Je oude mazoutketel vervangen door ... een nieuwe mazoutketel

Gepubliceerd op 15 October 2020

Verwarmen met mazout heeft heel wat voordelen: bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid, energie-efficiëntie, hoog rendement en een aangename warmte. Men noemt deze vorm van verwarmen wel eens ouderwets. Toch heeft mazout heeft zeker zijn plaats tussen de verwarmingsbronnen van de toekomst. Zeker als je je oude stookolieketel vervangt door een nieuwe condensatiestookolieketel. Ontdek 7 redenen waarom kiezen voor een nieuwe mazoutketel een goed idee is. 

1. Je kunt tot 30% minder verbruiken

Thuis minder energie verbruiken? Pak je verwarmingsintallatie aan. Dat is namelijk de grootste energieverslinder in je woning. Kies voor een nieuwe stookoliecondensatieketel met een A-label. Zo’n installatie kan een rendement tot 98% halen. Dat betekent dat ze zo goed als alle energie omzet in warmte. Met oude mazoutketels vergeleken is zo’n hoogrendementsketel 30% efficiënter in verbruik. Hierdoor kan je tot 30% besparen. Mooi meegenomen voor je portemonnee!

2. Je nieuwe installatie kan tot 30% minder CO2 uitstoten

Terwijl het rendement van een stookoliecondensatieketel 30% hoger ligt, is de CO2-uitstoot 30% minder. En dat is mooi meegenomen voor het milieu.

3. Mazout vervangen door mazout is de goedkoopste vervanging

Je bent goedkoper af door je oude mazoutketel door een nieuwe te vervangen, in plaats van over te stappen op een andere energie zoals bijvoorbeeld gas. Dat toont deze vergelijking aan. Ze werd gemaakt door het onafhankelijk studiebureau Deplasse en Vennoten. Blijf dus best bij mazout. Ook voor het rendement hoef je niet te switchen naar gas. Een verwarmingstoestel met een A-label op mazout heeft net hetzelfde rendement als een gasketel met een A-label.

4. Je kunt ‘hybride verwarmen’ met mazout

Mazout is geleidelijk aan het evolueren van hoofdverwarmingsbrandstof naar bufferbrandstof. Dat wil zeggen dat je mazoutverwarming kunt combineren met een zonneboiler of warmtepomp. Je mazoutverwarming dient dan als back-up wanneer er onvoldoende hernieuwbare energie aanwezig is of het elektriciteitsnet onder druk komt te staan. Deze combinaties zijn opnieuw goed voor een bijkomende CO2-reductie van respectievelijk 10% en 30%. Benieuwd hoe zo’n combinatie werkt en wat het opbrengt? Bekijk de verhelderende video’s.

5. Je bent klaar voor de koolstofneutrale vloeibare brandstoffen van morgen

Binnenkort zullen koolstofneutrale vloeibare brandstoffen gemengd worden met stookolie. Je bestaande mazoutinstallatie ga je daarvoor niet eens hoeven aan te passen. Zulke alternatieve vloeibare brandstoffen, zoals met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO) uit rest- of afvalstromen, kunnen de CO2-uitstoot op dit moment al tot 90% doen dalen. Bovendien hebben ze dezelfde voordelen als stookolie: een vrije leverancierskeuze, een permanente beschikbaarheid en de mogelijkheid ze uiterst veilig op te slaan in jouw huidige mazouttank.

6. Je kunt ‘slim verwarmen’

Er bestaan ‘slimme verwarmingsketels’ met mazout. Die kun je vanop afstand bedienen met je smartphone. Superhandig! Dit systeem vergemakkelijkt ook het onderhoud en eventuele herstellingen. Gaat je ketel in storing? Dan stuurt hij meteen een concrete foutcode naar de fabrikant. Die weet direct wat er precies mis is (bijvoorbeeld: een defecte pomp). Hij kan meteen de technieker informeren en ervoor zorgen dat deze meteen de juiste onderdelen en het juiste gereedschap bij zich heeft wanneer hij bij jou langskomt. Alles wordt vlot in één bezoek geregeld.

7. Je kun samen met andere Belgische mazoutgebruikers écht een verschil maken

Vandaag verwarmt ongeveer 1 Belgisch gezin op de 3 met stookolie. Dat zijn meer dan 1,5 miljoen Belgische huishoudens. Ongeveer de helft daarvan gebruikt nog steeds een verwarmingsketel ouder dan 20 jaar. Als al deze gezinnen zouden overschakelen naar:

  • een condenserende stookolieketel met A-label in 2020, dan besparen we jaarlijks 3,1 miljoen ton CO2.
  • een hybride systeem dat een hoogrendementsketel combineert met een warmtepomp tegen 2025, dan besparen we jaarlijks 5,7 miljoen ton CO2.
  • koolstofarme vloeibare brandstoffen vanaf 2030, dan evolueren we samen naar een koolstofneutrale samenleving.

Benieuwd wat mazout voor jou kan betekenen? Ontdek een verdeler of een expert in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan