De technische aspecten van een duurzame woning

Gepubliceerd op 09 December 2014
Plannen & ontwerpen van een huis
Plannen & ontwerpen van een huis

Iedereen streeft bij het ontwikkelen van een duurzame woning hetzelfde doel na: levenslang comfort. Bij de realisatie van dat droomhuis mag je de principes van duurzaam bouwen niet verwaarlozen. Klinkt allemaal prima, maar hoe pak je dit aan? ‘Duurzaam bouwen’ klinkt misschien technisch, maar alles begint bij goed nadenken over wat je zelf wilt en nodig hebt.

Plannen maken.

De eerste stap is de keuze van de architect. Naast de architect zullen nog andere specialisten ervoor zorgen dat je project tot een goed einde wordt gebracht: de stabiliteitsingenieur, de veiligheidscoördinator, de aannemer(s), EPB-verslaggever, enz. Leg alle verantwoordelijkheden van bij het begin vast. Wanneer iedereen in het project goed op elkaar is afgestemd, zullen er minder vertragingen zijn en lopen er minder zaken fout. Maak het jezelf gemakkelijk en zorg voor een goed beheer van alle documenten die met je bouwproject te maken hebben.

Beschrijf bij de start van het project jouw visie op de woning. Overleg hierover met je architect en zet de afspraken op papier. Houd niet alleen rekening met de directe investeringskosten, maar ook met de kosten en opbrengsten op middellange en lange termijn. Verschillende duurzame ingrepen vragen vaak een extra investering, maar hebben ook een terugverdieneffect.

Leidraad voor een goed ontwerp.

Een ideale woning begint met een goed ontwerp dat alle aspecten van duurzaam bouwen integreert. Een comfortabele duurzame woning begint met een schetsontwerp en houdt dus veel meer in dan een aantal milieuvriendelijke technieken te installeren. Ook bij kleinere ingrepen vertrek je best van een totaalplan, zodat je van bij het begin voldoende rekening houdt met latere fases.

Je vindt de complete leidraad in de brochure van de Vlaamse overheid. Deze kun je krijgen via je gemeente, via je provinciaal steunpunt of gewoon op het internet[1]. Belangrijke aandachtspunten voor een duurzame woning zijn o.m. compact bouwen, ontwerpen met de zon mee, aanpasbaarheid en toegankelijkheid van je woning – nu en later. Op technisch vlak moet er aandacht zijn voor het waterbeheer, voor een duurzame materialenkeuze, voor het beperken van de lengte van warmwaterleidingen, voor voldoende oppervlakte voor de technische ruimte, akoestiek, enz.

 

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan