Duurzaam verwarmen: daarom combineer je gas met hernieuwbare energie

Gepubliceerd op 19 Juni 2020

Duurzaam en zuinig verwarmen, wie wil dat nu niet? Het lukt in alle comfort door gas te combineren met hernieuwbare energie. Dit powerkoppel in de verwarmingswereld heeft je heel wat te bieden. Ontdek de mogelijkheden en laat je adviseren over een installatie op maat.

Gas: milieuvriendelijk, zuinig en betaalbaar

Wil jij je woning verwarmen met respect voor de planeet? Gas is de meest zuivere fossiele brandstof en stoot bij verbranding tot 25% minder CO2 uit. Bovendien wordt gas steeds groener. Check hier de mogelijkheden voor jouw situatie. Combineer je gas met een duurzame energiebron, dan ben je pas echt goed bezig. Zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Daarbovenop geniet je van extra rendement en een toekomstgerichte oplossing.

Ontdek 5 winnende combinaties met gas

Hoe combineer je gas met hernieuwbare energie? We tippen jou 5 winnende combo’s voor nieuwe en bestaande woningen. Wil je weten welke combinatie de beste is voor jou? Neem dan contact op met een Cerga-installateur in je buurt voor gratis advies.

1. Zonnepanelen

Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-normen te behalen. Binnen gemiddeld 8 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend. Bovendien hebben ze een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.

 • Je stoot tot 39% minder CO2 uit.
 • Je bespaart zo’n 450 euro per jaar op je energiefactuur.

2. Gascondensatieketel en zonneboiler

Met zonne-energie kan je een deel van je sanitair water verwarmen. De zonnecollector op je dak zet zonnestralen om in warmte-energie. Via een warmtewisselaar wordt het water in je boiler verwarmd. Je zonneboiler verwarmt tot de helft van het water dat je dagelijks nodig hebt. Voor de andere helft gebruik je gas.

Lees ook het artikel: Zo geniet je van gratis warm water bij je thuis

3. Gaswarmtepomp

Een warmtepomp heeft zijn hoge rendement vooral te danken aan de gratis hernieuwbare energie die het uit de omgeving (bodem, lucht of water) haalt. Daardoor produceert het toestel zelfs meer energie dan dat het verbruikt. Met een warmtepomp kan je haast het hele jaar door hernieuwbare energie gebruiken. En op echt koude winterdagen? Dan is er nog steeds je energie-efficiënte gascondensatieketel als back-up voor verwarming en warm water.

 • Je behaalt een seizoensrendement van 126%.
 • Je gebruikt tot 40% gratis hernieuwbare energie.
 • Je stoot 49% minder CO2  uit.
 • Je hebt recht op een premie.
 • In vergelijking met een condenserende gasketel bespaar je zo’n 700 euro per jaar op je energiefactuur.

Lees ook deze testimonial: Renoveren met gaswarmtepomp is de investering meer dan waard.
 

4. Gascondensatieketel en elektrische warmtepomp (hybride oplossing)

De combinatie condensatieketel en elektrische warmtepomp zorgt niet enkel voor een optimaal rendement, je beperkt ook je ecologische voetafdruk. De elektrische warmtepomp dekt doorgaans het grootste deel van je vraag naar verwarming en warm water. Je gascondensatieketel vangt je vraag op als de warmtepomp er niet in slaagt.

 • Je gebruikt gratis hernieuwbare energie.
 • Je verbruikt tot 25% minder energie.
 • Je bespaart op je energiekosten.
 • Je stoot tot 42% minder CO2 uit. *
 • Je ontvangt een premie van 800 euro.

5. Brandstofcel

Een brandstofcel levert tegelijk warmte en elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk bent van de stijgende elektriciteitsprijzen. Een deel van de geproduceerde elektriciteit belandt op het stroomnet. De brandstofcel werkt praktisch continu en produceert warm water tot 65 °C voor huishoudelijk gebruik. Je condenserende gasketel vangt de resterende warmtevraag op. 

 • Je produceert zelf elektriciteit.
 • Je behaalt een seizoensrendement van 142%.
 • Je verbruikt tot 22% minder energie.
 • Je bespaart op je energiekosten. (tot 1.375 euro)
 • Je stoot tot 26% minder CO2 uit. *
 • Werking met fotovoltaïsche panelen mogelijk.

Vervang je oude gasketel en bespaar 500 euro

Vervang je je oude gasketel door een nieuwe condensatieketel, een gaswarmtepomp of hybride oplossing? Dan kan je dankzij de vervangpremie van Gas.be minstens 500 euro terugverdienen als je oude ketel vóór 2000 geïnstalleerd is. Ontdek of jij in aanmerking komt.

Wil jij energiezuinig verwarmen zonder risico’s? De combinatie van gas met hernieuwbare energie is een toekomstgerichte oplossing met nóg meer rendement. Ontdek hier de mogelijkheden voor jouw situatie. Neem dan contact op met een Cerga-installateur in je buurt voor gratis advies op maat.

* In verhouding tot de stookolieketel.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan