7 handige tips om zelf Ytong te plaatsen

27/03/2019

Cellenbeton is een dankbaar materiaal voor de zelfbouwer. Een muur in Ytong is snel gebouwd en je hoeft niet extra te isoleren. Wil ook jij aan de slag met cellenbeton? Check dan snel onze tips!

Wat is Ytong?

Ytong-blokken zijn grote, witte blokken gemaakt uit cellenbeton. Cellenbeton is een mix van zand, kalk en cement die, vermengd met water, in mallen gegoten wordt. Ytong is licht en sterk en isoleert zeer goed dankzij de aanwezige luchtbelletjes. Cellenbeton kun je prima op maat zagen. Daarvoor gebruik je een zaag met Widia-tanden of een elektrische lintzaag. Oneffenheden haal je weg met een blokkenrasp. Hieronder lees je handige tips voor de plaatsing. Graag nog meer info? Raadpleeg dan de handleidingen.

1.Een loodrechte basislaag

De eerste laag van je muur in cellenbeton is de belangrijkste. Staat die schots en scheef, dan zal heel je bouwwerk zo staan. Plaats daarom je Ytong-blokken perfect pas in een mortelbed. Vergeet niet om Ytong-Add toe te voegen aan de mortel om een goede hechting te bekomen. Voor de eerste laag gebruik je speciale Ytong-kimblokken. Die zijn behandeld met een waterafstotende laag, zodat ze tijdens de ruwbouwfase minder vocht opnemen (gehydrofobeerd). Met een tussen twee punten loodrecht gespannen metserkoord en een waterpas werk je mooi recht. Hoe nauwkeuriger je de eerste laag plaatst, hoe gemakkelijker je de volgende lagen kunt plaatsen.

2.Ytong-lijm maken

Ytong-blokken verlijm je met Ytong FIX N101 lijmmortel. Op die manier krijg je dunne voegen van slechts 2 tot 3 mm dik. Je hebt dus niet veel lijm nodig. Een zak van 25 kilo lijm vermeng je met 5 tot 7 liter water. Wil je weten of de lijmsamenstelling goed is om de blokken te verlijmen? Trek dan met een truweel een diepe gleuf in het mengsel. Blijft de gleuf openstaan, dan is de lijm te dik en zul je extra water moeten toevoegen. Let wel, als het vriest kun je geen blokken lijmen. Wil je je stenen metsen, dan moet je Ytong-add aan je mortel toevoegen.

3.Ytong-lijm aanbrengen

Wil je bouwen op de basis van Ytong-blokken, dan moet de mortellaag onderaan voldoende uitgehard zijn. Met een lijmkam die even breed als de blok is, kun je de Ytong FIX N101 gelijkmatig over de bovenkant van de cellenbetonblok verdelen. Breng genoeg lijm aan zodat de voegen mooi gevuld zijn. Verwijder de resten tijdig. Op de tandgroefverbindingen van het verticale deel hoef je geen lijm aan te brengen. Is de tandgroefverbinding er niet (meer), bijvoorbeeld op hoeken en bij verzaagde blokken, dan moet de lijm wel verticaal worden aangebracht.

4.Extra wapenen

Wil je je muren extra sterk maken? Dan kun je Ytofor gebruiken. Deze speciaal voor Ytong ontwikkelde wapening plaats je tussen twee lijmlagen. Eerst bestrijk je de blokken over de lengte van de bewapening met lijm. De Ytofor wordt erin geplaatst en aangedrukt. Daarna bestrijk je de blokken opnieuw met lijm en plaats je de volgende laag.

5.Muren verbinden

Wil je twee muren verbinden, bijvoorbeeld een binnenmuur met een buitenmuur of twee binnenmuren? Dan kun je hiervoor een lijmkoppelstrip gebruiken. Deze breng je om de twee lagen blokken aan en nagel je vast met gegalvaniseerde Ytong-nagels. Wil je eerst je dragende muren plaatsen en daarna de rest van de binnenmuren? Doe gerust!

6.Leidingen aanbrengen

Ga je elektriciteit aanleggen? Boor dan eerst de openingen voor je elektriciteitsdozen met een klokboor (diameter 82 mm) en trek daarna sleuven met een sleuventrekker. In Ytong gaat dit heel gemakkelijk. Gebruik een vastgehechte lat als leidraad om rechte sleuven te maken. Trek je leidingen en bevestig de stopcontacten en schakelaars. De elektriciteitsdozen hecht je vast in het geboorde gat met Ytong-Fill. Ook de sleuven maak je hiermee dicht.

7.Volg een opleiding

Wil je (ver)bouwen met Ytong cellenbeton, maar krijg je graag nog wat uitleg voor je erin vliegt? Dan kun je een gratis opleiding volgen. Hier krijg je een overzicht van de mogelijkheden, zie je hoe de blokken verwerkt worden, bezoek je eventueel de fabriek en krijg je antwoord op al je vragen. Kortom, je leert alles over Ytong en hoe je hiermee zelf aan de slag kan. Schrijf je gauw in, want de plaatsen zijn beperkt.

Wil je zelf Ytong plaatsen? Volg een van de opleidingen, laat je inspireren door de brochure of vraag advies aan een handelaar in je buurt. Succes!

In samenwerking met Xella BE nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.