Duurzaam (ver)bouwen: minister Diependaele bezoekt CO₂-neutrale steenstrippenlijn van Wienerberger

26/04/2022

Wienerberger en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele hebben minstens een gemeenschappelijke ambitie: ze streven allebei naar duurzaamheid. Dat stelde de minister vast tijdens zijn bezoek aan de productievestiging in Kortemark, waar Wienerberger de eerste CO2-neutrale productielijn voor gevelsteenstrippen gebruikt. Ontdek zijn reactie en maak ook kennis met deze primeur in de baksteenindustrie.

Wienerberger-strippen helpen ambities waarmaken

Minister Diependaele maakte er een strategische doelstelling van onze Vlaamse woningen te verduurzamen. Zo zet hij bijvoorbeeld in op het stimuleren van het renoveren van Vlaamse huurwoningen, een klimaatneutrale sociale huisvesting en het verduurzamen van eigendomswoningen. Wat blijkt? Bij het behalen van deze doelstellingen spelen de duurzame producten van Wienerberger een belangrijke rol.

Ontdek wat de producten van Wienerberger zo duurzaam maakt en vind geschikte oplossingen voor jouw project.

Bijkomend isoleren zonder plaatsverlies

Welke meerwaarde bieden de oplossingen van Wienerberger? Met hun dunne gevelsteenstrippen kan je een bestaande woning bijkomend isoleren zonder plaatsverlies binnen of buiten. Handig, want dat is vaak een struikelblok in het realiseren van onze plannen. Bovendien worden de innovatieve Wienerberger steenstrippen duurzaam geproduceerd. Ze worden niet meer gezaagd uit volwaardige gevelstenen, maar online op de juiste dikte van 2 cm gemaakt. Zonder restafval!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw gevel? Vraag je gevelinspiratiegids aan, duik in de productzoeker om je ideale steenstrips te vinden en bezoek een Wienerberger-showroom voor professioneel advies.

Klimaatneutrale bakstrippenlijn

Een andere duurzame troef van het nieuwe productieproces in Kortemark is dat het volledig CO2-neutraal verloopt. Zowel de drogerij als de oven werken volledig elektrisch. Ze worden gevoed door een eigen PV-installatie (goed voor 25% van de nodige energie), aangevuld met 100% groene energie. De oven werkt met stralingswarmte, waarbij de restwarmte gerecupereerd en benut wordt in de drogerij. Ook de eventuele bijkomende energie die daar nog nodig is, is volledig elektrisch. Zo is er geen fossiele brandstof meer nodig om de steenstrippen te maken.

Maak kennis met de innovatieve, CO2-neutrale productielijn voor baksteenstrippen in de introductievideo.

Bijdrage tot ambitieuze Vlaamse doelstellingen

Minister Matthias Diependaele ontdekte die duurzame voordelen van de gevelsteenstrippen met eigen ogen tijdens een bezoek aan de innovatieve productielijn in Kortemark. ‘Als minister van Wonen kan ik alleen maar toejuichen dat de Vlaamse bouwsector ten volle inzet op innovatie en duurzaamheid. Als we de ambitieuze Vlaamse doelstellingen willen halen, zullen we dit samen met de industrie moeten doen. Dit innovatief productieproces is alvast een grote stap in de goede richting. Het zijn toonaangevende Vlaamse bedrijven, zoals Wienerberger, die duurzame woningbouw mogelijk maken. De huidige energiecrisis maakt pijnlijk duidelijk hoe noodzakelijk deze projecten zijn.’

Samen CO2-neutraal in 2050

De nieuwe, CO2-neutrale productielijn van Wienerberger is de eerste in zijn soort in de baksteenindustrie. Ze illustreert treffend de ambitie van Wienerberger om zijn volledige productieproces en bedrijfsvoering tegen 2050 volledig CO2-neutraal te maken. Nog een duurzaamheidsaspect waar de Vlaamse overheid en Wienerberger op één lijn zitten.

Meer weten over de duurzame keramische oplossingen van Wienerberger? Download gratis de ‘Bouw- en verbouwgids van de toekomst’ontdek het gamma online en krijg uitgebreid advies in een showroom.

In samenwerking met Wienerberger NV

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.