Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog in 2020?

Gepubliceerd op 06 July 2020

Is het nog interessant om te investeren in zonnepanelen? Wij zetten alles voor je op een rijtje. Ontdek de subsidie- en steunmaatregelen voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. We doen er enkele praktijkvoorbeelden bovenop ter illustratie.

Slimme investering

Steeds meer mensen gaan op zoek naar manieren om hun energiefactuur op een duurzame manier te verlagen. Omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verminderen, of om te voldoen aan de alsmaar hogere eisen op vlak van hernieuwbare energie. De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen heel wat Belgen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt zeker ook voor zonnepanelen. Toch hebben we goed nieuws voor jou: zonnepanelen zijn anno 2020 nog steeds rendabel.

Waarom zonnepanelen kopen?

  • Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest.
  • De kwaliteit wordt steeds beter.
  • Je energiefactuur daalt fors.
  • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
  • Binnen gemiddeld 8 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
  • Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
  • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-eisen te behalen.
  • Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

Meer weten? Download het ebook ‘Alles over zonnepanelen bij je thuis’

Subsidies voor zonnepanelen in 2020

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijven zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement.Onlangs heeft de Vlaamse Regering aangekondigd om in 2021 opnieuw een subsidie voor zonnepanelen te geven voor bestaande woningen. Toch blijft het voor de meerderheid van de Vlaamse gezinnen interessant om nog in 2020 te investeren – zo blijven ze 15 jaar lang genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller*. Meer hierover lees je hier

Praktijkvoorbeeld 1: rentabiliteit zonnepanelen in Brussel

Robert en Isabel wonen met twee in hartje Brussel. Omdat hun energieverbruik beperkt is, kiezen ze voor een installatie van 2.500 kWh met een totale investeringskost van ongeveer 4.750 euro. Hun elektriciteitsleverancier rekent 0,27 euro/kWh. Op jaarbasis kunnen ze hierdoor ongeveer 675 euro besparen.

Nadat ze hun installatie hebben laten certificeren door Brugel, hebben ze recht op groenestroomcertificaten voor een waarde van ongeveer 600 euro per jaar, gedurende 10 jaar. Na 4 jaar is hun investering volledig terugverdiend.

Praktijkvoorbeeld 2: rentabiliteit zonnepanelen in Vlaanderen

Idriss en Elke hebben al heel wat aanpassingen gedaan aan hun woning op het vlak van energie wanneer ze besluiten om zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben samen drie kinderen en daarom besluiten ze een installatie van 3.500 kWh te laten installeren.

Ze besparen hierdoor jaarlijks +/- 945 euro op hun elektriciteitsrekening. Elk jaar betalen ze het prosumententarief. Dit bedraagt ongeveer 315 euro per jaar. Het kostplaatje voor het plaatsen van de PV-installatie bedraagt 5.000 à 5.500 euro.

Als je het prosumententarief aftrekt van de jaarlijkse besparing op de energiefactuur dan kom je op een besparing van 630 euro. De investering zal dus terugverdiend zijn na 8 à 10 jaar.

Praktijkvoorbeeld 3: rentabiliteit zonnepanelen in Wallonië

José, Philippe en hun twee zonen wonen in Namen. Via een gecertificeerde installateur laten ze zonnepanelen plaatsen met een capaciteit van 3.500 kWh. Ze betalen hiervoor tussen 5.000 en 5.500 euro. Jaarlijks besparen ze zo’n 900 euro per jaar op hun factuur. Hierdoor zal hun investering zichzelf hebben terugverdiend na 6 à 7 jaar.

Het prosumententarief is ook in Wallonië van toepassing vanaf 1 januari 2020, waardoor de jaarfactuur van José en Philippe verhoogt met 234 euro tot 346 euro. Maar, zelfs zonder tussenkomst van de overheid, blijft het rendement van zonnepanelen veel interessanter dan eender welke spaarformule bij de bank.

Conclusie: zonnepanelen zijn nog steeds rendabel in 2020. Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt bij je thuis en hoeveel dat zou kosten? Bereken het eenvoudig online!

* Opgelet! Momenteel is het uitgangspunt dat wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 31 december 2020, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Deze regeling is gebaseerd op het op 5 juni 2019 gepubliceerde decreet van de Vlaamse Overheid. Onder andere energieregulator VREG heeft deze regeling echter aangevochten bij het Grondwettelijk Hof, waardoor een gerechtelijke uitspraak ertoe kan leiden dat de terugdraaiende teller wordt vernietigd. Daarom is het op dit moment nog niet zeker of je effectief, en gedurende 15 jaar, van de terugdraaiende teller zal kunnen blijven genieten. We houden je in ieder geval op de hoogte van de laatste stand van zaken