Hoe zonnepanelen plaatsen op een plat dak

27/04/2020

Ook als je een plat dak hebt, kun je voor zonnepanelen kiezen. Een aanrader, want zo bespaar je fiks op je energiefactuur. De plaatsing van je zonnepanelen verloopt wel anders dan bij een hellend dak. Hoe plaatst men zonnepanelen op een plat dak, en wat zijn de aandachtspunten? Je ontdekt het zo!

De ideale plaatsing van je zonnepanelen

Of je nu een plat of een hellend dak hebt: je zonnepanelen staan het best naar het zuiden gericht, met een hellingsgraad tussen 30° en 40°. Zo zullen je zonnepanelen het meeste zonlicht opvangen. Dit zorgt ervoor dat je een zo hoog mogelijk rendement behaalt. Bij een plat dak zorgt de montageconstructie van de zonnepanelen voor de juiste hellingsgraad. De installateur legt de zonnepanelen makkelijk in de juiste hoek met behulp van een frame. Tip: download het gratis e-book zonnepanelen en leer alles wat je moet weten over zonnepanelen bij je thuis: het belang van de dakoriëntatie, het te verwachten rendement, de gevolgen voor je elektriciteitsinstallatie etc. Een aanrader!

Richting van de zonnepanelen op een plat dak

Meestal kan men zonnepanelen op een plat dak prima op het zuiden richten. Toch kunnen er redenen zijn om de zonnepanelen anders te leggen. Bijvoorbeeld omdat je dan meer zonnepanelen kwijt kunt, en de rijen dan mooi langs de dakrand kunnen lopen. Als je de zonnepanelen in een andere richting plaatst, is er wel rendementsverlies:

 • Zuiden: optimaal, geen verlies
 • Zuidoosten: 5% minder rendement
 • Zuidwesten: 5% minder rendement
 • Westen : 20% minder rendement
 • Oosten: 20% minder rendement

Graag advies over zonnepanelen voor jouw dak? Bereken hier je prijs en maak meteen een afspraak met een zonnepanelenexpert.

Een correcte plaatsing voor een optimaal rendement

Zonnepanelen installeren op een plat dak is doorgaans eenvoudiger dan zonnepanelen plaatsen op een schuin dak. Hoe verloopt de plaatsing op een plat dak?

 1. Men plaatst zonnepanelen in aluminium frames of consoles. Op die manier kan men de zonnepanelen in een hellingshoek plaatsen, zodat ze zoveel mogelijk zon vangen.
 2. Men verzwaart de aluminium frames of consoles met ballast, zodat ze stevig staan. De meest gebruikte ballastmaterialen zijn grind, betonbanden en tegels.  
 3. Daarna plaatst men de zonnepanelen op de constructie en maakt men deze vast.
 4. Let op: laat je zonnepanelen niet te dicht bij elkaar plaatsen. De zonnepanelen kunnen dan in elkaars schaduw komen te liggen, waardoor de opbrengst lager is.
 5. Vervolgens plaatst men de omvormer. Die hangt men meestal op in de technische ruimte of de garage.
 6. Tot slot legt de installateur bekabeling aan tussen de meterkast, de omvormer en de panelen. Als er geen vrije stroomkring beschikbaar is, plaatst men een extra kring.

Ontdek hier een volledig stappenplan voor de installatie van je zonnepanelen, tot en met het aanmelden bij de distributienetbeheerder en de nazorg.

Een stevig dak en een waterdicht systeem

Waar moet je zoal op letten als je zonnepanelen wil plaatsen op een plat dak? Het dak en de dakbedekking van je plat dak moeten stevig genoeg zijn om het gewicht van de panelen, het frame en de ballast te dragen. Ook moet men bij de installatie extra aandacht besteden aan de waterdichtheid van het systeem. Want voor de bekabeling naar de omvormer moet men gaten in de roofing maken.

Houd de dakrand vrij

Op de rand van je dak plaats je best geen zonnepanelen. Want hoe dichter je zonnepanelen bij de dakrand komen, hoe meer wind ze vangen. En dat levert risico’s op. Zonnepanelen gaan niet snel stuk, maar je wil niet riskeren dat ze naar beneden komen bij stormweer. Laat daarom ongeveer 0,5 tot 1 meter van de dakrand vrij. Hierbij houd je rekening met de hoogte van je zonnepanelen. Als je zonnepanelen een hoogte hebben van één meter (boven het dak), dan moeten ze minimaal één meter van de dakrand afstaan.

Voorzie voldoende afstand tussen je zonnepanelen

Om veel zonnepanelen te kunnen plaatsen op een plat dak moeten er rijen gemaakt worden. Deze rijen kun je niet zomaar vlak achter elkaar laten plaatsen, want de eerste rij zou schaduw werpen op de volgende rij. En schaduw is nadelig voor het rendement van je zonnepanelen. Daarom moet je rekening houden met een tussenafstand.  

Welke tussenafstand moet je voorzien tussen de rijen zonnepanelen?  

 • Bij een hellingsgraad van 30°: 1,5 meter
 • Bij een hellingsgraad van 20°: 1,0 meter
 • Bij een hellingsgraad van 10°: 0,5 meter

Graag advies over zonnepanelen voor jouw plat dak? Of hulp nodig bij de berekening van je zonnepaneleninstallatie? Bereken hier je prijs en maak meteen een afspraak met een zonnepanelenexpert. Vraag hier het handige stappenplan aan voor je aankoop en download het e-book zonnepanelen boordevol tips.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.