Zelf renoveren met cellenbeton: peanuts!

17/05/2017

Je wil zelf aan de slag met YTONG? Om een extra binnenmuur te plaatsen, of wie weet zelfs een uitbouw? Puik plan! Je zal zien, deze witte bouwstenen verzagen en verlijmen gaat erg vlot. Steek dus je handen uit de mouwen en have no fear!

Snel en makkelijk

Hoe komt het dat verbouwen met cellenbeton zo snel gaat? Vooreerst heb je maar 6,6 YTONG-blokken nodig voor één vierkante meter muur. Daarbij komt dat je je muur niet extra moet isoleren. Die klus kan je dus al overslaan. De smaak te pakken? Als je wil kan je van kelder tot dak YTONG gebruiken. Zo kan je eenvoudig met hetzelfde materiaal doorwerken.

Bepaal je blokken

Voor je je bestelling plaatst: bepaal eerst de juiste dikte en het gewicht van je blokken. Voor een niet-dragende wand kies je een dikte van minstens 100 mm, voor een dragende wand ga je voor 150 mm of meer. Kies dan je verwerkingsmaterialen en bereken hoeveel YTONG-blokken en verwerkingsmaterialen je nodig hebt.

Bestel hulpmaterialen mee

Bestel volgende hulpmaterialen meteen mee met de blokken. Ze worden dan samen geleverd:

  1. Lijmbak
  2. Rechthoekige mengbak met mengstuk
  3. Lijmkam (even breed als je blokken)
  4. Gummihamer
  5. Zaag met Widia-tanden
  6. Elektrische lintzaag
  7. Rasp- en schuurplank (voor zichtbaar metselwerk)
  8. Nagels voor YTONG-cellenbeton
  9. Murfor-wapening en Murfor-hoekstukken
  10. Ytong FIX N101 - YTONG-add

Voorzie ook een emmer, een troffel, een hamer, een waterpas, een metseldraad, een potlood en een duimstok of rolmaat. Alles in de buurt? Tijd voor het echte werk!

Je eerste laag

Je eerste laag blokken plaats je op een mortelbed. Onder je mortelbed komt roofing om water tegen te houden. Let erop dat je eerste laag blokken mooi waterpas staat, dan gaat de verdere opbouw supervlot. Wil je je muur extra wapenen tegen vocht? Gebruik dan de speciale YTONG-kimblokken die tijdens de ruwbouwfase minder vocht opnemen. Voorzie ook steeds een vochtwerende folie.

Aangepaste zaag

Voor het op maat zagen van de blokken gebruik je een zaag met Widia-tanden. Teken de blokken eerst af, voor je ze zaagt. Wil je vaker met YTONG gaan werken? Trakteer jezelf dan op een elektrische lintzaag. Gaat nog sneller!

Speciale lijm

YTONG-blokken lijm je op elkaar. Gebruik daarvoor altijd de lijmmortel Ytong FIX N101, dan zit je zeker goed. Maak je lijm klaar door een zak Ytong FIX N101 (25 kg) te mengen met 5 tot 7 liter water. Trek met je truweel een gleuf in de lijmmortel. De gleuf mag net niet volledig dichtlopen. Blijft ze open staan, dan moet je extra water toevoegen.

Lijmkam

Staat je eerste laag blokken mooi pas? Is je mortellaag hard genoeg? Breng dan bovenop de blokken lijmmortel aan met een lijmkam. In hoeken en bij verzaagde blokken moet je de blokken ook verticaal verlijmen. Sla je blok telkens aan met een gummihamer en controleer de positie met je waterpas. Idealiter zijn je voegen zo’n 2 à 3 millimeter dik. De lijm moet zachtjes uit de voegen lopen. Wat teveel is, haal je meteen weg met een truweel.

Versterk je muur

Door Murfor-wapening te plaatsen tussen twee lijmlagen maak je je muur extra sterk. Bestrijk de blokken over de lengte van de bewapening met lijm. Plaats de Murfor erin en druk goed aan. Breng opnieuw lijm op de wapening aan voor een goede hechting.

Aanpak voor hoeken

Bij hoekverbindingen tussen de twee buitenmuren worden de blokken vertand. De blokdikte bepaalt daarbij het minimaal verband. De eerste stootvoeg op de hoek verlijm je. Hoe je dat doet, ontdek je tijdens je gratis opleiding ‘bouwen met YTONG’.

Foutjes wegwerken

Is je muur ergens niet mooi vlak? Wrijf er dan over met een blokkenrasp. Veeg het stof goed weg voor je verder gaat met lijmen. Voilà, niemand heeft wat gemerkt!

Muren verbinden

Hoe verbind je een buiten- met een binnenmuur? Of twee binnenmuren? Eenvoudig, nagel om de twee lagen een lijmkoppelstrip in de blokken vast. Daarvoor gebruik je gegalvaniseerde nagels.

Draagbalken

Met YTONG-lateien kan je vlot een overspanning maken. Een latei is een draagbalk die dient als horizontale overspanning boven een deur-, venster- of schoorsteenopening. Een overspanning van meer dan 2,6 m? Kies dan voor een U-latei. Lateien vul je op met gewapend beton, of met een metalen profiel en beton.

Volg een gratis opleiding

Een YTONG-muur plaatsen is niet moeilijk, maar wat voorkennis komt altijd van pas. Hoe bevestig ik raamkozijnen aan een YTONG-muur? Hoe breng ik leidingen aan? Hoe hang ik voorwerpen op? Kom naar een gratis opleiding en krijg een antwoord op al je vragen. Schrijf je snel in en oogst binnenkort complimentjes met je perfect geplaatste YTONG-muur!
 

In samenwerking met Xella BE nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.