Hoe écht duurzaam bouwen? Ontdek 9 gouden tips.

Gepubliceerd op

Duurzaam bouwen is bouwen voor het leven. Echt duurzame woningen zijn energiezuinig, gezond om in te wonen en bieden volop wooncomfort. Ze zijn toekomstbestendig en gaan een leven lang mee. Bovendien dragen ze bij tot een lagere CO2-uitstoot en een betere leefomgeving. Maar hoe begin je met duurzaam bouwen? Met onze 9 gouden tips creëer je een duurzame woning en investeer je tegelijk in een gezonde toekomst voor jou en het milieu. Bouw slim, bouw duurzaam! 

1. Ga voor een centrale ligging 

De locatie van je woning speelt een cruciale rol in duurzaam wonen. Kies bij voorkeur een plek waar winkels, scholen en recreatiemogelijkheden op loop- of fietsafstand zijn. Dit moedigt aan om minder vaak de auto te gebruiken en vaker te bewegen. Dat is goed voor het milieu en je gezondheid. Een goede verbinding met het openbaar vervoer kan ook helpen om het autogebruik te verminderen.

2. Kies een compact ontwerp

Streef naar een compact ontwerp voor je woning. Hiermee bedoelen we niet dat de woning klein moet zijn, maar dat er binnen de buitenafmetingen een maximum aan binnenruimte wordt gecreëerd. Een huis met een hellend dak is bijvoorbeeld een uitstekende keuze. Ontdek de voordelen van een keramisch hellend dak

3. Denk na over de oriëntatie

Denk na over de oriëntatie van je woning en de ideale inplanting van ramen met zonneschermen. Zo kan je in de winter optimaal van de zon profiteren en in de zomer oververhitting voorkomen. Zorg er ook voor dat er een goede verbinding is tussen de leefruimte en de buitenwereld. Kies de juiste locaties voor ramen en deuren om dit te bereiken. Ontdek hier hoe je een aangename buitenruimte creëert.

4. Minimaliseer je energieverbruik

Energiezuinigheid is een volgende eis. Met een goed geïsoleerde en voldoende luchtdichte gebouwschil verbruik je minder energie. Gebruik zoveel mogelijk hernieuwbare energie voor de resterende energiebehoefte. Zorg ook voor voldoende technische aansluitingen, want die zijn onmisbaar voor je comfort.

5. Gebruik duurzame ‘low impact’ materialen 

Kies voor materialen met een lage impact op het milieu. Keramische materialen zijn hiervan een goed voorbeeld, omdat ze op een ecologische manier worden geproduceerd met natuurlijke grondstoffen en een lange levensduur hebben met weinig onderhoudOntdek de voordelen van bouwen met klei. 

6. Stoom je woning klaar voor levenslang wonen  

Zorg ervoor dat je woning toegankelijk en aanpasbaar is, zodat die in alle fasen van het gezinsleven comfortabel bruikbaar blijft, zelfs als je minder mobiel bent. Maak je huis drempelvrij en voorzie voldoende doorloopruimte om een woning te creëren die levenslang meegaat.

7. Leg de lat hoog voor waterbeheer

Ga bewust om met water. Bespaar drinkwater waar mogelijk, hergebruik hemelwater en beheer afvalwater efficiënt. In Vlaanderen is het verplicht om bij nieuwbouwwoningen een regenwaterput en gescheiden afvoer te hebben. Gebruik de regenwatercalculator van Wienerberger om eenvoudig te berekenen hoeveel leidingwater je kan besparen en welke grootte van regenwaterput je nodig hebt. 

Voor je oprit of terras kan je kiezen voor waterpasserende kleiklinkers. De waterdoorlatende klinker Passaqua van Wienerberger zorgt ervoor dat water direct in de bodem kan infiltreren.

8. Geef prioriteit aan levenskwaliteit

Een duurzame woning houdt ook in dat je geniet van een hoogwaardige leefomgeving, vrij van geluidsoverlast, ongewenste temperatuurschommelingen en een slechte binnenluchtkwaliteit. Voor een gezond binnenklimaat is ventilatie essentieel en bovendien wettelijk verplicht. Zorg ervoor dat je je ventilatiesysteem regelmatig onderhoudt om de kwaliteit van de binnenlucht te waarborgen. 

Om een koeler binnenklimaat te creëren, kan je kiezen voor witte dakbedekking. Voor platte daken biedt Wienerberger een duurzame en 100% circulaire witte platdakbedekking. Voor hellende daken zijn er witte kleidakpannen

9. Kies voor betaalbaar bouwen en wonen 

Duurzaam bouwen betekent tot slot dat (ver)bouwen en wonen betaalbaar blijft, en op de lange termijn tot een meerwaarde leidt bij de verkoop of verhuur van de woning. Een tip om kosten te besparen is om te kiezen voor de duurzame en energiezuinige bouwmaterialen. Zo ben je jaren gerust en beperk je blijvend je energieverbruik.

Ontdek meer tips in deze gratis infogids

Interesse in duurzaam bouwen of verbouwen? Vergeet je duurzame bouwmaterialen niet! Keramische bouwmaterialen van Wienerberger zijn een duurzame keuze. Ze zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, hebben een lange levensduur, zijn energiezuinig en herbruikbaar of recyclebaar. Bezoek een Wienerberger showroom, krijg persoonlijk advies van experts en geef je project een vliegende start! 

   

standaard