Analyse: hoeveel kosten zonnepanelen nu echt?

Gepubliceerd op 17 February 2020

Hoe wordt de prijs van een zonnepaneleninstallatie bepaald? Wat is je mogelijke opbrengst? Je staat op het punt om het te ontdekken door de prijs van je zonnepanelen online te berekenen.

Verrassend betaalbaar anno 2020

De tijd dat zonnepanelen een grote hap uit je bouw- of renovatiebudget namen, ligt al even achter ons. Voor een standaardinstallatie van 14 panelen met een totale capaciteit van 3.850 Wp heb je vandaag een budget van ongeveer 5.000 euro nodig. Btw, omvormer en montage inbegrepen.

Goed voorbereid is half gewonnen

Wat met het totaalplaatje voor jouw situatie? Een kosten-batenanalyse begint steeds bij een goede voorbereiding en een uitgebreide research.

  • Wat is je energiebehoefte?
  • Heeft je dak de juiste helling en oriëntatie?
  • Wat is de staat van je dak?
  • Wanneer verbruik je energie?
  • Welke soort zonnepanelen wil je?

Eens je een antwoord op deze vragen hebt, ben je klaar om een uitvoerige kosten-batenanalyse te maken en ook om de ‘verdoken’ kosten (zoals bijvoorbeeld een dakrenovatie) mee te nemen in je calculatie. Neem dus zeker contact op met een expert ter zake voor je zonnepanelen aanschaft.

Wat heb je nodig voor een zonnepaneleninstallatie?

1. Zonnepanelen + montagesysteem

Zonnepanelen vind je anno 2020 in verschillende maten, soorten en kleuren. Welke je kiest, bepaalt uiteindelijk mee je totaalprijs. In deze tabel belichten we de gemiddelde prijzen per soort zonnepaneel.

Ook het montagesysteem maakt deel uit van de prijs van een zonnepaneleninstallatie. Welk type je kiest, hangt grotendeels af van de helling van je dak. We raden wel aan om steeds het montagesysteem te kiezen dat bij het gekozen zonnepaneel aangeboden wordt.

2. Omvormer(s)

Om de gelijkspanning van je zonnepanelen om te zetten in wisselstroom, heb je een omvormer nodig. Welke en hoeveel omvormers je nodig hebt, hangt af van het totale vermogen van je zonnepanelen. De prijs ervan verschilt van type tot type en wordt mee bepaald door de structuur van je dak. Hieronder vind je een overzicht van de types en de gemiddelde kostprijs.

3. Montage zonnepanelen

De kostprijs van de montage bedraagt gemiddeld 15% van het totale kostenplaatje van je installatie. Uiteraard kan dit verschillen per zonnepaneleninstallateur. Offertes vergelijken is dus een must bij het kiezen van een zonnepaneleninstallatie.

Hoeveel kost een complete zonnepaneleninstallatie?

Een gemiddeld Vlaams gezin met 2 volwassenen en 1 kind, verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar. Wil je evenveel stroom opwekken als je gemiddeld verbruik, dan moet het maximale vermogen van je zonnepanelen ongeveer 15% hoger liggen.

Bovengenoemd gemiddeld gezin heeft dan ongeveer 14 panelen nodig van elk 275Wp (op een zuidwest georiënteerd dak). Voor de volledige installatie, omvormer en montage inbegrepen, betaal je tussen € 5.000 en € 6.000.

Let wel, deze prijs is berekend op een standaardinstallatie. Benieuwd naar de prijs van een systeem op maat van jouw behoeften? Bereken nu online de prijs van je zonnepanelen.

Wat leveren je zonnepanelen op?

Met een terugdraaiende meter

Heb je een terugdraaiende teller*? Dan betaal je nog een prosumententarief aan je netbeheerder. Hoeveel je moet betalen, hangt af van de regio waar je woont en hoeveel omvormers je hebt. Een Antwerps gezin met 2 kinderen en een installatie van 3.500 kWh zal om en bij de € 300 prosumententarief betalen.

Jaarlijks verdien je dus ongeveer € 600 terug op je investering. Een zonnepaneleninstallatie betaalt zichzelf terug in maximum 10 jaar.

Lees ook: hoe bereken je je prosumententarief?

Met een digitale meter

Digitale meters draaien niet terug. Ze hebben twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet.

Bij plaatsing van een digitale meter vervalt in principe het prosumententarief. Je betaalt dan enkel nog het distributienettarief voor je afname. Máár in Vlaanderen heb je de mogelijkheid om het huidige compensatiesysteem van injectie en afname te behouden (de terugdraaiende meter) tot 15 jaar na de installatie van je zonnepanelen. Wie tot eind 2020 zonnepanelen laat installeren, krijgt deze mogelijkheid dus aangeboden. Alle nieuwe installaties vanaf 2021 vallen onder een nieuw compensatiesysteem. Meer details vind je op de website van Fluvius.

Zonnepanelen blijven ook in 2020 een interessante investering. Heb je zin om je dak te laten renderen? Bereken in een paar minuten hoeveel jouw zonnepaneleninstallatie zou kosten.

Meer info en voorwaarden op luminus.be

* Opgelet! Momenteel is het uitgangspunt dat wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 31 december 2020, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Deze regeling is gebaseerd op het op 5 juni 2019 gepubliceerde decreet van de Vlaamse Overheid. Onder andere energieregulator VREG heeft deze regeling echter aangevochten bij het Grondwettelijk Hof, waardoor een gerechtelijke uitspraak ertoe kan leiden dat de terugdraaiende teller wordt vernietigd. Daarom is het op dit moment nog niet zeker of je effectief, en gedurende 15 jaar, van de terugdraaiende teller zal kunnen blijven genieten. We houden je in ieder geval op de hoogte van de laatste stand van zaken