Zelf zonnepanelen plaatsen? Zo ga je aan de slag!

Gepubliceerd op 23 July 2020
Zelf zonnepanelen plaatsen
Installatie van pv-panelen

Zonnepanelen zijn nog steeds een goed idee. En ze plaatsen is eigenlijk een koud kunstje. Of je nu een vakman bent of een beginnen zelfbouwer. Met de juiste informatie ga je zo aan de slag. Klaar om energie te besparen en je energiefactuur te doen dalen? Ontdek snel onze doe-het-zelf installatietips.

Energiezuinig elektriciteit produceren

Zonne-energie is nog steeds een populaire vorm van hernieuwbare energie. Daarom zie je steeds meer zonnepanelen op onze daken. Men noemt ze ook wel PV-panelen. De afkorting PV staat voor ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘Voltaic’ elektriciteit. Met zonlicht elektriciteit opwekken dus. Met zonnepanelen kun je een grote energiekost uitsparen. Zo gemakkelijk kan het zijn.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Niet alleen de manier waarop de energie opgewekt wordt is eenvoudig. Ook de plaatsing van zonnepanelen is zo gefikst. Op een hellend (video) of plat dak, door een installateur of gewoon zelf. Doe je het zelf, dan bespaar je natuurlijk op plaatsingskosten. Het is niet moeilijk maar de voorbereiding en aansluiting zijn natuurlijk ook belangrijk. Laat je hierin begeleiden door een zelfbouwcoach, volg de instructies, bestudeer het plan goed en kijk eventueel enkele zelfbouwvideo’s.

Wat moet je vooraf weten?

De voorbereiding is alles. Je weet dus best hoeveel en welke zonnepanelen je nodig hebt, waar je ze gaat plaatsen, op welk type dak, hoeveel ruimte je nodig hebt, welke omvormer het beste is voor je situatie, enzovoort. Maar geen zorgen, een adviseur in zelfbouw helpt je op weg. Leg hem een plan van je dak en een jaarafrekening van je elektriciteitsverbruik voor. Zo krijg je het juiste advies op maat van je situatie.

Waar je zonnepanelen plaatsen?

Je zou denken dat je je panelen best op de zuidkant van je woning plaatst. Maar dit is niet altijd waar. Belangrijk is dat de cellen voldoende zonlicht opvangen. Dat kan ook door ze in het oost-west te plaatsen. Zo worden ze goed ingezet tijdens de energiepieken. ’s Morgens gebruik je energie van de panelen in het oosten, ’s avonds van die in het westen. Je gebruikt dan ook minder netstroom en hebt een minder zware omvormer nodig.

Met de hulp van een zelfbouwcoach

De materialen en toebehoren voor je zonnepanelen vind je terug bij je zelfbouwcoach. Hierbij zitten ook de plannen en instructies. De PV-panelen plaats je gemakkelijk zelf. Voor het aansluiten van de omvormer, het regelen van de keuring en de aansluiting van de installatie roep je best de hulp van een technicus in. Zo ben je zeker met alles in orde.

Zonnepanelen gemakkelijk plaatsen

Voor het plaatsen van de zonnepanelen heb je geen volle gereedschapskist nodig. Met slechts één sleuteltje schroef je de panelen vast. Die krijg je bij je zelfbouwpakket van je adviseur. In het kort komt het hierop neer: Eerst monteer je met bouten en moeren op de dakhaken een aluminium profiel. Die bevestig je op je dak. Hierop schuif je paneelklemmen waar je de PV-panelen tussen plaatst.

Veiligheid boven alles

Heb je hoogtevrees, dan laat je je zonnepanelen best door iemand anders plaatsen. Doe je het zelf, neem dan zeker de veiligheidsregels in acht. Monteer zoveel mogelijk op de grond en verzeker je ladder. Beveilig jezelf eventueel met een klimgordel en zorg dat je altijd stabiel staat. Ga niet in je dakgoot staan, je weet immers niet of die je gewicht kan dragen. Kijk instructievideo’s om beter te weten hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Interesse om je zonnepanelen zelf te plaatsen? Neem contact op voor de nodige tools, hulp en advies. Vraag zeker ook je gratis brochure aan.