Bouw je betaalbare BEN-woning

Vanaf 2021 is bijna-energieneutraal bouwen dé standaard voor alle nieuwbouwwoningen in Europa. We moeten dan massaal minder energie verbruiken en groene energiebronnen inzetten. Hoe bespaar je op de vaak hoge kosten? Met zelfbouw!

Bijna-energieneutraal?

In 2021 moet iedereen in Europa volgens de EPB-wetgeving bijna-energieneutraal bouwen (BEN). Dit betekent dat je energiebesparende maatregelen moet nemen voor ventilatie, verwarming, warm water en koeling. Je kan dit doen door over te schakelen op groene energiebronnen. Deze investering betaalt zichzelf terug door de lage energiefactuur. En je kunt besparen op de installatiekosten door zelf aan de slag te gaan.

Energiebewuste zelfbouw

Energiebesparende maatregelen zijn meestal niet goedkoop. Maar ben je een handige zelfbouwer? Dan kun je een hele som besparen door zelf ventilatie te installeren of hernieuwbare energie te produceren. Met de professionele begeleiding en instructies van een zelfbouwadviseur ben je er zeker van dat alles correct verloopt.

Voordelen van ventilatie

Een van de eisen voor een BEN-woning is een goede ventilatie. Dit bevordert de gezondheid, de levensduur van je woning, de goede werking van je verbrandingstoestellen en vermindert de kans op een CO-vergiftiging. Bovendien verspreidt het de warmte. Wil je ventilatie installeren, dan ben je best voorbereid. Je start met een ontwerp en eindigt met een verslaggeving door een ventilatieverslaggever.

Begeleiding voor ventilatie

Je ventilatie plaatsen doe je gemakkelijk zelf. Hiermee bespaar je wel 50% op de kosten. Laat je voor de plaatsing begeleiden door een zelfbouwadviseur. Die zal een voorontwerp maken, materialen leveren, je begeleiden en controleren, een ventilatieprestatieverslag maken en bezorgen aan een kwaliteitsorganisatie. Zo moet jij je enkel focussen op een goede plaatsing en ben je gerust.

Hernieuwbare energie

Als je bijna-energieneutraal bouwt, zorg je dat je woning voldoende is geïsoleerd. Hierdoor heb je weinig warmte nodig om je woning te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld met klassieke vloerverwarming, gecombineerd met een warmtepomp. En wat dacht je van een zonneboiler voor je warm water, die je aansluit op een warmtepomp of zonnepanelen? Zo geniet je ook op minder zonnige dagen van comfort.

Begeleiding voor hernieuwbare energie

Ook voor het installeren van verwarming en sanitair kun je terecht bij je zelfbouwadviseur in de buurt. Hij bespreekt je bouwproject, bezorgt je een studie en offerte. Ga je zelf aan de slag, dan krijg je voldoende informatie, instructies en begeleiding om erin te vliegen.

Wil je zelf aan de slag voor een betaalbare BEN-woning? Neem contact op voor een gratis studie en offerte. Vraag zeker ook je gratis infobrochure aan.

In samenwerking met Easykit

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Easykit

Hoeveel (ver)bouwbudget heb je nodig? Bereken het met deze tool!

Ben je van plan om een bestaande woning te verbouwen of een nieuwbouw op te trekken?

Airco plaatsen: zo overleef je een hittegolf via zelfbouw

De zomer is in het land, met de bijhorende hittegolven. Voor je ‘airconditioning’ kunt zeggen lop

Vermijd drinkwatertekort: plaats een regenwatersysteem en bespaar op je waterfactuur

De hete temperaturen en hittegolf veroorzaken weer schaarste in ons drinkwater.

Zelf je technieken plaatsen? Ontdek het antwoord op al je doe-het-zelf vragen

Je denkt eraan om zelf je technieken te plaatsen, maar je twijfelt.

GRATIS Nieuwsbrief