Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog in 2019?

Is het nog interessant om te investeren in zonnepanelen? Wij zetten alles voor je op een rijtje. Ontdek de subsidie- en steunmaatregelen voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. We doen er enkele praktijkvoorbeelden bovenop ter illustratie.

Slimme investering

Steeds meer mensen gaan op zoek naar manieren om hun energiefactuur op een duurzame manier te verlagen. Omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verminderen, of om te voldoen aan de alsmaar hogere eisen op vlak van hernieuwbare energie. De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen heel wat Belgen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt zeker ook voor zonnepanelen. Toch hebben we goed nieuws voor jou: zonnepanelen zijn anno 2019 nog steeds rendabel.

Waarom zonnepanelen kopen?

  • Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest.
  • De kwaliteit wordt steeds beter.
  • Je energiefactuur daalt fors.
  • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
  • Binnen 10 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
  • Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
  • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-eisen te behalen.
  • Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

Meer weten? Download het ebook ‘Alles over zonnepanelen bij je thuis’

Subsidies voor zonnepanelen in 2019

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijven zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement.Ontdek hier de stand van zaken voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Praktijkvoorbeeld 1: rentabiliteit zonnepanelen in Brussel

Robert en Isabel wonen met twee in hartje Brussel. Omdat hun energieverbruik beperkt is, kiezen ze voor een installatie van 2.500 kWh met een totale investeringskost van 4.750 euro. Hun elektriciteitsleverancier rekent 0,27 euro/kWh. Op jaarbasis kunnen ze hierdoor ongeveer 675 euro besparen.

Nadat ze hun installatie hebben laten certificeren door Brugel, hebben ze recht op groenestroomcertificaten voor een waarde van ongeveer 600 euro per jaar, gedurende 10 jaar. Na 4 jaar is hun investering volledig terugverdiend.

Praktijkvoorbeeld 2: rentabiliteit zonnepanelen in Vlaanderen

Idriss en Elke hebben al heel wat aanpassingen gedaan aan hun woning op het vlak van energie wanneer ze besluiten om zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben samen drie kinderen en daarom besluiten ze een installatie van 3.500 kWh te laten installeren.

Ze besparen hierdoor jaarlijks +/- 945 euro op hun elektriciteitsrekening. Elk jaar betalen ze het prosumententarief. Dit bedraagt ongeveer 315 euro per jaar. Goed om te weten: in 2019 is het prosumententarief gedaald ten opzichte van 2018. Hoeveel die daling precies bedraagt, hangt af van je regio, maar gemiddeld komt dit neer op een daling van 8%. Het kostplaatje voor het plaatsen van de PV-installatie bedraagt 5.000 à 6.000 euro.

Als je het prosumententarief aftrekt van de jaarlijkse besparing op de energiefactuur dan kom je op een besparing van 630 euro. De investering zal dus terugverdiend zijn na 8 à 10 jaar.

Praktijkvoorbeeld 3: rentabiliteit zonnepanelen in Wallonië

José, Philippe en hun twee zonen wonen in Namen. Via een gecertificeerde installateur laten ze zonnepanelen plaatsen met een capaciteit van 3.500 kWh. Ze betalen hiervoor tussen 5.000 en 6.000 euro. Jaarlijks besparen ze zo’n 900 euro per jaar op hun factuur. Hierdoor zal hun investering zichzelf hebben terugverdiend na 6 à 7 jaar.

Het prosumententarief is in Wallonië van toepassing voor nieuwe installaties die geplaatst worden na 1 juli 2019. Hierdoor verlengt de terugverdientijd (te vergelijken met Vlaanderen). Maar met of zonder tussenkomst van de overheid is het rendement van zonnepanelen veel interessanter dan eender welke spaarformule bij de bank.

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel in 2019. Bereken hier de kostprijs van jouw installatie en ontdek hoeveel jij kan besparen.

Tip: Vraag hieronder het ebook ‘Alles over zonnepanelen bij je thuis’ aan en ontdek de verschillende stappen die je doorloopt wanneer je zonnepanelen op je dak wilt laten installeren. Succes!

In samenwerking met Luminus

Meer nieuws van Luminus

Analyse: hoeveel kosten zonnepanelen nu echt?

Hoe wordt de prijs van een zonnepaneleninstallatie bepaald? Wat is je mogelijke opbrengst?

Installeer nog dit jaar zonnepanelen en geniet van de terugdraaiende teller

Zonnepanelen blijven een interessante investering, omwille van de gunstige prijs en het mooie ren

10 redenen om voor zonnepanelen te kiezen

Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks gemiddeld € 630 op je energiefactuur en bovendien verhoogt

Welke omvormer moet ik kiezen voor mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op.

GRATIS Nieuwsbrief