Vragen over zonnepanelen? Ontdek de antwoorden en scoor je gratis e-book.

11/09/2024

Zonnepanelen zijn een duurzame en rendabele manier om energie op te wekken, maar mogelijk heb je nog vragen. Welk rendement mag je verwachten? Wat is het effect van de digitale meter? En word je vergoed voor de stroom die je terug op het net zet? In dit artikel beantwoorden we tal van veelgestelde vragen over zonnepanelen. Ontdek ze allemaal en informeer je verder met het gratis e-book over zonnepanelen. Daarin leer je alles wat je moet weten over een installatie bij je huis in één handig overzicht. 

Vragen over investering en rendement

1. Is zonnepanelen plaatsen in 2024 nog rendabel?

Ja, zonnepanelen blijven een rendabele investering. Zelfs na de afschaffing van de overheidspremie en het wegvallen van de terugdraaiende teller. Je energiekosten dalen aanzienlijk en de waarde van je woning stijgt.

  • De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter.
  • De kwaliteit van zonnepanelen verbetert voortdurend.
  • Met een digitale meter en een terugleveringscontract krijg je bovendien een vergoeding voor alle energie die je niet zelf verbruikt, maar terug in het net injecteert. Dit noemen we een terugleververgoeding of injectievergoeding.

Benieuwd naar het rendement van zonnepanelen op jouw dak? Beantwoord hier enkele vragen over je dak en je verbruik en ontdek hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, wat de installatie kost en wanneer je ze hebt terugverdiend.

2. Wat is de kostprijs van zonnepanelen?

De kostprijs van een zonnepaneleninstallatie varieert afhankelijk van het aantal zonnepanelen, het type panelen en het installatiebedrijf dat je inhuurt. Reken op een gemiddelde prijs van € 5.000 voor een standaardinstallatie van 8 panelen met een totale capaciteit van 3.560 Wp, inclusief btw, omvormer en montage.

Check hier de kostprijs en opbrengst van een zonne-installatie op maat

3. Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen gaan steeds langer mee, met een levensduur van 25 tot 30 jaar. Ze stoppen niet ineens met werken, maar verliezen geleidelijk aan vermogen. Dit vermogensverlies blijft de eerste 20 jaar beperkt, maar uiteindelijk kan het te groot worden waardoor je een nieuwe installatie nodig hebt.

4. Is het voordelig om zonnepanelen te plaatsen als zelfstandige of ondernemer?

Als ondernemer is het extra voordelig om in zonnepanelen te investeren vanwege de vele fiscale voordelen en meer mogelijkheden om je eigen opgewekte energie te gebruiken.

Ontdek hier waarom investeren in zonnepanelen voor ondernemers een slimme zet is

Praktische stappen en keuzes

5. Hoe werken zonnepanelen en welk type zonnepanelen kies ik best?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: poly- en monokristallijne, serieel en parallel geschakelde, met variërend piekvermogen. Allemaal bevatten ze fotovoltaïsche cellen in twee lagen. De energie van de zon maakt elektronen los, wat zorgt voor een elektrische gelijkstroom tussen de lagen. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in de bruikbare wisselstroom. Welk type zonnepanelen het beste bij jou past, hangt af van je energiebehoeften en de ligging van je dak.

Ontdek meer over de verschillende soorten zonnepanelen en welke ideaal zijn voor jou

6. Waarop letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Voor je zonnepanelen koopt, is het belangrijk om te controleren of je dak geschikt is. Ook zal je moeten beslissen hoeveel zonnepanelen je wil plaatsen en met welke installatiepartner je in zee gaat. 

Kies voor een erkende en ervaren installateur. Zonnepanelen plaatsen is een complex, technisch proces dat moet voldoen aan veiligheidsvoorschriften. Bovendien geven alleen correct geplaatste zonnepanelen een mooi rendement.

7. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik en de grootte en ligging van je dak. Laat een erkende zonnepaneleninstallateur een gedetailleerde berekening maken, of krijg een snelle inschatting via deze gratis calculator.

De meeste Belgische gezinnen met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 tot 4.000 kWh kiezen voor een installatie van 3 à 5 kWp, wat neerkomt op 10 tot 20 zonnepanelen.

8. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Om te bepalen of je dak geschikt is voor zonnepanelen, moet je letten op schaduwinval, hellingsgraad, oriëntatie en dakoppervlakte. Ook het draagvermogen van je dak is belangrijk, vooral omdat dit na verloop van tijd kan afnemen. Mogelijk moet je dak vernieuwd worden voordat je zonnepanelen plaatst.

Ontdek of jouw dak een optimaal rendement voor zonnepanelen garandeert

9. Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Zonnepanelen zijn grotendeels zelfreinigend, maar een tweejaarlijkse schoonmaakbeurt kan je 3 tot 5% meer energie opleveren. Deze delicate klus laat je best over aan een expert.

10. Wat bij een storing aan mijn zonnepanelen?

Een verminderde productie of panne heeft meestal een duidelijke oorzaak die snel op te lossen is.

Ontdek de oorzaken van eventuele storingen en de oplossingen

11. Werken zonnepanelen in de winter?

Zonnepanelen produceren de meeste energie tijdens de lente en zomer, maar ook in de winter blijven ze nuttig. Zolang er voldoende licht door de wolken komt, blijven ze energie opwekken.

12. Hoe werkt een thuisbatterij en hoe rendabel is ze?

Een thuisbatterij helpt je je opgewekte zonnestroom maximaal te gebruiken (= zelfconsumptie). Dit verlaagt je jaarlijkse netkosten omdat er minder overtollige energie naar het net gestuurd wordt.

Ontdek hier hoe thuisbatterijen werken en of ze een interessante investering zijn

Elektriciteitsnet en tarieven

13. Wat is het verschil tussen het prosumententarief en het nettarief werkelijke afname?

Met een analoge meter betaal je een vast prosumententarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Met een digitale meter betaal je deels voor daadwerkelijk gebruik van het net (nettarief werkelijke afname) en deels op basis van je piekverbruik (capaciteitstarief). Hier lees je hoe het capaciteitstarief precies werkt.

14. Wat zijn injectietarieven?

Met een digitale meter kan je vergoed worden voor de overtollige energie uit je zonnepanelen. Dit is je opgewekte stroom die je niet zelf kunt verbruiken en die terug naar het net wordt gestuurd. Om zo’n injectievergoeding te ontvangen heb je een terugleveringscontract nodig.

Goed om weten: bij Luminus zijn alle stroomcontracten terugleveringscontracten, waardoor je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van deze vergoeding profiteert. Dit wordt automatisch verrekend op je jaarafrekening.

Ontdek hier alles over injectietarieven in Vlaanderen

15. Hoe verloopt de invoering van digitale meters?

In alle Belgische gewesten worden traditionele terugdraaiende tellers geleidelijk vervangen door digitale meters. Wanneer is het jouw beurt? En welke effect heeft de digitale meter op je prosumententarief en zonnepanelenrendement?

Ontdek hier de laatste ontwikkelingen in de uitrol van digitale meters

Extra info

16. Krijg ik garantie op zonnepanelen?

Meestal bieden zonnepanelenproducenten sterke garanties, maar er zijn voorwaarden. Als de panelen worden geïnstalleerd door een erkende installateur en volgens de specificaties van de fabrikant worden gebruikt, geldt meestal het volgende:

  • Een productgarantie van 10 tot 25 jaar: deze dekt defecten en garandeert een goede productkwaliteit en prestaties.
  • Een vermogensgarantie: zonnepanelen verliezen na verloop van tijd wat vermogen. Daarom ben je bij de meeste fabrikanten gerust met een maximaal vermogensverlies van 20% op 25 jaar.

De voorwaarden verschillen per producent, dus informeer je goed.

Bij Luminus kan je rekenen op de meest uitgebreide garantie van 25 jaar. Ontdek meer over de voordelen van hun zonnepanelen.

17. Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Hoewel zonnepanelen vele voordelen hebben, zijn er ook aandachtspunten:

  • Een zonnepaneleninstallatie vraagt een investering van enkele duizenden euro's. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 8 jaar in Vlaanderen en Wallonië, en 5 jaar in Brussel.
  • Als je niet vaak thuis bent tijdens piekzonuren, kan je de opgewekte energie niet direct gebruiken. Injectievergoedingen en thuisbatterijen kunnen dit gedeeltelijk compenseren, net als programmeerbare huishoudtoestellen.
  • Je hebt voldoende ruimte op je dak nodig zonder permanente schaduw. Alternatieve locaties zijn mogelijk, maar minder gebruikelijk.
  • De productie en afvalverwerking van zonnepanelen heeft enige milieu-impact. Bij Luminus Insaver zorgen ze voor verantwoorde recyclage na de levensduur van de zonnepanelen, zonder extra kosten voor jou.

Heb je een vraag over zonnepanelen die niet aan bod kwam? Laat je adviseren door een erkende installateur.

Zonnepanelen installeren blijft een van de meest rendabele en duurzame energie-investeringen. Kriebelt het om je eigen groene stroom te produceren? Ontdek hier de kostprijs en opbrengst van een zonnepanelen installatie op maat.

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.