwoorden op de meest gestelde vragen over zonnepanelen. Informeer je en doe je voordeel!

Hoe werken zonnepanelen?

Een fotovoltaïsche installatie of zonnepaneleninstallatie bestaat uit zonnepanelen en minstens één omvormer. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Na de omvormer meet een groenestroommeter of productiemeter hoeveel elektriciteit er is opgewekt. De opgewekte stroom van een zonnepaneleninstallatie kun je meteen gebruiken, handig! Lees ook: waarop letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Hoe werkt een terugdraaiende teller?

Op sommige momenten levert je installatie meer elektriciteit dan nodig. Bijvoorbeeld wanneer je van huis bent tijdens een zonnig weekend. Het teveel aan stroom wordt dan naar het elektriciteitsnet gestuurd. Maar het omgekeerde kan ook. ’s Nachts of op donkere dagen zal je meer energie verbruiken dan je zonnepanelen kunnen opwekken. Je neemt dan elektriciteit van het net af. De elektriciteitsmeter meet de stroom die van en naar het net gaat. Een terugdraaiende teller – ook wel Ferrarismeter genoemd – telt in twee richtingen. De meterstand stijgt als je elektriciteit van het net gebruikt en hij daalt als je overtollige elektriciteit op het net zet.

De komende 10 à 15 jaar wordt de Ferrarismeter echter over heel Vlaanderen vervangen door de digitale meter.

De digitale meter als opvolger van de terugdraaiende teller

De traditionele Ferrarismeters kunnen terugdraaien, waardoor het stroomverbruik gecompenseerd kan worden met de stroomproductie. Bij een digitale meter, die de stroomproductie en de stroomafname apart meet, ligt dit anders. Digitale meters hebben niet één, maar twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet. De digitale tellers draaien op zich niet terug, maar door het verrekenen van beide tellers, wordt hetzelfde effect bekomen als bij de terugdraaiende teller.

De digitale meter zal het elektriciteitsverbruik meten en online delen met de netbeheerder. Zo wordt je verbruik nauwkeuriger gemeten, krijg je beter inzicht in waar je energie kan besparen, en hoeft er ook geen meteropname meer te gebeuren.

Iedere zonnepaneleninstallatie geplaatst voor 2021 blijft gedurende minstens 15 jaar zijn recht behouden op een terugdraaiende teller. Meer informatie over digitale meters vind je hier.

Wat is het prosumententarief?

Prosumenten zijn netgebruikers die beschikken over een eigen productie-installatie (meestal zonnepanelen), met een vermogen van maximaal 10 kW én een terugdraaiende teller. Het zijn dus consumenten die zelf energie produceren. Sinds 1 juli 2015 moeten prosumenten in Vlaanderen een prosumententarief betalen voor het gebruik van het distributienet. En vanaf 1 januari 2020 zal men voor nieuwe installaties, geplaatst na 1 juli 2019, ook in Wallonië ook een bijkomend tarief moeten betalen. Ontdek hier een stand van zaken. In Brussel is het tarief nog niet van toepassing. In Wallonië wordt een soortgelijk tarief ingevoerd voor zonnepanelen geplaatst na 1 juli 2019.

Ontdek hier een stand van zaken.

Het bedrag van het prosumententarief is afhankelijk van het netgebied en van het maximale AC-vermogen van de omvormer(s). Hoe groter het vermogen, hoe meer je moet betalen.

Hoe bereken je je prosumententarief? Eenvoudig, vermenigvuldig het maximale AC-vermogen van je omvormer(s) (in kW) met het bedrag van jouw netgebied. Heb je meerdere omvormers, dan tel je de vermogens van alle omvormers op.

Zijn er nog subsidies?

Enkel in Brussel krijg je nog groenestroomcertificaten voor nieuwe installaties. Toch is investeren in zonnepanelen nog zinvol. Ook wanneer je in Vlaanderen of Wallonië woont. Een nieuwe installatie is vandaag de dag goedkoper, duurzamer en heeft een beter rendement. Benieuwd naar meer? Lees het artikel Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog in 2020? en reken het eens uit.

Wanneer schakel ik best over naar een enkelvoudig tarief?

Als je een zonnepaneleninstallatie hebt met een dag- en nachtteller, kan het interessant zijn om over te schakelen naar een enkelvoudig tarief. Alles hangt af van het vermogen van je zonnepanelen en van je verbruiksgewoonten.

Is je verbruik veel groter dan wat je zonnepanelen opbrengen? Dan blijft het jaarlijks eindsaldo op beide tellers positief. Je hebt dan geen reden om over te schakelen naar een enkelvoudig tarief.

Eindigt je dagteller op een lagere meterstand dan die van het jaar ervoor, en komt je nachtteller uit op een hogere meterstand? Je kunt het negatief saldo van de dagteller niet in mindering brengen van het positief saldo van de nachtteller. Je overproductie tijdens de actieve periode van de dagteller ben je dus kwijt. Leer hier hoe je dit kunt vermijden.

Je vraag niet gevonden? Vraag je gratis e-book over zonnepanelen aan!

* Opgelet! Momenteel is het uitgangspunt dat wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 31 december 2020, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Deze regeling is gebaseerd op het op 5 juni 2019 gepubliceerde decreet van de Vlaamse Overheid. Onder andere energieregulator VREG heeft deze regeling echter aangevochten bij het Grondwettelijk Hof, waardoor een gerechtelijke uitspraak ertoe kan leiden dat de terugdraaiende teller wordt vernietigd. Daarom is het op dit moment nog niet zeker of je effectief, en gedurende 15 jaar, van de terugdraaiende teller zal kunnen blijven genieten. We houden je in ieder geval op de hoogte van de laatste stand van zaken

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief