Zonnepanelen plaatsen in 2021: loont het nog de moeite?

Gepubliceerd op 21 Juni 2021
Zonnepanelen plaatsen loont het de moeite

Er is tegenwoordig heel wat te doen rond zonnepanelen. Wie nog geen zonnepanelen op zijn dak heeft, vraagt zich af of de investering nog de moeite loont. Zijn zonnepanelen nog rendabel? Hoe haal je er het maximum uit? Hoe bespaar je op de investeringskost? Ontdek de antwoorden op je vragen en leer hoe je zelf je zonnepanelen kunt plaatsen, ook als je geen ervaring hebt.

1. Is het anno 2021 nog interessant om zonnepanelen te installeren?

Zoals je vast al weet, is het systeem van de terugdraaiende teller afgeschaft in Vlaanderen en Brussel. In Vlaanderen geldt nu een systeem met injectietarief. De elektriciteit die je afneemt van het net en de elektriciteit die je injecteert in het net, worden apart gemeten via een digitale meter. Je betaalt voor de energie die je afneemt, en je krijgt een vergoeding voor de elektriciteit die je injecteert: het injectietarief.

Is het met dit systeem nog interessant om te investeren in zonnepanelen bij je thuis? Jazeker. Als je investeert in PV-panelen bij je thuis, dan levert je dat een hoger rendement op dan wanneer je dit bedrag op een spaarrekening laat staan. Je bespaart op je energiefactuur en kunt op diverse manieren je zelfverbruik verhogen (zie vraag 4). Wist je dat zonnepanelen tegenwoordig gemiddeld 65% minder kosten dan in 2010? Door de daling van de kostprijzen, de zonnepanelenpremie en de hoge elektriciteitsprijzen zijn de meeste zonnepaneleninstallaties binnen de tien jaar terugverdiend.

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen die je plaatst via zelfbouw? Maak hier je afspraak voor een adviesgesprek met een zelfbouwcoach. Bekijk hier prijsvoorbeelden voor een zelfbouwpakket met zonnepanelen.

2. Zijn zonnepanelen een goede investering op lange termijn?

Ja, zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest en de kwaliteit blijft steeds verbeteren. Op lange termijn zal je met zonnepanelen altijd voordeliger uitkomen, want elektriciteit wordt steeds duurder. Zonnepanelen hebben een levensduur van minimum 25 jaar, waardoor je jarenlang van je investering profiteert. De meeste zonnepaneleninstallaties zijn binnen de tien jaar terugverdiend. Daarna leveren ze doorgaans nog 15 jaar lang stroom. Tip: bespaar op de kostprijs van jouw project door te kiezen voor zelfbouw.

3. Zijn zonnepanelen interessant voor zowel nieuwbouw als renovatie?

Jazeker. Bij nieuwbouw wordt de opbrengst van de PV-installatie afgetrokken van het berekende energieverbruik van je woning. Een installatie die is gedimensioneerd om ongeveer je volledige huishoudelijke verbruik te dekken, zorgt voor een forse daling van het E-peil van je woning. Bovendien helpt een PV-installatie om te voldoen aan het minimumaandeel hernieuwbare energie.

In het geval van een renovatieproject kun je in 2021 een premie tot 1500 euro krijgen van de netbeheerder. Denk daarnaast aan de terugkerende besparing op je energiefactuur, en je beseft dat ook bij een renovatie een PV-installatie een interessante investering blijft.

Goed om te weten: om in aanmerking te komen voor de premie moet je aan alle voorwaarden voldoen. Het vermogen van je omvormer mag niet meer dan 10 kVA zijn en je moet o.a. kiezen voor een installateur met certificaat van bekwaamheid. Easykit is zo’n erkend Rescert installateur voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.

4. Hoe laat ik mijn (toekomstige) zonnepanelen maximaal renderen?

Je zonnepanelen brengen het meest op als je erin slaagt om zoveel mogelijk van je opgewerkte energie zelf te verbruiken. Dit houdt in dat je de energie die je zonnepanelen produceren, verbruikt wanneer die geproduceerd wordt. Die energie hoef je dan niet via de meter te injecteren in het netwerk, waardoor je kosten bespaart. Hoe zorg je voor een hoog zelfverbruik en dito rendement?  

  • Laat de grootte en het vermogen van je zonnepaneleninstallatie afstemmen op je verbruik.
  • Je zonnepanelen zijn best tussen zuidoost en zuidwest gericht, onder een hoek van 20 tot 60°. Zowel platte als hellende daken komen in aanmerking. Kijk op de zonnekaart of je dak geschikt is.
  • Dankzij de programmeerfuncties op je apparaten en slimme stekkers kun je je huishoudtoestellen laten draaien tussen 12 en 15 uur, wanneer je zonnepanelen veel energie produceren.
  • Stel je elektrische boiler zo in, dat die overdag je water opwarmt.
  • Met een thuisbatterij kun je stroom die je niet meteen zelf gebruikt, opslaan voor een later tijdstip. Goed om te weten: Vlaanderen kent nog tot in 2024 een premie toe voor thuisbatterijen.
  • Je kunt je zonnepanelen koppelen aan een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op de elektriciteit die je PV-installatie opwekt. De warmtepompen die vandaag op de markt zijn hebben slimme functies. Zo kun je je warmtepomp laten werken in functie van de opbrengst van je PV-installatie. Tip: plaats zelf je warmtepomp via zelfbouw en bespaar op de kostprijs.
  • Heb je een elektrische wagen, of overweeg je om er een te kopen? Dan is de installatie van een laadpaal als aanvulling op je zonnepaneleninstallatie een interessante manier om je zelfverbruik te verhogen. Ontdek EVBox Elvi, de elektrische laadpaal voor thuisladen.
  • Zorg voor een zo gunstig mogelijk terugleveringscontract. De tarieven voor teruglevering en voor de aankoop van elektriciteit, kun je vergelijken in de V-test van de Vreg.

5. Hoe bespaar ik op de kosten van mijn zonnepaneleninstallatie?

Er bestaan handige zelfbouwpakketten waarmee je zelf je zonnepanelen kunt plaatsen. Op die manier komt je zonnepaneleninstallatie een stuk goedkoper uit. Ook zonder ervaring kun je zelf je zonnepanelen plaatsen, want je zelfbouwcoach helpt je waar nodig. Maak vandaag nog je afspraak voor een gesprek met één van de 60 zelfbouwcoaches van Easykit. Met een duidelijk legplan, instructieboek en filmpjes maken ze het plaatsen van je panelen en omvormer eenvoudig. Na de installatie komt hun technicus langs voor de aansluiting van je omvormer op je elektrische installatie. Je contactpersoon bij Easykit zorgt voor de nodige documenten zodat je keuring vlot verloopt.

Als je je zonnepanelen zelf plaatst, bespaar je enorm op de kosten van jouw project. Het kan ook als je geen ervaring hebt, via een zelfbouwsysteem op maat en de hulp van een zelfbouwcoach. Bij Easykit kies je zelf welke begeleiding je wil. Maak vandaag nog je afspraak voor een gesprek met één van hun 60 zelfbouwcoaches. Bekijk deze video en ontdek hoe de plaatsing van zonnepanelen in z’n werk gaat.