Het toonbeeld van energiezuinig bouwen.

Internetgalerij kunstzolder.be ging in zee met architect Jens Van Zele voor een energiezuinig gebouw in Lembeke (nabij Eeklo). De architect ging resoluut voor de milieuvriendelijkste opties en kwam zo bij Recticel Insulation en VMZINC terecht als partners voor het project. Verhoye-Dult, VMZINC at WORK-installateur en erkend Recticel Insulation-plaatser, zorgde voor de uitvoering. Het resultaat? Een prachtig gebouw en een inspirerend voorbeeld voor mensen met energiezuinige bouwplannen.

Het ontwerp liet geen centimeter onbenut, en is zonder meer een groen project om mee uit te pakken: duurzame isolatietechnieken, natuurlijke materialen en een warmtepomp, zonneboiler en ventilatiesysteem. Maar ook een slimme oriëntatie en zonneschermen maken van dit gebouw een absoluut voorbeeld. Enkele resultaten:

  • Energieprestaties: 32 KWh/m² (op jaarbasis)
  • K-peil: 31
  • E-peil: 42

Partners: Recticel Insulation en VMZINC

Van Zele koos Recticel Insulation als isolatiepartner om twee redenen. Eerst en vooral paste de bijzonder lage lambdawaarde perfect bij de energiedoelen. De goede naam van Recticel en de kwaliteitsreputatie van zijn producten deden de rest.

Ook de keuze voor VMZINC voor de gevelbekleding was snel gemaakt. De unieke look en feel van een zinkgevel sprak de architect meteen aan. Bovendien blinkt VMZINC uit in duurzaam bouwen: zink is een natuurlijk materiaal dat heel goed gerecycleerd kan worden en weinig energie vergt voor de productie.

VMZINC: unieke look en feel

VMZINC nam de gevelbekleding voor zijn rekening. Het bedrijf werkte met een staande naad om een exclusief en tijdloos patroon te creëren. De vaklui bouwden een bevestigingssysteem tegen de Powerwall-buitengevelisolatie en hingen daaraan de gevelbekleding op.

Een gevel in zink heeft veel voordelen: de uitstraling is uniek, de bouwmethode duurzaam en waterdicht, en ook voor het onderhoud is zink een zegen. Michel de Caluwé van VMZINC: “Een zinken gevel is een buitenbeentje in ons stadsbeeld, maar toch merken we dat veel mensen zich erdoor aangesproken voelen. Tel daarbij op dat zo’n gevel met minimaal onderhoud ongeveer 80 jaar meegaat én erg milieuvriendelijk is, en de knoop is gauw doorgehakt.”

Recticel: drie platen, één bouwschil

De woning werd van onder tot boven voorzien van Recticel-isolatie. En dat bood extra voordelen. Jens Van Zele: “De harde Eurofloor-vloerisolatie biedt aanzienlijk meer drukweerstand, en dus meer stabiliteit. Voor de buitengevels was Powerwall-isolatie dan weer ideaal. De relatief dunne plaat bood de maximale isolatie in de beschikbare ruimte. En de plaatsing verliep erg vlot, dankzij het tand-en-groefkliksysteem aan de vier zijden van de platen. Powerwall-isolatie van Recticel Insulation maakt samen met VMZINC-gevelafwerking deel uit van het Isofinish-concept voor buitengevelisolatie.”

De Powerdeck F-platdakisolatie maakte de luchtdichte bouwschil compleet: de goede stabiliteit is hier cruciaal voor zowel de beloopbaarheid als de groene technologieën (zonneboiler en later zonnepanelen) die op het dak geïnstalleerd werden.

In samenwerking met Recticel Insulation

Meer nieuws van Recticel Insulation

Je woning isoleren: dit brengt het op

Europa moedigt het isoleren van woningen aan.

Recticel Insulation zet deuren open voor familie

Op zaterdag 7 september 2019 organiseerde Recticel Insulation een familiedag.

Hellend dak isoleren? Zo gebeurd, dankzij deze 5-in-1 oplossing!

Een maximale ruimtewinst en energiebesparing, plus een aantrekkelijk kostenplaatje.

Ultradun maar superefficiënt isoleren? Dit is de nieuwe generatie PU-isolatieplaten!

Wil je maximaal isoleren, maar zo weinig mogelijk ruimte opofferen?

GRATIS Nieuwsbrief