Tips om optimaal te benoveren

Voor nieuwbouwwoningen kennen we veel regels wat betreft duurzaamheid. Het is de bedoeling dat ook alle bestaande woningen in 2050 dezelfde energieprestaties leveren, dus even duurzaam zijn, als woningen die nu worden gebouwd. Veel van de Belgische woningen zijn voor 1970 gebouwd. In die jaren werden woningen niet of nauwelijks geïsoleerd. Er is dus veel te doen.

 Het feit dat de woningvoorraad deels op leeftijd is, betekent dat er veelvuldig wordt gerenoveerd. Daar hebben bewoners uiteenlopende redenen voor: mensen willen hun huis verfraaien, comfortabeler maken en/of verduurzamen. Als je het goed aanpakt, is het ook nog goed voor je portemonnee

Planmatige aanpak

Renoveren wordt dus op grote schaal gedaan, maar omdat de eisen aan woningbouw en duurzaamheid steeds strenger worden, verandert er ook veel aan renoveren. Er is namelijk meer mogelijk als je het doordacht aanpakt. Als je verstandig bent en vooruit kijkt, kies je voor benoveren. Iedereen kan het. Het betekent dat je je renovatie beter plant, op basis van deskundig advies aan de slag gaat, je de verschillende renovatiestappen in de optimale volgorde verricht en je ervoor zorgt dat vervolgstappen op het gebied van renovatie perfect aansluiten op wat je al gedaan hebt.

Vijf tips om te benoveren

En logisch: hoe eerder je benoveert, hoe sneller je profiteert van de voordelen van je gebenoveerde woning! Om je op weg te helpen geven we vijf tips om één en ander in goede banen te leiden: isoleren, ventileren, hoogrendementsglas, energiezuinig verwarmen en hard water zacht maken.

1 - Eerst isoleren

De volgorde van de renovatiestappen is erg belangrijk. Voordat je investeert in een zonneboiler of warmtepomp om op een milieuvriendelijke manier warmte te genereren, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je woning die warmte lang vasthoudt. Goed isoleren is dus steeds een logische eerste stap in het energiezuinig maken van je woning.

Isoleren vermindert niet alleen de warmteverliezen, het zorgt ook voor een constanter en aangenamer binnenklimaat. In de winter heb je het minder snel koud, terwijl het in de zomer frisser blijft.

2 - Goed ventileren

We isoleren moderne woningen steeds beter. Ze worden zelfs luchtdicht. Daarom is ventileren zo belangrijk. Bij het plaatsen van een ventilatiesysteem in je woning is het interessant om rekening te houden met de ventilatienormen, die aangeven hoeveel kubieke meter lucht er ververst moet worden per uur. Het is ook verstandig om ventilatie in het achterhoofd te houden bij andere renovatieprojecten. Zo kan je bij het plaatsen van nieuwe ramen direct ventilatieroosters plaatsen.

3 - Hoogrendementsglas

Gewoon dubbel glas is tegenwoordig achterhaald. Wie echt klaar wil zijn voor de toekomst, kiest voor hoogrendementsglas. Dit type glas isoleert zo’n drie keer beter dan gewoon dubbel glas, wat alleen maar ten goede komt aan de energiezuinigheid van je woning.

Bovendien heeft hoogrendementsglas nog andere functies dan alleen maar isoleren. Ramen met hoogrendementsglas zijn geluidswerend en kunnen inbraak vertragend en zonwerend gemaakt worden.

4 - Energiezuinig verwarmen

Wie zijn woning perfect isolerend en ventilerend heeft gemaakt, is klaar voor de volgende fase: energiezuinige verwarming. Hier heb je tegenwoordig verschillende opties. Wat verwarming betreft, komen de warmtepomp en de zonneboiler het eerst in beeld. Beide maken gebruik van natuurelementen, zoals de buitenlucht en de zonnewarmte, om warmte en warm water te genereren. Bovendien kunnen deze toestellen perfect gecombineerd worden, ook met zonnepanelen.

Als je wilt weten welke oplossing het best bij je past, doe dan de Remeha warmtewijzer. 

5 - Maak hard water zacht

Soms maken kleine aanpassingen al een wereld van verschil. In België hebben we bijvoorbeeld vrij kalkrijk leidingwater. Het ontkalken van dit leidingwater biedt verschillende voordelen. Met een waterverzachter maak je hard water (kalkrijk water) zacht. Dit bevordert de levensduur van sommige huishoudtoestellen. Hard water versnelt de verkalking bij huishoudtoestellen, zoals de vaatwasmachine en de wasmachine. Door hard water zacht te maken, krijgen deze toestellen minder kalkaanslag en verbruiken ze minder energie.

Voordelen benoveren

Benoveren heeft uiteenlopende in het oog springende voordelen. Om te beginnen lever je een bijdrage aan de verduurzaming en vermindering van CO2-uitstoot. Daarnaast verlaag je je energiekosten. Verder verhoog je je wooncomfort en doe je aan waardevermeerdering van je woning. In ons land krijg je niet veel premies om te benoveren, maar het is wel mogelijk om een groene lening af te sluiten om te kunnen benoveren. Het is absoluut de moeite waard om je hierin te verdiepen.

Wij geloven niet in één oplossing

Remeha is van mening dat onze energievoorziening een mix moet zijn waarin ruimte is voor verschillende energiedragers. We zijn realistisch: in onze ogen zijn er meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden. Op die manier kunnen we aan het Klimaatakkoord voldoen en werken aan een duurzame samenleving. Gas, elektriciteit en warmtenetten helpen gezamenlijk bij de verduurzaming en dus het terugdringen van CO2-uitstoot in België.

In samenwerking met Remeha NV

Meer nieuws van Remeha NV

De grote efficiëntie van warmtekrachtkoppeling

Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt om efficiënter met energie om te gaan.

Alles wat je nu wil weten over hybride producten

De discussies over het Klimaatakkoord en de rol die particulieren hebben bij het terugdringen van

Wat weet je al over de all-electric warmtepomp?

Er wordt veel gesproken over de energietransitie.

Remeha’s visie op de energietransitie: meerdere wegen naar duurzaamheid

Het Klimaatakkoord van 2015 zorgt voor een duurzamere wereld in 2050.

GRATIS Nieuwsbrief