Besparingssimulator

Het mag duidelijk zijn dat renoveren steeds meer in de lift zit. Het (energie)besparingspotentieel in bestaande woningen is nog steeds enorm en ondanks het aanpassen van bepaalde premies blijft de terugverdientijd van energiebesparende investeringen meer dan interessant. Maar hoe maakt men de juiste keuzes, welke ingrepen leiden op het gebied van bijvoorbeeld verwarming tot het beste resultaat?

Waarom werd deze simulator gelanceerd?

Omdat veel mensen door het bos de bomen niet meer zien, heeft Informazout een gloednieuwe besparingssimulator gelanceerd. Deze simulator berekent op een eenvoudige manier welke impact verschillende energiebesparende maatregelen hebben op het stookolieverbruik.

Hoe werkt deze simulator?

De simulator laat – dankzij een benchmark op basis van 1500 ingevulde enquêtes – toe het eigen stookolieverbruik te vergelijken met gezinnen in een gelijkaardige woonsituatie, bijvoorbeeld woningen met hetzelfde bouwjaar, dezelfde isolatiegraad etc. Op die manier heeft men meteen een idee of men een zuinige mazoutverbruiker is of niet. Wie ziet dat er nog werk aan de winkel is, kan in een volgende stap leren op welke manieren het stookolieverbruik gereduceerd kan worden, en wat de impact is van bepaalde energiebesparende maatregelen, zoals (na)isolatie van de muren, het dak of de vloer, hoogrendementsbeglazing of de installatie van een zonneboiler. Daarnaast worden ook tips gegeven over de niet te onderschatten winsten die een veranderd gedrag kunnen opleveren.

De simulator van Informazout zet dus volop in op energie-efficiëntie, een thema dat vanaf 26 september 2015 nóg meer in de actualiteit zal staan. Dan treedt immers de Europese Ecodesign richtlijn in alle EU lidstaten in werking. Nieuwe energielabels zullen de consument vanaf dan toelaten om de energie-efficiëntie van verschillende soorten verwarmingsinstallaties makkelijker te lezen. Met de invoering van deze labels zullen er ook hogere eisen gesteld worden aan het minimumrendement van toestellen voor ruimteverwarming.

Waar vind ik de simulator?

De simulator wordt gelanceerd op Batibouw en zal het hele jaar door beschikbaar blijven op www.informazout.be en  www.kamazoutra.be. Hij schrijft zich in binnen de ludieke context van de opvallende KaMAZOUTra campagne van Informazout, die serieuze informatie levert, maar niet op een saaie manier. Telkens wordt de boodschap verpakt in een unieke stijl met amusante illustraties en bijhorende radiospots.

Informazout op Batibouw: paleis 12, stand 209

In samenwerking met Informazout

Meer nieuws van Informazout

Een hybride verwarmingssysteem: wat kost het en wat brengt het op?

De Vlaamse overheid wil tegen 2050 elk huis of appartement even energiezuinig maken als een nieuw

De toekomst van je stookolieketel is groen: ontdek de hernieuwbare vloeibare brandstoffen

Eén op de vijf Vlaamse gezinnen verwarmt met stookolie, maar de overheid maakt plannen om stookol

Waar moet je aan denken als je stookolie (mazout) bestelt?

De koude maanden komen eraan! De kans is groot dat we binnenkort onze verwarming weer aanzetten.

GRATIS Nieuwsbrief