Zo worden zonnepanelen rendabel voor jou, ook zonder terugdraaiende teller

Gepubliceerd op

Ben je zonnepaneleneigenaar en twijfel je aan je opbrengst nu de terugdraaiende teller werd afgeschaft? Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen, maar twijfel je aan de rentabiliteit? Je hoeft je plannen niet op te bergen, want het is zeker nog mogelijk om winst maken met zonnepanelen. In eender welke situatie je zit, ontdek hoe jij je zonnepanelen volop laat renderen in het nieuwe systeem! 

De terugdraaiende teller verdwijnt: wat verandert er?

Vroeger werd gezegd dat wie zonnepanelen plaatste vóór 2021, nog 15 jaar lang zou kunnen genieten van de terugdraaiende teller. De digitale meter draaide dan virtueel terug. In ruil hiervoor betaalden zonnepaneleneigenaars jaarlijks een forfaitair bedrag voor het gebruik van het elektriciteitsnet als prosument: het prosumententarief. Helaas, het Grondwettelijk Hof vernietigde deze regeling midden januari 2021. Zonnepaneleneigenaars met een digitale meter schakelen daardoor automatisch over op het systeem van het nettarief werkelijke afname, net als wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert. Onder het nettarief werkelijke afname betaal je geen prosumententarief, maar distributiekosten op je werkelijke afname van het net. Vergis je niet, ook met de nieuwe nettarieven zijn zonnepanelen binnen gemiddeld 10 jaar terugverdiend.

Tip! Nog geen zonnepanelen op je dak? Je komt misschien in aanmerking voor een premie tot 1500 euro van de Vlaamse overheid, waardoor de terugverdientijd korter wordt. Bereken hier online de prijs van een zonnepaneleninstallatie op maat die rekening houdt met een eventuele premie.

Hoe hoger je zelfverbruik, hoe beter

Als je vandaag de dag zonnepanelen installeert in Vlaanderen, krijg je een digitale meter en betaal je een bijdrage op basis van je werkelijke gebruik van het net: het nettarief werkelijke afname. Kunnen zonnepanelen nog wel rendabel zijn zonder het voordeel van de terugdraaiende teller? Zeker! Zonnepanelen blijven anno 2021 een slimme investering. De grootte van je voordeel, of de terugverdientijd van je zonnepanelen, hangt vooral af van je zelfconsumptie of direct verbruik. Dat is de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken. Het nieuwe systeem is dus vooral interessant wanneer je veel van je opgewekte energie meteen verbruikt, maar dat lukt lang niet altijd. De meest impactvolle oplossing? Een thuisbatterij.

Verhoog je zelfverbruik met een thuisbatterij

Als zonnepaneleneigenaar verbruik je best zoveel mogelijk energie terwijl de zon schijnt, bijvoorbeeld door je toestellen overdag te laten draaien. Maar dat is niet evident: een gemiddeld gezin heeft een zelfconsumptie van ‘maar’ 30%. Gelukkig kan je met een thuisbatterij je zelfconsumptie verhogen tot wel 75%. Een thuisbatterij slaat overdag de energie op die je niet onmiddellijk hebt kunnen verbruiken. De overtollige energie belandt niet op het net, maar wordt opgeslagen in je batterij. Wanneer je dan ’s avonds elektriciteit nodig hebt, verbruikt het systeem automatisch eerst de opgeslagen stroom van de batterij, alvorens op het elektriciteitsnet over te gaan. Combineer je je zonnepanelen met een thuisbatterij, dan behalen je zonnepanelen dus een hoger rendement. Lees meer over thuisbatterijen anno 2021.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is onderdeel van een systeem dat meestal bestaat uit een accu, een omvormer en zonnepanelen. Deze batterij slaat je geproduceerde zonne-energie op zodat je die kan gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende energie opwekken, zoals ’s nachts of op piekmomenten. Daarnaast kan een thuisbatterij tijdens daluren goedkopere energie van het elektriciteitsnet opslaan om later terug te gebruiken. Zo geniet je ook tijdens de piekuren van opgeslagen energie aan daltarief. Download dit gratis e-book om alles over thuisbatterijen te weten te komen.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De prijzen van thuisbatterijen verschillen naargelang het merk, het type en de capaciteit. Voor een thuisbatterij betaal je vandaag tussen 4.500 en 10.000 euro. De bekendste merken zijn Tesla, LG, Mercedes, Philips en Huawei. Door meer concurrentie daalt de prijs van thuisbatterijen en wordt de kwaliteit van thuisbatterijen steeds beter. Hoe lang gaat een thuisbatterij mee? Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt. Aan de huidige prijzen van de thuisbatterij is een terugverdientijd van 10 jaar mogelijk in combinatie met zonnepanelen.

Tip! De subsidie van de Vlaamse Overheid kan de terugverdientijd helpen verkorten. De premie bedraagt 250 euro per kWh werkelijke capaciteit. Dat komt neer op een korting van 1260 euro voor een gemiddelde installatie.

Zonnepanelen zijn in Vlaanderen gemiddeld binnen 10 jaar terugverdiend. Een thuisbatterij helpt je om je zelfverbruik te verhogen tot wel 75%. Dit e-book beantwoordt de meestgestelde vragen rond thuisbatterijen. Vraag hier een vrijblijvende offerte voor een thuisbatterij aan.

 

CTA