Nieuws: Krijg nu ook een premie voor je thuisbatterij

Gepubliceerd op 01 August 2019

Maken je zonnepanelen overuren? Met een thuisbatterij gaat deze energie niet verloren. Vanaf 1 augustus 2019 krijg je hiervoor een premie van de Vlaamse overheid. Ontdek wat dit inhoudt.

Welkom digitale meter

De toekomst is digitaal. Vanaf 1 juli is netbeheerder Fluvius gestart met het plaatsen van de nieuwe digitale meters voor aardgas en elektriciteit. De consument krijgt van het bedrijf een ‘standaard’ digitale meter die hij dan kan uitbreiden met slimme toestellen en apps van energieleveranciers en technologiebedrijven. Ben je aan het (ver)bouwen dan krijg je sowieso een nieuwe bij je aanvraag. Heb je zonnepanelen, dan moet je oude meter voor 2022 vervangen zijn. Hiervoor neemt de netbeheerder contact met je op.

Terugtellen van de meter

Heb je zonnepanelen, dan merk je het op zeer zonnige dagen aan je meter: de hoeveelheid opgewekte groene energie gaat al snel de hoogte in. Het voorbije half jaar waren veel eigenaars van zonnepanelen bezorgd. De oude mechanische meters konden immers terugtellen en de nieuwe digitale tellers zouden dit niet doen. Dus: rendementsverlies. Die zorg is echter onterecht. Digitale meters tellen virtueel terug, het teveel dat je injecteert in het elektriciteitsnet wordt afgetrokken van wat je van het net haalt. In de plaats van de stroom aan het distributienet te leveren, kun je hem ook opslaan.

Sla groene energie op met batterij

Dankzij een thuisbatterij bewaar je die extra energie. Die kun je dan later inzetten wanneer je het nodig hebt. Je bent minder afhankelijk van het distributienet en moet ook minder distributiekosten betalen. Het net zal dan ook minder belast worden bij piekproductie. Nog niet iedereen is overtuigd van een thuisbatterij want hieraan hangt een stevig prijskaartje. Een doorsneebatterij met een capaciteit van 8 kWh kost al gauw 8.000 euro. Een kost die hoger is dan het geschatte rendement. Ook met hetgeen je bespaart op distributiekosten kun je de batterij niet terugverdienen.

Maximum 3.200 euro premie

Om de aankoop van thuisbatterijen aan te moedigen voorziet de Vlaamse regering nu een premie. Heb je als Vlaming een thuisbatterij én een digitale meter die de afname en injectie op het net apart registreert, dan kun je maximum 3.200 euro premie opstrijken. De premie wordt berekend op het aantal kilowattuur.

Rendabel?

Maar zelfs met de premie is nog niet iedereen overtuigd. De capaciteit van een thuisbatterij bedraagt tussen de 4 en 8 kWh. De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur en het bedrag kan maximum tot 3.200 per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost gaan. Stel je hebt een batterij van 8 kWh die 8.000 euro kost, dan krijg je nog maar een premie van 2.000 euro.

Voorlopig premie tot eind 2020

Volgens bevoegd minister Lydia Peeters is het opslaan van lokaal opgewekte energie de volgende stap in energietransitie en kan de premie mensen met zonnepanelen aanmoedigen om een batterij aan te kopen. Voorlopig zal de premie voor een thuisbatterij tot eind 2020 te verkrijgen zijn.  

Wat denk jij over zonnepanelen en de premie voor de thuisbatterij? Laat hieronder of op Facebook gerust je reactie achter.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan