Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij: een goed idee?

06/12/2023

Is het slim om zonnepanelen te koppelen aan een thuisbatterij? Je kan ervan op aan: deze combo wordt steeds interessanter. Al helemaal als je een digitale meter hebt en kiest voor een slimme thuisbatterij. Daarmee verbruik je nog efficiënter energie terwijl je het capaciteitstarief (een nieuwe berekening van je netkosten) omzeilt. Ontdek wat jij te winnen hebt. 

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij komt tussen de omvormer van je zonnepanelen en je elektriciteitsmeter. Op momenten dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, slaat de batterij het overschot op. Later op de dag of 's nachts, wanneer je zonnepanelen geen energie leveren, gebruik je de opgeslagen energie. Door deze efficiënte werking kan je fors op je energieverbruik en -kosten besparen.

Wat is een thuisbatterij met slimme sturing?

Een thuisbatterij met slimme sturing werkt op dezelfde manier als een standaard thuisbatterij, maar met extra functies. De slimme box, aangesloten op de omvormer van je installatie, maakt het verschil.

Een slimme batterij communiceert met je zonnepanelen en je energienetwerk om de opgewekte zonne-energie optimaal te benutten. Zo kan de batterij beslissen om opgeslagen energie te gebruiken tijdens piekmomenten met duurdere netstroom (zoals bij het capaciteitstarief) en terug te injecteren op het net tijdens daluren.

In vergelijking met een standaard thuisbatterij, die simpelweg energie opslaat en gebruikt zolang hij stroom heeft, biedt een slimme batterij extra besparingsmogelijkheden door rekening te houden met piek- en daluren.

Wat kost een thuisbatterij?

De kostprijs van een thuisbatterij varieert momenteel tussen €3.000 en €11.000, afhankelijk van de opslagcapaciteit. Volgens de Vlaamse overheid is een batterij van 4 kWh (kosten ongeveer €4.400) al voldoende voor een gemiddeld gezin. Vraag hier je vrijblijvende offerte.

Combineer je dit met zonnepanelen en een omvormer, dan investeer je in totaal tussen €10.000 en €20.000. Maar daar krijg je heel wat besparingsvoordelen voor terug.

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij? 

De terugverdientijd van thuisbatterijen varieert momenteel tussen 6 en 15 jaar voor een standaard batterij. Maar slimme batterijen halveren deze terugverdientijd makkelijk door hun hoge energie-efficiëntie. Omdat een thuisbatterij zo’n 10 tot 20 jaar meegaat, verdien je de investering van je slimme thuisbatterij snel terug. Bekijk samen met een expert of zonnepanelen met een thuisbatterij in jouw situatie interessant kunnen zijn.

Waarom je zonnepaneleninstallatie uitbreiden met een slimme thuisbatterij? 

Er zijn tal van belangrijke redenen om zonnepanelen te combineren met een slimme thuisbatterij:

  • Energiebesparing: Een slimme thuisbatterij kan je helpen om energie te besparen door de opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer je die nodig hebt. Dit is vooral handig 's avonds, wanneer de zon niet meer schijnt en je energie verbruikt.
  • Meer onafhankelijkheid: Je bent niet afhankelijk van piekmomenten, het elektriciteitsnet en schommelende marktprijzen. Bij sommige merken kan de batterij als noodgenerator dienen bij stroompannes.
  • Hogere opbrengst van je zonnepanelen: Een slimme thuisbatterij kan de opbrengst van je zonnepanelen verhogen. Dit komt omdat je de opgewekte zonne-energie kan opslaan en gebruiken wanneer de zon niet meer schijnt.
  • Meer zelfgebruik van energie: Je gebruikt een aanzienlijk groter deel van je zonnestroom. Zonder thuisbatterij gebruik je als gezin gemiddeld 30 tot 40% van je zonnestroom. Met een batterij stijgt je zelfconsumptie naar 70 tot 80%. Daardoor geniet je van veel gratis elektriciteit, maar ook je distributienetkosten dalen.
  • Voordelig onder het capaciteitstarief: Sinds de introductie van het capaciteitstarief begin 2023 worden de distributienetkosten berekend op basis van je piekverbruik. De slimme thuisbatterij schakelt over naar opgeslagen energie wanneer je piekverbruik te hoog dreigt te worden. Zo heb je geen last van deze maatregel.
  • Hoge vergoedingen voor teruglevering: Met een terugleveringscontract krijg je een vergoeding voor ongebruikte zonnestroom die je terug in het net injecteert. Als je een dynamisch energietarief hebt, kan een slimme thuisbatterij strategisch omgaan met injectievergoedingen. Je overschotten worden verkocht wanneer de energievraag het hoogst is, zodat je een zo hoog mogelijk bedrag ontvangt.

Wist je dat alle stroomcontracten van Luminus terugleveringscontracten zijn? Zo ben je als zonnepaneleneigenaar verzekerd van een vergoeding voor je energieoverschotten. Lees meer over injectievergoedingen.

Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ thuisbatterij en een slimme thuisbatterij? 

Een traditionele thuisbatterij kan ook energie besparen en het rendement van je zonnepanelen verhogen, maar niet zo efficiënt als een slimme thuisbatterij. Een traditionele thuisbatterij kan alleen de opgewekte zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer je die nodig hebt. Een slimme thuisbatterij optimaliseert het op- en ontladen op basis van je voorspelde energieverbruik en -productie, en je energietarief. Zo zorgt hij ervoor dat de elektriciteit die je van het stroomnet afneemt zo goedkoop mogelijk is, en de overtollige geproduceerde elektriciteit aan een hoge prijs terug op het net wordt gezet.

In België zijn de voordelen van een slimme thuisbatterij extra relevant vanwege de variabele zonneschijn en de schommelende energieprijzen. Overweeg jij een (slimme) thuisbatterij? Vraag hier je vrijblijvende offerte.

Is een thuisbatterij interessant voor mij?

Wanneer de energieprijzen schommelen, biedt een thuisbatterij extra zekerheid. Het overschot van je zonnepanelen gaat niet meer verloren, maar gebruik je later gewoon zelf. Hierdoor hoef je deze stroom niet opnieuw van het net af te nemen, wat je beschermt tegen de huidige hoge energieprijzen.

De combinatie van zonnepanelen en een (slimme) thuisbatterij is dus zeker voordelig. Het draagt bij aan een efficiënter energiebeheer en maximaliseert het rendement van zonnepanelen. Of een thuisbatterij rendabel is in jouw situatie, hangt af van verschillende factoren, zoals de aankoopprijs, de capaciteit en de levensduur van de batterij, de opbrengst van de zonnepanelen, het eigen verbruik van de zonnestroom, en meer. Laat je adviseren door een expert en ontdek de beste oplossing voor jouw situatie.

Wil jij zonnepanelen combineren met een (slimme) thuisbatterij? Vraag hier je vrijblijvende offerte aan voor een thuisbatterij om het kostenplaatje te kennen. 

Thuisbatterij

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.