Investeren in een thuisbatterij: een rendabel idee voor jou?

Gepubliceerd op 05 Oktober 2021

Zonnepanelen wekken vooral elektriciteit op als we niet thuis zijn. Dit terwijl we vooral ’s ochtends en ’s avonds energie verbruiken. Gelukkig zijn er manieren om meer te profiteren van je zelfopgewekte stroom, zoals het plaatsen van een thuisbatterij. Wat kan je ermee en wat zijn de voordelen? En nog belangrijker: is een thuisbatterij anno 2021 een interessante investering? Ontdek de antwoorden en lees meer in het gratis e-book thuisbatterijen.

Profiteer meer van je zonnepanelen

Waarom kiezen meer en meer zonnepaneleneigenaars voor een thuisbatterij? Simpel, met een thuisbatterij laat je je zonnepanelen extra renderen. Vandaag de dag zit het zo: wie zonnepanelen heeft en niet meer kan genieten van het systeem van de terugdraaiende teller, verbruikt best zoveel mogelijk energie terwijl de zon schijnt. Met een zonnepaneleninstallatie kan een gemiddeld gezin 30% van zijn elektriciteitsverbruik invullen. Maar gekoppeld aan een thuisbatterij stijgt dit aandeel tot wel 70%. Benieuwd? Ontdek kwalitatieve batterijoplossingen en vraag vrijblijvend advies.

Hoe helpt een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij kan je de opgewekte stroom van je zonnepanelen die je niet meteen gebruikt, opslaan voor later. De opgeslagen stroom kan je gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen te weinig of geen energie produceren. Heb je een meter met dag- en nachttarief, dan kan je bovendien goedkope elektriciteit (aan nachttarief) opslaan, om overdag te gebruiken. Leer meer over de werking van thuisbatterijen in dit artikel.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij profiteer je van diverse voordelen: 

  1. Je betaalt minder energiekosten (= lagere energiefactuur).
  2. Het rendement van je zonnepanelen stijgt.
  3. Stijgende energieprijzen hebben minder invloed op jou.
  4. Je draagt bij tot een schonere planeet.
  5. De zon levert energie voor het oplaadpunt voor je elektrische auto.
  6. Je gebruikt je opgewekte stroom zelf, wanneer jij die nodig hebt.
  7. Je bent voorbereid op het capaciteitstarief (= nieuwe berekening van netkosten) dat eraan komt, want je kan je verbruikspieken beter spreiden.
  8. Ook tijdens een stroomtekort of -storing heb je elektriciteit.

Nu investeren in een thuisbatterij, of nog wachten?

Als je een investering overweegt, is het belangrijk om te kijken naar de terugverdientijd. De terugverdientijd van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is vandaag gemiddeld 10 jaar. Maar er zijn manieren om deze terugverdientijd in te korten:

Alles bij elkaar genomen, kunnen we besluiten dat een thuisbatterij al een rendabele investering is voor sommige gezinnen. Benieuwd of een thuisbatterij op maat ook voordelig is voor jou? Laat het gratis onderzoeken door de specialisten van Luminus.

Wat kost een thuisbatterij?

De prijzen van thuisbatterijen verschillen naargelang het merk, het type en de capaciteit. De laatste jaren is de kostprijs van thuisbatterijen sterk gedaald, terwijl de kwaliteit ervan is verbeterd. Zo zijn er al kwalitatieve batterijen tussen € 4.500 en € 10.000 inclusief installatie.

Ontdek de Vlaamse premie voor thuisbatterijen

Wil jij besparen op de kostprijs van je thuisbatterij? Vergeet dan zeker je premie niet aan te vragen. De Vlaamse Regering heeft de premie voor thuisbatterijen verlengd tot en met 2024. Er zijn zelfs extra budgetten voor vrijgemaakt. Voor 2021 is er een budget van maar liefst 22 miljoen euro.

De Vlaamse premie voor een thuisbatterij bedraagt in 2021 maximaal 2.550 euro per aansluitingspunt en zakt elk jaar. Hierin zit de prijs voor de aankoop (of leasing), de installatie, de plaatsing en de omvormer. Het bedrag van de premie is afhankelijk van de capaciteit en de ingebruikname. Ontdek hier alle bedragen en premievoorwaarden.

Je kan de premie aanvragen bij het departement Omgeving. Let wel: voorlopig zijn er geen premies voor thuisbatterijen in Brussel en Wallonië.

De voordelige combo: zelfverbruik en een thuisbatterij

Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen heeft heel wat voordelen. We verwachten dat dit systeem in de toekomst meer en meer zal worden geplaatst. Door meer concurrentie daalt de prijs verder en wordt de kwaliteit steeds beter. Batterijen zullen goedkoper en kleiner worden, en meer vermogen krijgen. Dat levert een beter rendement en een kortere terugverdientijd op. Nu de overheid zonnepaneleneigenaars stimuleert om meer van hun opgewekte energie zelf te verbruiken, is het voordelig om alvast de overstap naar thuisopslag te maken. Ontdek een getuigenis.

Vragen over thuisbatterijen? Benieuwd naar het te verwachten rendement en de beste oplossing voor jouw situatie? Neem contact op met de specialisten van Luminus of download het e-book over thuisbatterijen en ontdek nuttige tips voor je aankoop.

De thuisbatterijen van Luminus