Zonnepanelen hack: verhoog je zelfverbruik en profiteer maximaal van je zonnepanelen

15/03/2021

Hoe haal je het hoogste rendement uit je zonnepanelen? Dat doe je door de opgewekte energie meteen te verbruiken. Nu nieuwe zonnepaneleneigenaars vanaf 2021 niet meer op het prosumententarief en de terugdraaiende teller kunnen rekenen, is zelfverbruik extra belangrijk geworden. Daarom geven we je 4 tips om je zelfconsumptie te verhogen en dus minder netkosten te betalen.

Wat bedoelen we met zelfconsumptie?

Zelfconsumptie, ook wel direct verbruik of gelijktijdig verbruik, slaat op de hoeveelheid elektriciteit die je meteen verbruikt zodra je zonnepanelen die energie opwekken. Als je meteen je opgewekte energie consumeert wanneer de zon schijnt, moet je minder gebruikmaken van het elektriciteitsnet. Bijgevolg betaal je voor dat gebruik minder bijdragen. Een leuke besparing! Download het gratis e-book zonnepanelen en leer meer over het rendement van zonnepanelen.

Waarom je zelfconsumptie verhogen?

Laat je vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeren? Dan betaal je een bijdrage telkens je gebruikmaakt van het distributienet: het nettarief werkelijke afname. Je betaalt deze bijdrage wanneer je overtollige elektriciteit uit je zonnepanelen op het net plaatst, of wanneer je elektriciteit afneemt op momenten dat je er zelf geen opwekt. Hoe minder je van het net gebruikmaakt, hoe lager je netkosten en hoe korter de terugverdientijd van je zonnepanelen.

Wil jij de energie die je op het net plaatst gecompenseerd krijgen? Kijk dan uit naar een energieleverancier die energiecontracten met een injectietarief aanbiedt. Hiermee word je vergoed voor de stroom die je opwekt maar niet meteen verbruikt. Goed nieuws voor Luminus-klanten, want alle stroomcontracten van deze leverancier zijn zogenaamde teruglevercontracten. Je geniet er bij hen automatisch van.

Is je zonnepaneleninstallatie geïnstalleerd voor 2021 en betaal je een forfaitair prosumententarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet? Ook in dit geval is een hogere zelfconsumptie voordelig voor jou. Als je de energie die je hebt opgewekt meteen verbruikt, heb je immers geen extra energie van het net meer nodig en bespaar je op je elektriciteitskosten. Leer in dit artikel meer over het belang van zelfconsumptie.

Aan de slag: hoe je zelfconsumptie verhogen?

Feit: je zonnepanelen brengen het meeste op tussen 11 en 15 uur. Zeker in de lente- en zomermaanden. Net wanneer we doorgaans buitenshuis aan het werk zijn en we thuis geen energie verbruiken. Niet handig! Gelukkig kan je dit nadeel op verschillende manieren omzeilen:

1. Programmeer je huishoudapparaten om overdag te werken

Vroeger lieten we onze vaatwassers en wasmachines graag ’s nachts draaien, omdat het nachttarief goedkoper uitkwam. Maar als je zonnepanelen hebt, is het veel voordeliger om die huishoudelijke apparaten overdag te laten werken. Haast elk toestel heeft tegenwoordig een uitstel- of programmeerfunctie. Daarmee stel je eenvoudig de starttijd van je wasmachine in op bijvoorbeeld 13 uur. Een kleine moeite, niet?

2. Verbind slimme apparaten met je digitale meter

Hoe makkelijk is het als je niets moet instellen? Slimme toestellen beginnen vanzelf te werken zodra je digitale meter aangeeft dat je zonnepanelen een piekmoment hebben. Laat alles samenkomen in een home management systeem en je hebt altijd controle over je energieverbruik. Handig, energiezuinig én overzichtelijk.

3. Warm je water overdag op

Een elektrische of slimme boiler of warmtepomp kan je zo instellen dat ze overdag water opwarmen met de energie uit je zonnepanelen. Het warme water belandt in een reservoir. Zo kan je ’s avonds genieten van een warme douche, zonder dat je daarvoor elektriciteit nodig hebt.

4. Opgewekte energie over? Overweeg een thuisbatterij

Een thuisbatterij slaat overdag de energie op die je niet hebt kunnen verbruiken op bovenstaande manieren. Wanneer je ’s avonds elektriciteit nodig hebt, verbruikt het systeem eerst de opgeslagen stroom van je batterij. Pas dan schakelt het over op het elektriciteitsnet. Wat zeer indrukwekkend is: met een batterij kan je 50 tot wel 80% van je opgewekte energie zelf verbruiken, tegenover een gemiddelde van 30% voor een gemiddeld gezin met zonnepanelen zonder batterij. In dit gratis e-book vind je meer nuttige details.

Zonnepanelen worden extra interessant als je een groot aandeel van je opgewekte energie zelf verbruikt. We gaven je diverse tips om je zelfverbruik te verhogen. Nog meer besparen op je energiekosten? Doe de test en ontdek tal van oplossingen op maat om minder te verbruiken.

Goed om te weten: de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers is vanaf 1 april verlaagd naar 6% (i.p.v. 21%) voor woningen jonger dan 10 jaar.
Dit tot 31 december 2023. De federale regering wil zo de uitrol van deze technologieën verder stimuleren.

zelfconsumptie_zonnepanelen

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.