Renovatie: welke investeringen doen voor een energiezuinige woning en modern comfort?

Gepubliceerd op 10 Mei 2021

Bij een grondige renovatie investeer je om een energiezuinige woning te bekomen en te genieten van modern comfort. Isoleren is een must voor een energiezuinig huis, en ook een condenserende ketel op aardgas of stookolie helpt je besparen. Verder is het voordelig om te investeren in hernieuwbare energie. Op die manier maak je je woning future proof en stijgt die in waarde.

Een nieuwe ketel voor een energiezuinige woning

In te renoveren woningen staat vaak een oudere verwarmingsketel op stookolie of aardgas. Zo’n oude ketel werkt niet erg efficiënt, waardoor het verbruik en je energiefactuur hoog ligt. Het kan ook anders. Met een nieuwe ketel met condenserende werking behaal je een veel hoger rendement. Zo draagt hij bij tot een energiezuinige woning met modern comfort. Ontdek meer interessante verwarmingstechnieken voor een grondige renovatie.

Bespaar op je energiefactuur en verdien je investering terug

Denk ook eens aan het kostenplaatje. Een condensatieketel op gas of stookolie van de nieuwe generatie zorgt meteen voor een besparing op je energiefactuur. Bovendien is een nieuwe condensatieketel goedkoper dan heel wat andere technieken zoals een warmtepomp. Met de premies voor gascondensatieketels is je budgetvriendelijke investering nog sneller terugverdiend.

De groene toekomst van gas en stookolie

Benieuwd naar de toekomst van onze verwarming op gas of stookolie? Europa wil tegen 2050 volledig koolstofneutraal zijn. Daarom werkt men tegenwoordig aan klimaatvriendelijke en koolstofneutrale gassen en stookolies als alternatieven voor fossiele brandstoffen. Gascondensatieketels van Viessmann zijn klaar om te werken met dergelijke milieuvriendelijke gasmengsels. Lees meer over klimaatvriendelijke en koolstofneutrale gassen.

Hernieuwbare energie voor de energiezuinige woning van morgen

Verder zal hernieuwbare energie die lokaal wordt opgewekt een sleutelrol gaan spelen. Dat merk je alvast aan de voorschriften voor nieuwbouw. Zo schrijft de BEN-norm in Vlaanderen voor dat je minimum 15 kWh hernieuwbare energie per m² moet produceren. Maar met het oog op de toekomst is het ook bij de renovatie van een woning interessant om in hernieuwbare energiebronnen te investeren. Er bestaan diverse technieken die gebruikmaken van hernieuwbare energie, die je bovendien kunt combineren. Op die manier voorzie je maximaal zelf in je energiebehoefte, wat bijdraagt tot een energiezuinige woning. De overheid geeft je een duwtje in de rug met diverse subsidies.

Met welke technieken kun je hernieuwbare energie produceren?

Hoe produceer je hernieuwbare energie om te genieten van een energiezuinige woning en modern comfort? De meest voorkomende technieken zijn:

Zelf energie produceren = minder gevoelig zijn voor prijsschommelingen

Met technieken die gebruikmaken van hernieuwbare energie wordt je woning minder afhankelijk van externe energieleveranciers en prijsschommelingen op de markt. Dat is zeker het geval wanneer je ze combineert. Combineer je bijvoorbeeld pv-panelen met een warmtepomp, dan kun je zelf de elektriciteit produceren die nodig is om je warmtepomp aan te drijven. Met alle technieken die hierboven staan vermeld, produceer je zelf energie op een klimaatvriendelijke manier. Daarvoor gebruik je telkens een onuitputtelijke energiebron die gratis beschikbaar is. Zo voldoet je woning aan de huidige en toekomstige energienormen en is ze klaar voor de toekomst. Renovatie geslaagd!

Met de juiste technieken maak je van je te renoveren pand een energiezuinige woning met alle modern comfort. Benieuwd welke technieken het interessantst zijn voor jouw project? Neem contact op met je Viessmann Service Partner voor persoonlijk advies. Weet je al welke verwarmingsoplossing je wil, dan kun je hier meteen je gratis offerte aanvragen.