Concrete house bouwt lage-energie kangoeroewoning!

Een duurzame, energiezuinige maar ook eigenzinnige woning bouwen die tegelijkertijd ook een statement van hedendaagse architectuur is. Dat was de insteek waarmee de bouwheren en Architect Ursula Bloemmen van start gingen.

Op het perceel stond de ouderlijke woning van de huidige vrouw des huizes. Wanneer haar vader in 2012 ziek werd (maar ondertussen herstelde), rijpte het idee om een kangoeroewoning te bouwen, nadat de oude woning gesloopt werd.
De bewoners hadden een duidelijke visie: vanuit het perspectief van levenslang (kangoeroe)wonen, wensten ze geen trappen binnenshuis en wilden ze optimaal de privacy van de twee wooneenheden te respecteren.
Door de breedte van het perceel was het mogelijk om de twee wooneenheden uit elkaar te trekken. waaruit het idee groeide om te werken met hellende vlakken en split levels.
Zo heeft deze woning een gelijkvloers, maar ook een niveau - 0,5 en + 0,5.
Op het gelijkvloers werd de studio van vader ondergebracht, aan de zuidkant en met een leefruimte die uitziet op de achterliggende tuin en weiland.
Via de hellende vlakken in de centrale hal, begeef je je naar de andere niveaus.

Zo werd de leefruimte en keuken in het bovenste volume ondergebracht. Dit bovenste volume is gesloten aan de voorkant (tevens noorden) maar baadt in openheid door de 2 grote ramen die op het oosten en zuiden gericht zijn. Op die manier wordt de omgeving en het uitzicht daarop optimaal binnengebracht in de woning.
Een niveauverschil op het perceel, waarbij het achteraan en naar links daalt, gaf aanleiding tot het idee om het bovenliggende volume te laten oversteken op het kelder niveau, geïnspireerd door de Bauhaus school.
Op niveau -0,5, een functionele leefkelder, werden dan weer o.m. de slaapvertrekken, dressing en badkamer ondergebracht.

Betonliefhebbers tegen de stroom in, met Concrete House

De bewoners zijn zeer gecharmeerd door de industriële look van beton en daarenboven wilden ze geen baksteen als gevelmateriaal.  Een woning die binnenin niet moet bepleisterd worden, was een super idee.
Vanuit die optiek waren ze zeer snel gewonnen voor het bouwconcept van Concrete House, zowel voor de binnenmuren als de gevelmaterialen, om niet te spreken over de andere voordelen zoals grote vrije overspanningen, strakke planning, lage energie woningen, thermische inertie, plat dak, ...
De gladde afwerking van muren en plafonds in een grote open ruimte creëert een industrieel loft gevoel wat nog versterkt wordt door de muren die bekist werden met planken.
Zo verbergt een ter plaatse gegoten halfhoge plankenbetonmuur de buroruimte.
Bij het binnenkomen vallen de hoge betonnen muren op in de inkomhal waar een zwevende trapleuning de hellende vlakken afboordt.
Tenslotte werden ook alle, ter plaatse gegoten, betonmuren in de leefkelder onbewerkt gelaten.
Aan de buitenkant valt het overstekende bovenvolume op door het, als het ware, in te pakken met een gevelbekleding van vezelcementpanelen, wat mooi contrasteert met de overige gevelafwerking in crepi.

De Concrete House bouwtechniek en aanpak.

De eigenaars vonden een perfecte match met hun visie bij de aanpak en bouwtechniek van Concrete House. Zo was een zeer korte bouwtijd een must omdat het ging over een herbouw (met de sloop van het oude huis en een tijdelijke verhuis van vader).
De graafwerken werden gestart eind juni 2013...
... er werd verhuisd op 1 februari 2014.

De vooropgestelde planning werd gerespecteerd en door de eigenaars doorgetrokken in de afwerking. De optimale voorbereiding, een minutieuze planning en coördinatie, leidde tot een afgewerkte woning op zowat 7 maanden.

(Bijna) Nul energie woning.

De bewoners maakten van in het begin duidelijk dat het om een energiezuinige woning moest gaan. In het vooropgestelde ontwerp (mede door de breedte van de woning), bleek een passiefwoning niet haalbaar, maar werd wel resoluut voor een lage energiewoning geopteerd. Door de specifieke bouwmethodiek (inclusief aandacht voor bouwknopen), de isolatie (K27), warmtepomp, fotovoltaïsche panelen en de zeer goede luchtdichtheid werd een E-peil van 13 bereikt.

In samenwerking met Concrete House

Meer nieuws van Concrete House

Nieuwe zelfvoorzienende woning te Herent

Het strengere E-peil, het nieuwe S-peil, en andere strenge energie-eisen dwingen bouwheren ertoe

GRATIS Nieuwsbrief