Ecologisch warm water: hiermee kan het energiezuinig

21/08/2019

We verbruiken veel water. Een groot deel hiervan is verwarmd. Dit vraagt energie, véél energie. Gelukkig zijn er ecologische en besparende alternatieven zoals een zonneboiler en een warmtepomp om warm water te produceren. Lees er hier meer over.

Besparen op energie van water

Wist je dat een gezin van vier personen zo’n 500 liter water per dag verbruikt en dat ruim de helft hiervan verwarmd is? Je staat er misschien niet bij stil, maar dit zorgt voor een hoge energiefactuur. Het water voor sanitair en verwarming wordt traditioneel verwarmt met een boiler of geiser (doorstromer). Maar er zijn ook ecologische alternatieven.

Geisers en boilers

  • Geiser

Een geiser of doorstromer is in aankoop goedkoper dan een boiler. Hiermee wordt het water opgewarmd wanneer dat nodig is. Het verbruikt dus minder energie dan een boiler. Wel duurt het even voor je warm water hebt, hierdoor verspil je een hoeveelheid koud water. Bovendien is het debiet van een doorstroomtoestel beperkt waardoor water op twee verschillende plaatsen vragen meestal niet mogelijk is. Ook moet je rekening houden met de tapdrempel of hoeveel water er per minuut getapt moet worden voordat het toestel afslaat.

  • Traditionele boiler

Heb je een gezin, dan is een boiler op maat beter dan een geiser of (doorstromer). In dit geïsoleerd vat wordt je water constant opgewarmd. Je geniet van meer comfort want je hebt meteen warm water ter beschikking wanneer nodig en kunt op verschillende plaatsen de kraan opendraaien. Is het water in de boiler op, dan moet het nieuwe water even opwarmen. Wil je niet te veel energie verspillen, zorg dan voor een energiezuinige boiler op maat van je gezin.

Betere alternatieven

De meeste traditionele boilers werken op elektriciteit, stookolie of gas. Doorstromers werken op aardgas, propaan en elektriciteit. Niet zo milieuvriendelijk, voordelig of energiezuinig dus. Alternatieven zoals een zonneboiler of een warmtepompboiler zijn dan het overwegen waard.

1. Ecologische zonneboiler: warm water dankzij de zon

De meest zuinige en milieuvriendelijke boiler is de zonneboiler. Hij is verbonden met een zonnecollector die op een plat of hellend dak het zonlicht opvangt en omzet in warmte. Die warmte wordt opgevangen door een stromende vloeistof en overgebracht naar een voorraadvat. Het drinkwater en de collectorvloeistof wordt gescheiden met een warmtewisselaar. Het warme, opgeslagen water wordt gebruikt wanneer het nodig is. Je kunt kiezen tussen twee types zonnecollectors: een vlakke plaat zonnecollector of een buiscollector.

  • Vlakke plaat zonnecollector

Achter een donkere absorberende plaat zit een circuit van meandervormige buizen met daarin een warmtegeleidende vloeistof. Schijnt de zon op de plaat, dan zal de vloeistof opwarmen. De vloeistof loopt traag naar het voorraadvat waar de warmte wordt afgegeven. Hierna wordt er terug vloeistof naar de collector geleidt om verder warmte op te vangen.

  • Buiscollector

Dit type collector bestaat uit lange vacuüm glazen buizen. In de luchtledige ruimte tussen de dubbelwandige beglazing treedt er warmte-isolatie op. Het voordeel van een buiscollector is dat ze compacter zijn en in de winter betere prestaties leveren dan zonnecollectoren met een vlakke plaat.

Energiebesparing zonneboiler

Met een zonnecollector verwarm je het water voor je sanitair en voor je verwarming. Met zonne-energie kun je zo tussen de 40 en 60 procent van je sanitaire water verwarmen en één vierde van het water voor de centrale verwarming. Dit komt overeen met gemiddeld 55 m3 gas en 60 liter mazout per vierkante meter zonnecollector. Dankzij een zonneboiler stoot je in je woning minder CO2 uit. Zo zul je met de installatie gemiddeld 500 kg CO2 per jaar minder uitstoten.

Plaatsing collectoren

Je zonneboilercollectoren kunnen zowel op een plat als hellend dak geplaatst worden. De bedoeling is dat hij zoveel mogelijk zonlicht kan opvangen. Hij wordt gemonteerd met een hellingshoek van 20 tot 60 graden, gericht op het zuiden zodat het hoogste rendement kunt behalen.

Zomer vs. winter

In de zomer zorgt de boiler voor bijna de hele warmwaterproductie in huis. In de winter, wanneer er minder zonlicht is, zul je moeten bijverwarmen. Dit kan ook ecologisch met een condensatieketel of nog beter met een warmtepomp.

Rendabele investering

Een zonneboilersysteem zorgt ervoor dat ongeveer de helft van je warm water ecologisch geproduceerd wordt. Je bespaart hiermee zo’n 20 procent op je energiefactuur. De kostprijs van zo’n boiler voor een gezin van drie of vier personen, inclusief de plaatsing van het systeem bedraagt zo’n 4500 tot 6000 euro. Je kunt bovendien premies aanvragen voor je zonneboiler als je hem laat plaatsen door een gecertificeerd installateur.  

2. Energiezuinige warmtepompboiler: hergebruikte warmte

Een warmtepompboiler werkt op hernieuwbare energie. Warmte van de omgevingslucht dat wordt aangezogen uit een ruimte binnen of wordt aangevoerd door een ventilatiesysteem wordt gebruikt om water te verwarmen. De boiler is zeer goed geïsoleerd zodat er geen warmte verloren gaat. De meeste warmtepompboilers zijn niet veel groter dan een traditionele boiler en kunnen tot 300 liter water op temperatuur brengen. Ook kun je hem gemakkelijk aansluiten op zonnecollectoren om het rendement te verbeteren.

Energiebesparing warmtepompboiler

Een warmtepompboiler verbruikt drie keer minder stroom dan een elektrische boiler. Hiermee bespaar je 75% energie op je sanitair water. Verbruik je meer dan 100 liter water per dag, dan is een warmtepompboiler zeker de moeite waard. Is je warmtepompboiler goed afgestemd op je gezin, dan hoef je niet bij te verwarmen met elektriciteit. De elektrische weerstand treedt dan in werking in geval van nood of wanneer je snel warm water nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer er een rij aan de badkamer staat en verschillende gezinsleden na elkaar in bad gaan.

Kostenplaatje

Een warmtepompboiler is duurder dan een traditionele boiler. De prijs is afhankelijk van het model. Je betaalt gemiddeld zo’n 2500 euro voor het toestel, zonder btw en plaatsing. De aankoop van de warmtepompboiler kun je gedeeltelijk recupereren dankzij premies en tegemoetkomingen van de overheid, gemeente en netbeheerder. Bovendien betaalt de investering zich op lange termijn terug dankzij de energiezuinige installatie en draag je je steentje bij voor het milieu.

Zou jij overschakelen naar een zonneboiler of warmtepomp? Laat het ons weten in een reactie hieronder of op Facebook.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.