Je dak isoleren, een must
Zonnepanelen plaats je steeds op een stabiel, geïsoleerd dak. Kwestie van je energieverbruik te beperken voor je het groener gaat maken. Vanwaar deze volgorde? Daarvoor nemen we het populaire internationale model voor energiebesparende renovaties (ook wel Trias Energetica) erbij. Het bestaat uit drie stappen:
- Beperk je energieverbruik door verspilling tegen te gaan. Door je woning te isoleren vermijd je warmteverliezen.
- Gebruik zoveel mogelijk energie uit duurzame bronnen. Dat doe je door een groene-energiecontract aan te aan, of door zelf energie te produceren via zonnepanelen of een zonneboiler.
- Spring zo efficiënt mogelijk om met je energieverbruik. Dat lukt met energiezuinige installaties zoals een warmtepomp en energie-efficiënte huishoudtoestellen.
Eerst isoleren is dus een stuk energie-efficiënter. Het alternatief, isoleren na de plaatsing van je zonnepanelen, is bovendien duurder en complexer. Volg dus het advies van de experts: isoleer eerst en produceer dan energie. Hoe begin je eraan? Download je gratis e-book isolatie en ontdek alles wat je moet weten over het isoleren van je woning.
Isoleer je dak en beperk warmteverlies
Indrukwekkend: niet-geïsoleerde huizen verliezen ongeveer 35% van hun warmte via het dak. Wil je verspilling tegengaan en je energieverbruik beperken? Dan is dakisolatie veruit de interessantste investering, zeker als je nadien zonnepanelen wil plaatsen. Naast je dak isoleer je best ook je muren, vloeren en ramen. Vraag hier een vrijblijvende prijsinschatting voor jouw isolatieproject.
Geschikte isolatiematerialen voor dakisolatie
Plannen om je dak te isoleren? Dan zal je een isolatiemateriaal moeten kiezen voor je klus. Minerale wol (zoals glas- en rotswol) heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding, is makkelijk te verwerken en isoleert ook geluid. Kunststof isolatiematerialen (zoals PR, PUR, EPS en XPS) zijn dan weer perfect voor platte daken en vochtige ruimtes. Denk ook eens aan ecologische dakisolatie, die bestaat uit milieuvriendelijke alternatieven als papiervlokken, schapenwol, houtwol, hennep en kurk. Elk van deze types dakisolatie kun je combineren met zonnepanelen.
Dak goed geïsoleerd? Tijd voor zonnepanelen!
Zodra je warmteverlies hebt beperkt en je dak stabiel is, is je huis klaar voor zonnepanelen. Als je wil, kun je ze meteen plaatsen. Een aanrader, want met een zonnepaneleninstallatie geniet je van interessante voordelen:
- Meteen een lagere energiefactuur.
- Onafhankelijkheid van energieprijzen en -leveranciers.
- ‘Gratis’ energie na de terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
- Een onmiddellijke waardestijging voor je woning.
- Minder impact op het milieu, omdat je CO2-uitstoot daalt.
Zin om aan de slag te gaan met onze adviezen? In dit e-book vind je alles wat je moet weten over zonnepanelen bij je thuis. Al benieuwd naar de prijs van een zonnepanelen installatie op maat? Ontdek het via deze gratis online prijsberekening.
Wanneer het kriebelt om zonnepanelen te plaatsen om op lange termijn geld te besparen, zorg dan eerst voor een goede isolatie van je woning. Op die manier zullen je zonnepanelen optimaal renderen en bespaar je extra.