Zonnepanelen zelf plaatsen? Zo gefikst!

Of je nu een vakman met ervaring bent of een beginnend zelfbouwer, zonnepanelen plaatsen hoeft niet moeilijk te zijn. Met de juiste informatie en slechts één sleuteltje ga je zo aan de slag! Ontdek snel onze tips.

Zelf elektriciteit produceren

Zonne-energie is een populaire vorm van hernieuwbare energie. Daarom bekleden steeds meer zonnepanelen onze daken. Men noemt ze ook wel PV-panelen. De afkorting PV staat voor ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘Voltaic’ elektriciteit. Met zonlicht elektriciteit opwekken dus. Hiermee kun je een grote energiekost uitsparen. Zo gemakkelijk kan het zijn.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Niet alleen de manier waarop de energie opgewekt wordt is eenvoudig. Ook de plaatsing van zonnepanelen is zo gefikst. Op een hellend of plat dak. Door een installateur of gewoon zelf. Doe je het zelf, dan bespaar je natuurlijk op plaatsingskosten. Het is niet moeilijk maar de voorbereiding en aansluiting zijn natuurlijk ook belangrijk. Laat je hierin begeleiden door een zelfbouwadviseur, volg de instructies, bestudeer het plan goed en/of kijk enkele zelfbouwvideo’s.

Wat moet je weten?

De voorbereiding is alles. Je weet dus best hoeveel en welke zonnepanelen je nodig hebt, waar je ze gaat plaatsen, op welk type dak, hoeveel ruimte je nodig hebt, welke omvormer het beste is voor je situatie, enzovoort. Maar geen zorgen, een adviseur in zelfbouw helpt je op weg. Leg hem een plan van je dak en een jaarafrekening van je elektriciteitsverbruik voor. Zo krijg je het juiste advies op maat van je situatie.

Waar plaatsen?

Je zou denken dat je je panelen best op de zuidkant van je woning plaatst. Maar dit is niet altijd waar. Belangrijk is dat de cellen voldoende zonlicht opvangen. Dat kan ook door ze in het oost-west te plaatsen. Zo worden ze goed ingezet tijdens de energiepieken. ’s Morgens gebruik je energie van de panelen in het oosten, ’s avonds van die in het westen. Je gebruikt dan ook minder netstroom en hebt een minder zware omvormer nodig.

Een beetje hulp

De materialen en toebehoren voor je zonnepanelen vind je terug bij je zelfbouwadviseur. Hierbij zitten ook de plannen en instructies. De PV-panelen plaats je gemakkelijk zelf. Voor het aansluiten van de omvormer, het regelen van de keuring en de aansluiting van de installatie roep je best de hulp van een technicus in. Zo ben je zeker met alles in orde.

Gemakkelijk te plaatsen

Voor het plaatsen van de zonnepanelen heb je geen volle gereedschapskist nodig. Met slechts één sleuteltje schroef je de panelen vast. Die krijg je bij je zelfbouwpakket van je adviseur. In het kort komt het hierop neer: Eerst monteer je met bouten en moeren op de dakhaken een aluminium profiel. Die bevestig je op je dak. Hierop schuif je paneelklemmen waar je de PV-panelen tussen plaatst.

Veiligheid boven alles

Heb je hoogtevrees, dan laat je je zonnepanelen best door iemand anders plaatsen. Doe je het zelf, neem dan zeker de veiligheidsregels in acht. Monteer zoveel mogelijk op de grond en verzeker je ladder. Beveilig jezelf eventueel met een klimgordel en zorg dat je altijd stabiel staat. Ga niet in je dakgoot staan, je weet immers niet of die je gewicht kan dragen. Kijk instructievideo’s om beter te weten hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Interesse om je zonnepanelen zelf te plaatsen? Neem contact op voor de tools, hulp en advies. Vraag zeker ook je gratis brochure aan.

In samenwerking met Easykit

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Easykit

Nieuw bij Easykit: De slimme elektrische installatie voor de zelfbouwer.

Wil je een slimme installatie maar geen nood aan een full option domotica?

Batibouwkorting bij Easykit

“Plaats zelf je verwarming, ventilatie, sanitair en/of elektriciteit met de hulp van Easykit en b

Kiezen (ver)bouwers voor doe-het-zelf bij het plaatsen van technieken? Ontdek onze bevindingen

Hoe staan onze (ver)bouwers tegenover zelfbouw bij het plaatsen van technieken in hun woning?

Installeer zelf je technieken met de hulp van Easykit en geniet van extra BIS-korting

Wil je graag je technieken installeren met de zelfbouwbegeleiding van Easykit?

GRATIS Nieuwsbrief