Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij: een goed idee?

Gepubliceerd op 12 Mei 2022

Ook benieuwd hoe rendabel thuisbatterijen zijn in combinatie met zonnepanelen? Er circuleren tal van opinies, maar het is een feit: de bundeling van de twee installaties wordt steeds interessanter. Zeker met het capaciteitstarief dat er op termijn aankomt. We praten je graag bij voor een klare kijk op de kwestie.

Zonnepanelen blijven een rendabele investering

Vlaamse bedrijven lieten in 2021 dubbel zoveel zonnepanelen-installaties plaatsen vergeleken met het jaar daarvoor. Maar bij consumenten daalde het aantal installaties met 67 procent. Dat komt vermoedelijk door het afschaffen van de terugdraaiende teller begin 2021. Toch blijven zonnepanelen, ook mét digitale meter, een rendabele investering. Ontdek waarom.

Weetje: Door de stijgende energieprijzen is je zonnepanelen-installatie tegenwoordig extra snel terugverdiend. Ontdek de prijs en het rendement van zonnepanelen voor jouw woning.

Combineer met een thuisbatterij voor extra rendement

Combineer je je zonnepanelen met een thuisbatterij, dan haal je er nog meer voordeel uit. Zo’n thuisbatterij wordt geplaatst tussen de omvormer van je zonnepanelen en je elektriciteitsmeter. Op momenten dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, gaat het overschot naar de batterij. Jij gebruikt die dan later op de dag of ’s nachts, wanneer je zonnepanelen geen energie meer leveren. Op die manier kan je stevig besparen op je energieverbruik en de bijhorende kosten. Ontdek alle voordelen en lees de ervaringen van een gebruiker.

Waarom je zonnepanelen combineren met een thuisbatterij?  

  • Je zelfconsumptie is een stuk hoger. Zonder thuisbatterij gebruik je als gezin gemiddeld 30 tot 40% van je zonnestroom. Mét thuisbatterij haal je 70 tot 80%.
  • Je netkosten dalen omdat je meer van je zonnestroom zelf verbruikt.
  • Je bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelende energieprijzen.
  • Je kan je elektriciteitsverbruik beter spreiden en bent niet afhankelijk van de piekzonmomenten.
  • Je kan 2 verschillende premies krijgen.
  • Tijdens stroompannes kan je accu dienen als noodgenerator.

Je merkt het, de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij levert tal van voordelen op. Maar is een thuisbatterij ook rendabel voor jou? Dat hangt af van diverse factoren: de aankoopprijs, de capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen)verbruik, investeringspremies, enzovoort.

Zelfconsumptie verhoogt dankzij zonnepanelen met een thuisbatterij

Wat kost een thuisbatterij tegenwoordig? Thuisbatterijen kosten momenteel tussen de € 3.000 en de € 8.000. In combinatie met een omvormer en zonnepanelen zit je al snel aan een investeringsbedrag tussen de € 10.000 en de € 20.000. Niet min, maar je zelfconsumptie stijgt enorm terwijl de terugverdientijd van de combinatie blijft dalen. Zeker met de premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen die je krijgt van de overheid. Krijg meer tips voor het verhogen van je zelfverbruik.

Subsidies voor zonnepanelen en thuisbatterijen

Premie voor thuisbatterijen (Vlaanderen)

Sinds 1 augustus 2019 biedt de Vlaamse overheid een batterijpremie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij. Het bedrag van deze batterijpremie bedraagt maximaal 1725 euro incl. btw. Tijdens de volgende jaren dalen die premiebedragen echter. In 2024 bedraagt het maximum nog € 575, en in 2025 wordt deze premie zelfs afgeschaft. Je hebt er dus alle voordeel bij om nu te investeren. Bekijk het overzicht van de premiebedragen, check de voorwaarden en vraag hier je premie aan

Premie voor zonnepanelen (Vlaanderen)

De Vlaamse regering introduceerde ook een investeringspremie voor zonnepanelen ter compensatie voor het verlies van de terugdraaiende teller. De premie bedraagt maximum € 1.500 en hangt af van het totaal geïnstalleerde kWp van je zonnepaneleninstallatie. Je ontvangt € 300 per kilowattpiek voor een installatie met een vermogen tussen 0 en 4 kWp, met € 150 extra per kWp voor installaties met een vermogen tot 6 kWp. Het premiebedrag is maximaal 40% van de investeringskosten en daalt jaarlijks tussen 2021 en 2024. Vanaf 2025 wordt de premie afgeschaft. Check de premievoorwaarden en vraag hier je eenmalige premie aan.

In het Waalse en Brusselse gewest zijn er momenteel geen steunmaatregelen voor zonnepanelen en thuisbatterijen.

Een hogere rendabiliteit van thuisbatterijen door evoluties op de markt

De klimaatverandering heeft ook een impact op de wetgeving. Zo leidt men jou als consument meer en meer in de richting van elektriciteit: als energiebron (zonnepanelen), als warmtebron (warmtepomp), als voertuig (elektrische wagen), enzoverder. Tegelijk veranderen de distributienettarieven voor het gebruik van het elektriciteitsnet.

  • Wie sinds 2021 zonnepanelen installeerde, betaalt een zogenaamd ‘nettarief werkelijke afname’. Je valt dan niet meer onder het principe van de terugdraaiende teller. In de praktijk betaal je als huishouden zelden meer dan in het oude systeem.
  • Met een thuisbatterij maak je nog minder gebruik van het distributienet en daalt je werkelijke afname.
  • Die netkosten worden op termijn op een nieuwe manier berekend, volgens het capaciteitstarief. Je betaalt dan meer wanneer je heel hoge verbruikspieken hebt. Ontdek hier wat dit betekent voor jou.
  • Met een thuisbatterij kan je je verbruikspieken gemakkelijker spreiden.

Door de invoering van het capaciteitstarief betaalt een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen zich veel sneller terug dan eerder werd gedacht. 

Het beste moment om te investeren in een thuisbatterij? Dat is nu! Het capaciteitstarief is nog niet ingevoerd én je komt nog in aanmerking voor de premie. Benieuwd naar de meest voordelige combinatie voor jou? Check dan de handige zonnepanelencalculator van Luminus en vraag je vrijblijvende offerte aan voor een thuisbatterij.

Thuisbatterij