Hoe het E-peil van je woning verlagen?

Gepubliceerd op

Een lagere energetische score voor je woning heeft niets dan voordelen: het is toekomstgericht, beter voor het milieu en financieel interessant. Het E-peil van je woning hangt af van diverse factoren, waaronder de gebruikte technieken. Ontdek hoe en met welke technieken je het E-peil van je woning kunt verlagen.

Wat is het E-peil?

Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Het E-peil maakt deel uit van de EPB-eisen die de regionale overheden opleggen bij nieuwbouwprojecten en ingrijpende energetische renovaties. Als je het maximum overschrijdt, kun je een boete krijgen. Hoe groter de overtreding, hoe hoger de boete. Je hebt er dus alle baat bij om te zorgen voor een laag E-peil. In dit artikel leer je hoe je het E-peil van je woning kunt verlagen.

Welk E-peil mag mijn woning maximaal hebben?

Bij nieuwbouw in Vlaanderen bedraagt het maximale E-peil in 2021 E30. Voor renovaties vanaf 2020 geldt een maximum van E70, en voor renovaties vanaf 2022 zal een maximum van E60 gelden. In Wallonië werkt men met het Ew-peil. In 2021 ligt het maximum op Ew45, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Beide gewesten evolueren dus richting bijna-energieneutraal bouwen (BEN in Vlaanderen, QZEN in Wallonië). In Brussel geldt de passiefnorm. Bouwplannen en benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek op welke manieren je energiezuinig kunt bouwen.

Welke factoren bepalen het E-peil van een woning?

Het E-peil van een woning hangt af van enkele eigenschappen van het gebouw, maar ook van de technieken die je gebruikt. We overlopen de diverse factoren die het E-peil beïnvloeden. De EPB-verslaggever heeft de gegevens over jouw woning nodig voor het voorbereiden van je EPB-aangifte. Tip: met deze rekenmodule kun je voor je woning zelf het EPB berekenen. Zo krijg je een scherp zicht op je energieverbruik.

Isolatie en luchtdichtheid

Isoleren is een must, en al helemaal als je het E-peil van je woning wil verlagen. Een goede isolatie en luchtdichtheid van de woning laten bijvoorbeeld je verwarmingsinstallatie optimaal renderen. De luchtdichtheid van je woning ontdek je met een blowerdoortest. Daarbij meet men langs welke kieren er lucht kan ontsnappen. Door deze test te laten doen, kun je het E-peil van je woning verlagen en besparen op je energiefactuur.

Technieken

Bovenstaande aspecten gaan vooral over architectuur en materiaalkeuze. Maar ook door de juiste technieken te kiezen, kun je het E-peil van je woning sterk verlagen. Benieuwd met welke technieken jij een laag E-peil bekomt? Vraag advies aan een installateur in je buurt en ontvang je gratis offerte.

Verwarming en warm water

Voor verwarming en de productie van sanitair warm water is veel energie nodig. Door te kiezen voor energiezuinige en efficiënte verwarming op lage temperatuur, kun je het E-peil van je woning verlagen. Condenserende ketels op aardgas of stookolie bijvoorbeeld, halen een hoger rendement dan een klassieke niet-condenserende ketel. Een warmtepomp, zeker in combinatie met zonnepanelen (zie ook hieronder), heeft een nog gunstiger effect op het E-peil. Maar ook een hybride systeem van warmtepomp en gasketel helpt het E-peil van je woning verlagen, omdat je altijd de meest rendabele techniek gebruikt. Ontdek op welke premies voor gascondensatieketels en warmtepompen jij mogelijk recht hebt.

Hernieuwbare energie

Als je woning deels of volledig in zijn eigen energiebehoefte voorziet, zal het E-peil van je woning verlagen. Met zonnepanelen produceer je zelf de elektriciteit die nodig is om je warmtepomp en andere toestellen te laten werken. Voor de productie van warm water kun je een zonneboiler gebruiken. De zonnecollectoren nemen de warmte van de zon op en geven die af aan water in een voorraadvat. Zowel met zonnepanelen als een zonneboiler kun je het E-peil van je woning verlagen. Ontdek op welke premies voor een zonneboiler of zonnepanelen jij mogelijk recht hebt en bereken de terugverdientijd van je Viessmann-zonneboiler of zonnepanelen.

Passieve koeling

Passief koelen wordt ook wel natuurlijke koeling genoemd, omdat het systeem gebruikmaakt van de koelte die in de bodem is opgeslagen. Bij passieve koeling via een geothermische warmtepomp wordt water gekoeld via een bodemwarmtewisselaar, waarna het circuleert door een koelvloer. De impact van de passieve koeling hangt af van de oppervlakte van de koelvloer en de bruto-energiebehoefte voor ruimteverwarming en sanitair warm water. Deze energiezuinige koeltechniek helpt het E-peil van je woning verlagen. Laat je vrijblijvend adviseren door een expert.

Ventilatie

In een goed geïsoleerde en luchtdichte woning is ventilatie essentieel om de binnenlucht gezond te houden. Correct geplaatste en gedimensioneerde ventilatie helpt het E-peil van je woning verlagen, zeker als je ventilatiesysteem is uitgerust met warmterecuperatie. Met een ventilatiesysteem type D gebeurt zowel de aanvoer van zuivere lucht als de afvoer van vervuilde lucht op mechanische wijze. De warmtewisselaar in het toestel warmt de verse buitenlucht op met de warmte van de afgevoerde binnenlucht. Zo bespaar je ’s winters op verwarmingskosten. Sommige toestellen hebben bovendien een bypassfunctie die de warmtewisselaar in de zomer uitschakelt, om je woning koeler te houden.

Een nieuwbouw of een ingrijpende renovatie gepland? Denk dan goed na over de materialen en de technieken die je gaat gebruiken. Door de juiste energiezuinige keuzes te maken kun je het E-peil van je woning sterk verlagen. Vooral je installatie voor verwarming en sanitair warm water zal een grote invloed hebben op de energiescore van je woning. Vraag advies aan een installateur in je buurt. Hij helpt je het juiste systeem zoeken voor jouw project en bezorgt je een gratis offerte.