Dit jaar zonnepanelen plaatsen of wachten op de subsidie van 2021?

Gepubliceerd op 14 July 2020

Als je dit jaar nog voor zonnepanelen gaat, kun je nog 15 jaar genieten van het systeem van de terugdraaiende teller. Maar als je ze na 1 januari 2021 laat plaatsen, krijg je mogelijk een premie van de Vlaamse overheid. Welk scenario is het voordeligst voor jou? Dat hangt vooral af van je direct verbruik – ook wel zelfconsumptie genoemd.

 

Het voordeel van de terugdraaiende teller vs. subsidie

Wat is in jouw situatie de meest voordelige optie: dit jaar installeren en genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller* óf wachten tot 2021 en mogelijk een investeringssubsidie van de Vlaamse overheid krijgen? Moeilijke keuze? We lichten beide scenario’s toe. Zo kun je beter inschatten wat het voordeligst is voor jou.

Scenario 1: dit jaar zonnepanelen plaatsen

Dit scenario is de voordeligste keuze voor de meerderheid van de Vlaamse gezinnen. Waarom dit jaar nog actie ondernemen?

 • Dankzij het systeem van een terugdraaiende teller “parkeer” je overtollige stroom van je zonnepanelen tijdelijk op het net, en gebruik je die wanneer je het nodig hebt. Je betaalt dan alleen voor de energie die je verbruikt bovenop je opgewekte stroom.
 • Als prosument (iemand die zowel energie verbruikt als zelf opwekt) betaal je ook voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Tot 2021 betaal je een prosumententarief, een vast jaarlijks bedrag op basis van het vermogen van je omvormer.
 • Als je vóór 2021 zonnepanelen installeert, aanmeldt en tijdig laat keuren, kun je de volgende 15 jaar nog van dit systeem genieten. Vanaf 2035 moet iedereen een digitale meter hebben en meedraaien in het nieuwe systeem.
 • En wat met een digitale meter? Fluvius vervangt sinds 2019 stap voor stap alle analoge elektriciteitsmeters door een digitale variant. De oude, analoge meters draaien letterlijk terug wanneer je met zonnepanelen je eigen energie opwekt. Die stroom wordt op jaarbasis afgetrokken van je eindafrekening. Niet getreurd: ook je digitale meter heeft meerdere tellers en kan het principe van de terugdraaiende teller toepassen. Niet in de praktijk, maar op papier, door de twee tellers (injectie en verbruik) met elkaar te verminderen.

Benieuwd naar de prijs van een zonnepaneleninstallatie bij jou thuis? Hier kan je een gratis online prijsberekening doen.

Scenario 2: wachten met zonnepanelen tot 2021

Omdat het verdwijnen van de terugdraaiende teller een verlies betekent voor een gemiddeld gezin, gaat de Vlaamse regering dit vanaf 2021 compenseren met een investeringspremie voor zonnepanelen. Of deze keuze wél de meest voordelige is voor jou, ontdek je in volgende alinea’s.

Om de eenmalige premie te krijgen, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

 1. Je plaatst een kleinere installatie, tot 10 kVA.
 2. Het gaat niet om een uitbreiding van een bestaande zonnepaneleninstallatie.
 3. De installatie van je zonnepanelen maakt geen deel uit van je nieuwbouw- of renovatieproject, om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
 4. Een aannemer plaatst je zonnepanelen.
 5. Je bouwaanvraag dateert van voor 2014.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt maximum 1.500 euro en hangt af van het totaal geïnstalleerde kWp van je zonnepaneleninstallatie. Je ontvangt 300 euro per kilowattpiek voor een installatie met een vermogen tussen 0 en 4 kWp, met 150 euro extra per kWp voor installaties met een vermogen tot 6 kWp.

Een zonnepaneleninstallatie van 4 kWp kost vandaag gemiddeld 5.000 euro tot 5.500 euro. De premie houdt dus in dat het netto aankoopbedrag van je zonnepanelen in 2021 zal dalen. Bovendien daalt het premiebedrag jaarlijks tussen 2021 en 2024. Vanaf 2025 wordt de premie afgeschaft.

Ook het prosumententarief wordt afgeschaft in 2021. Als je vanaf 2021 zonnepanelen installeert, betaal je een bijdrage die wordt berekend op basis van je effectieve gebruik van het net (= het nieuwe nettarief).

 • Gebruik je de energie van je zonnepanelen meteen, dan maak je geen gebruik van het net en hoef je niet te betalen.
 • Gebruik je het net op een moment dat je zonnepanelen weinig of geen elektriciteit opwekken, dan betaal je een bijdrage.

De impact van zelfconsumptie op je terugverdientijd

Welke keuze het voordeligst is voor jou, hangt in grote mate af van je zelfconsumptie of direct verbruik: dat is de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken.

 • De gemiddelde terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie met het gebruik van terugdraaiende tellers, bedraagt 8 jaar. Dat is wanneer je zelfconsumptie tussen 20 en 30% ligt, het gemiddelde van de huidige prosumenten volgens cijfers van de VREG.
 • Wil je met het nieuwe systeem, vanaf 2021, een even snelle terugverdientijd? Dan moet je streven naar een zelfconsumptie die hoger ligt dan 50%. Niet evident voor een gezin. Een terugverdientijd van 10 jaar kan je bereiken met een zelfconsumptie rond 30%.

Wat bedoelt men met zelfconsumptie?

In het nieuwe systeem verkoop je de stroom die je opwekt maar niet meteen verbruikt, door aan het elektriciteitsnet. Wanneer je stroom nodig hebt, koop je die terug van het net.
De injectie- en verbruikstarieven zijn niet noodzakelijk hetzelfde, omdat je waarschijnlijk stroom op het net injecteert wanneer de energievraag minder is en de prijzen dus lager liggen. ’s Avonds en ’s winters is de energievraag hoger en de prijzen mogelijk ook. Na 2021 betaal je bovendien ook een tarief voor het gebruik van het net, gebaseerd op de hoeveelheid stroom die je in werkelijkheid van dat net afhaalt. De Vlaamse regering wil zo zelfverbruik stimuleren.

In dit nieuwe systeem haal je het meeste uit je zonnepanelen wanneer je de stroom tijdelijk kan opslaan op een thuisbatterij, of je elektriciteit meteen verbruikt wanneer je ze produceert. Dat kan door bijvoorbeeld je elektrische auto of fiets op te laden, je warmtepompboiler te verwarmen of je vaatwasser te gebruiken.
Lukt het je om meer dan 50% van die opgewekte elektriciteit onmiddellijk te verbruiken? Dan heeft je zonnepaneleninstallatie mogelijk dezelfde terugverdientijd als een installatie die je vandaag plaatst (7 tot 8 jaar).

Conclusie: in 2020 zonnepanelen plaatsen is voor de meerderheid van de Vlaamse gezinnen voordeliger dan wachten op de subsidie
Is je zelfconsumptie niet hoger dan 50%? Dan plaats je best dit jaar zonnepanelen, om zo nog 15 jaar te genieten van het principe van de terugdraaiende meter. De premie van de overheid compenseert voor een stuk de overgang naar het nieuwe systeem, maar vanaf 2021 zijn zonnepanelen vooral voordelig voor wie meteen de energie kan verbruiken die hij opwekt, of voor wie ze kan opslaan in een thuisbatterij.

Goed om te weten: zowel vóór als na 2021 blijft een investering in zonnepanelen volgens Test Aankoop de moeite waard.

* Opgelet! Momenteel is het uitgangspunt dat wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 31 december 2020, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Deze regeling is gebaseerd op het op 5 juni 2019 gepubliceerde decreet van de Vlaamse Overheid. Onder andere energieregulator VREG heeft deze regeling echter aangevochten bij het Grondwettelijk Hof, waardoor een gerechtelijke uitspraak ertoe kan leiden dat de terugdraaiende teller wordt vernietigd. Daarom is het op dit moment nog niet zeker of je effectief, en gedurende 15 jaar, van de terugdraaiende teller zal kunnen blijven genieten. We houden je in ieder geval op de hoogte van de laatste stand van zaken

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan