Energieverbruik? Gebruik je verstand!

Besparen op energievreters zoals de verwarming, de verlichting en het warm water? Gewoon slim omgaan met energie in het dagelijkse leven? Laat je inspireren door onze instanttips en -vuistregels die je weinig energie kosten.

Energieverbruik

Grootste slokop in huis

De verwarming in huis is de grootste slokop van energie, goed voor 65 procent van je totale energieverbruik. Belangrijk dus om daar smart mee om te springen. Door je thermostaat slechts één graadje lager te zetten, bespaar je zo maar eventjes zeven procent energie! Rust elke kamer uit met thermostaten en regel de temperatuur overal apart. In een slaapkamer mag het gerust koel blijven want daar ga je warmpjes onder de wol. Laat ramen en deuren nooit langer openstaan dan strikt noodzakelijk. Een heerlijke cake gebakken? Doe dan de ovendeur na gebruik niet dicht, maar benut de warmte. Plaats folie of een isolerend en reflecterend paneel achter de radiatoren, zo gaat de stralingswarmte niet verloren in de muur en wordt ze teruggekaatst in de kamer. Je energiewinst kan oplopen tot vijf procent. Wil je vermijden dat de warmte in huis wegvliegt langs kieren aan ramen en deuren? Breng dan tochtstrips aan en hou daarmee eveneens de onaangename koude buitenlucht uit je woning. Een kleine, goedkope ingreep met een groot en snel resultaat!

Waar brandt de lamp?

Goede verlichting in huis is ontzettend belangrijk. Toch kan in heel wat woningen de verlichting een stuk energiezuiniger. De nieuwe generatie lampen verbruikt weinig energie, produceert meer licht en gaat veel langer mee. Een ledlamp slorpt 80 procent minder energie op dan een traditionele gloeilamp en is 20 keer efficiënter. Bij een gloeilamp wordt immers meer dan 90 procent van de energie omgezet in warmte, niet in licht. Dat is een enorme energieverspilling! Een ledlamp is dan ook milieuvriendelijk en betaalt zichzelf snel terug. Een gemiddeld gezin heeft ongeveer een dertigtal lampen in huis. Kies je voor allemaal ledlampen, dan bespaar je jaarlijks zowat 65 euro op je energiefactuur. Bovendien kun je een ledlamp perfect dimmen en gaat ze 20.000 tot 40.000 branduren mee. En dat is lang, heel lang! Plaats lampen niet zomaar ergens in huis. Door ze een strategisch plekje te geven, ben je in staat je woning op een eenvoudige manier een stuk beter te verlichten. Werkplekken en bureaus, die installeer je natuurlijk voor een raam. Nog een spaartip: vergeet vooral het licht niet uit te doen zodra je een kamer verlaat.

Energieverbruik : denk aan je verlichting

Zuinige huishoudapparaten

Het verbruik van elektrische toestellen zoals een koelkast, diepvriezer, wasmachine, droogkast, televisie en computer heeft een belangrijke invloed op je energiefactuur. Wist je dat het jaarlijks energieverbruik per toestel in een gemiddeld huishouden 2812 kWh bedraagt? Gelukkig staat de technologie niet stil en worden huishoudtoestellen steeds zuiniger. Ze dragen allemaal een energielabel, dat hun energiescore uitdrukt in energie-efficiëntieklassen: van zeer energiezuinig (A+++) tot zeer energieverspillend (G). Het energieverbruik van een apparaat is minstens zo belangrijk als de aankoopprijs omdat het verbruik tot 80 procent van de totale kost kan uitmaken. Een duurder toestel kan op termijn dan ook goedkoper uitvallen als het weinig energie verbruikt. Trouwens, hoe minder energie er verloren gaat, hoe beter voor de natuur. Dus ook het milieu vaart er wel bij!

Het warm water uitvinden

In onze dagelijkse energiebehoefte neemt het verbruik van warm water 10 tot 15 procent in. Hoe kun je nu besparen op warm water zonder comfortverlies te lijden? Een warm bad mag wel ontspannender zijn dan een douche, maar het is een pure energieslurper en verbruikt drie keer zoveel energie. Geregeld douchen loont daarom. Gebruik bij voorkeur ook een waterbesparende douchekop, die scheelt alweer 40 procent op je waterverbruik en 25 procent op je energieverbruik. En wees gerust: het verschil met een gewone douchekop merk je nauwelijks of niet. Laat de kraan nooit openstaan wanneer je je tanden poetst, je scheert of afwast. Anders vloeien je euro’s gewoonweg via de afvoer naar de riolering. Te gek voor woorden, niet? Tot slot, heb je de aankoop van een zonneboiler al eens overwogen? Daarmee bespaar je tot 60 procent energie die nodig is om je water te verwarmen voor de badkamer, de keuken en de verwarming. Een investering die dus snel is terugverdiend. Weet ook dat je voor de installatie van een zonneboiler premies en subsidies kunt genieten. Waar wacht je op?

 

Meer info via www.eneco.be/nl/slim-met-energie

 


 

Energiebesparing via isolatie Tesla Powerwall, thuisbatterij voor dagelijks gebruik

Energiebesparing via isolatie

Tesla powerwall, Thuisbatterij voor dagelijks gebruik


 

In samenwerking met Eneco

Meer nieuws van Eneco

Het rendement van zonnepanelen: zo haal je er alles uit

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, dan wil je vanzelfsprekend het beste rendement uit je install

Alles wat je moet weten over het prosumententarief

Hoorde je ooit al over het prosumententarief?

Hoe kun je makkelijk energie besparen in huis?

Enkele slimme ingrepen in huis kunnen jouw energieverbruik aanzienlijk doen dalen.

Investeren in energiebesparing: is een groene lening nog voordelig?

Droom je ervan om je woning goed te isoleren, hoogrendementsverwarming te installeren en zonnepan

GRATIS Nieuwsbrief