Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

20/05/2020

Je wil zonnepanelen plaatsen om daarmee je eigen groene energie op te wekken. Lekker duurzaam, en een shortcut naar een lagere energiefactuur. Een strak plan! Maar hoe ontdek je hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, en het bijhorende prijskaartje?

Zonnepanelen: meer is niet altijd beter

Goed om te weten: als je in 2020 zonnepanelen legt, kun je nog kiezen voor het principe van de terugdraaiende teller. Dat maakt een keuze voor zonnepanelen extra interessant. Misschien lijkt het jou een goed idee om je volledige dak vol te leggen met zonnepanelen. Want hoe meer stroom je opwekt, hoe beter, toch? Niet helemaal, het is vooral belangrijk om de hoeveelheid zonnepanelen af te stemmen op je verbruik. Zo houd je de kosten binnen de perken. Want hoe groter je zonne-installatie en hoe omvangrijker het vermogen van de omvormer(s), hoe hoger je prosumententarief zal zijn. Graag meer info en een helder overzicht? Download het gratis e-book: alles over zonnepanelen bij je thuis.

Bereken jouw installatie makkelijk online

Het berekenen van het ideale aantal zonnepanelen voor jouw situatie, laat je best over aan een ervaren installateur. Graag al een eerste inschatting? Bereken dan makkelijk online een zonnepaneleninstallatie op jouw maat. Je leert meteen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, en dit in minder dan twee minuten! Ontdek de prijsberekeningstool en probeer het eens uit, volledig vrijblijvend.

Hoe werkt de berekeningstool?

Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij best plaatst voor een optimaal rendement? Ga dan naar de prijsberekeningstool en beantwoord een paar korte vragen. Wat is de hellingsgraad van je dak? Uit welk materiaal bestaat het, en hoe is het georiënteerd? Hoeveel verdiepingen telt je huis en hoe oud is het? Wat is je jaarlijks elektriciteitsverbruik (kWh/jaar)? Je merkt het, we houden het bondig. Aan het einde kom je heel wat nuttige inschattingen te weten:

  • Het optimale aantal zonnepanelen (315 Wp) voor jouw situatie
  • De prijs voor deze installatie
  • Je winst over de jaren heen
  • De periode waarin je installatie is terugverdiend via een besparing op je energiefactuur (= terugverdientijd)
  • De jaarlijkse opbrengst van je zonnepaneleninstallatie, rekening houdend met het prosumententarief (= rendement)
  • De totale winst die je installatie na 25 jaar zal opbrengen
  • De CO2-uitstoot die je installatie na 25 jaar zal besparen
  • Het totale aantal kWh die je installatie na 25 jaar zal opbrengen

In minder dan twee minuten kun je dus heel wat bijleren over jouw ideale zonnepaneleninstallatie. Als je wil, kun je in één moeite een gedetailleerde offerte opvragen. Een expert van Luminus contacteert je dan voor een afspraak. Hij/zij komt bij jou thuis kijken om de situatie goed te kunnen inschatten. Nadien ontvang je deskundig advies en een gepersonaliseerde offerte, gratis en vrijblijvend. Hoe gaat het dan verder? Dat ontdek je in de brochure ‘je zonnepanelen in 9 stappen’.

Check je huidige stroomverbruik

Een van de gestelde vragen gaat over het elektriciteitsgebruik van jouw gezin. Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin is ongeveer 3500 kWh per jaar. Check op je elektriciteitsrekening of dit bij jouw gezin ook het geval is, want je moet je exacte verbruik kennen om het aantal nodige zonnepanelen te berekenen.

Tip voor een goed gebruik van de berekeningstool

Bij het beantwoorden van de vragen houd je best rekening met je toekomstige projecten op 20 of 25 jaar, zoals de uitbreiding van je woning, de aankoop van een elektrische auto, isolatiewerken, de installatie van een warmtepomp, gezinsuitbreiding of kinderen die het huis uit gaan. Zo is de zonnepaneleninstallatie die je voorgesteld krijgt, nog beter afgestemd op jouw situatie en toekomstplannen.

Welk rendement mag je verwachten?

In de optimale situatie is je dak naar het zuiden gericht en heeft het een hellingsgraad van ongeveer 35°. Hoe meer het deze oriëntatie benadert, hoe hoger de opbrengst van je zonnepanelen zal zijn. Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Download je gratis e-book zonnepanelen en leer alles wat je moet weten over zonnepanelen bij je thuis.

Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks gemiddeld 630 euro op je energiefactuur. Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor een optimaal rendement? Bereken het in minder dan twee minuten via deze handige tool. Je ontdekt meteen de geschatte kostprijs, de geschatte terugverdientijd en de geschatte winst over de jaren heen. Een eyeopener!

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.