Hoe energiezuinig bouwen? De BEN-woning, het passiefhuis en de nulenergiewoning doorgelicht.

Gepubliceerd op 09 April 2021

Energiezuinig bouwen doe je bijvoorbeeld door een BEN-woning op te trekken, maar er zijn meer mogelijkheden. Een passiefhuis heeft een nog kleinere energievraag, en een nulenergiewoning voorziet zelfs volledig in haar eigen energiebehoefte. Ontdek de vereisten, de voordelen en de mogelijke technieken per type energiezuinige woning. 

De BEN-woning: de standaard op het vlak van energiezuinig bouwen 

Energiezuinig bouwen is tegenwoordig een must. Sterker nog, vandaag de dag is bijna-energieneutraal bouwen verplicht. Door te bouwen volgens de BEN-principes bekom je een BEN-woning: een Bijna-EnergieNeutrale woning. BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. De nodige energie halen ze (deels) uit hernieuwbare bronnen. Sinds 2021 moet elke nieuwbouw een BEN-woning zijn. Ontdek energie-efficiënte oplossingen voor jouw BEN-woning en ontvang je gratis offerte.

Aan welke vereisten moet een BEN-woning voldoen?

  • Het E-peil in een BEN-woning is maximaal E30.
  • Het S-peil bedraagt maximaal S31. 
  • De netto energiebehoefte voor verwarming is maximaal 70 kWh/m².
  • Het risico op oververhitting is beperkt.
  • De productie van hernieuwbare energie is minimum 15 kWh/m².

Deze gegevens vind je terug in het EPB-verslag.

Hoe een BEN-woning bouwen?

Energiezuinig bouwen en isoleren gaan hand in hand. Zo vraagt een BEN-woning om een goed geïsoleerde gebouwschil. Het dak, de muren en de ramen moeten voldoende isoleren, verder zijn koudebruggen te mijden. Op die manier zal er maar weinig energie nodig zijn om je woning te verwarmen of af te koelen.

Welke technieken gebruiken in een BEN-woning?

Om het E-peil van je BEN-woning zo laag mogelijk te houden, ga je voor energiezuinige verwarmingstoestellen. Denk aan een gascondensatieketel met hoog rendement, een warmtepomp of een zonneboiler. De vereiste hernieuwbare energie haal je uit zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, biomassa, stadsverwarming of -koeling of een deelname in een project voor hernieuwbare energie. Ook slimme combinaties zijn mogelijk. Vraag advies aan een installateur in je buurt en ontvang je gratis offerte.

Welke voordelen heeft een BEN-woning?

Energiezuinig bouwen is voordelig bouwen. Zo voldoe je met een BEN-woning aan de wettelijke verplichtingen inzake energieprestaties. De meerprijs die je betaalt voor je energiezuinige technieken, verdien je snel terug via een besparing op je energiefactuur. Je investeringen zorgen bovendien voor een meerwaarde bij een eventuele verkoop van je BEN-woning. Tot slot krijg je in Vlaanderen 5 jaar lang een korting van 50% op je onroerende voorheffing bij een E-peil lager dan 30. Deze korting bedraagt maar liefst 100% bij een E-peil lager dan 20.

Het passiefhuis: extreem goed geïsoleerd en luchtdicht

Energiezuinig bouwen kan ook door te kiezen voor een passiefwoning. Een passiefhuis is zo gebouwd dat het zichzelf grotendeels verwarmt en afkoelt. Daarvoor gebruikt deze woning zonnewarmte en de warmte van aanwezige toestellen en personen. In de meeste maanden is er zelfs geen verwarming of koeling nodig om een aangename binnentemperatuur te behouden. Op de koudste winterdagen of warmste zomerdagen kan een actieve verwarmings- en/of koelinstallatie nodig zijn, maar het verbruik daarvan is heel beperkt.

Aan welke vereisten moet een passiefhuis voldoen?

Volgens de overheid en Pixii, het onafhankelijk kenniscentrum voor energieneutraal en circulair bouwen, zijn dit de vereisten voor een passiefhuis:

  • De totale energiebehoefte voor verwarmen en koelen is maximum 15 kWh/m².
  • Het luchtverlies bedraagt minder dan 60% van het volume van de woning per uur bij een drukverschil tussen binnen- en buitenomgeving van 50 Pascal.
  • De kans dat de binnentemperatuur hoger ligt dan 25° C, is minder dan 5%.

Hoe een passiefhuis bouwen?

Bij de bouw van een passiefhuis is een goede isolatie cruciaal. Die helpt luchtdichtheid waarborgen, koudebruggen vermijden en de binnentemperatuur constant houden. Dankzij de strategisch geplaatste beglazing profiteer je maximaal van passieve zonnewarmte en voorkom je oververhitting in de zomer. Een mechanisch balansventilatiesysteem (type D) met warmtewisselaar zorgt voor een gezond binnenklimaat. Voor je elektrische toestellen kies je telkens de meest energiezuinige variant.

Welke technieken gebruiken in een passiefhuis?

Een passiefhuis heeft een lage energievraag voor verwarming. Meestal is er dan ook geen centrale verwarmingsinstallatie nodig. Decentrale toestellen op elektriciteit of lucht-luchtwarmtepompen (airco’s) vormen tijdens de warmste en koudste dagen een oplossing op kamerniveau. Ook het ventilatiesysteem verspreidt de warmte over de verschillende ruimtes. Is er toch een centrale oplossing nodig voor verwarming en sanitair warm water, dan kun je kiezen voor een gascondensatieketel, een warmtepomp (in combinatie met zonnepanelen) of een zonneboiler

De nulenergiewoning: het summum van energiezuinig bouwen

Het toppunt van energiezuinig bouwen moet de nulenergiewoning zijn. Een nulenergiewoning is een woning die evenveel energie produceert als ze verbruikt. De woning is volledig energieneutraal, bijgevolg betaal je in principe geen energiekosten. Ontdek hier hoe je je woning energieneutraal kunt verwarmen en koelen.

Hoe een nulenergiewoning bouwen?

Om een nulenergiewoning te realiseren, vertrek je doorgaans van een passiefhuis. Een passiefhuis heeft immers een hoge isolatiewaarde en een lage energievraag. De overheid hanteert voor een nulenergiewoning bovendien dezelfde eisen als voor een passiefhuis. Een bijkomende eis is dat je de resterende energievraag van de woning volledig moet dekken met lokaal opgewekte hernieuwbare energie. Ontdek hier hoe je dit aanpakt.

Welke technieken gebruiken in een nulenergiewoning?

Om aan de vraag naar lokaal opgewekte hernieuwbare energie te voldoen, kun je een fotovoltaïsche installatie, zonneboiler of een warmtepomp installeren, of gaan voor een combinatie. Net als bij een passiefhuis is het best mogelijk dat er geen centrale verwarming nodig is. In dat geval heb je genoeg aan decentrale toestellen. Vraag advies aan een installateur in je buurt en ontvang je gratis offerte.

Welke voordelen hebben nulenergiewoningen en passiefhuizen?

Nulenergiewoningen en passiefhuizen hebben dezelfde voordelen als een BEN-woning. De energiefactuur ligt zo laag dat de investeringen snel worden terugverdiend, zeker in combinatie met de korting op de onroerende voorheffing. Omdat je bouwt volgens normen die strenger zijn dan de huidige eisen, blijft je woning makkelijk voldoen aan nieuwe energetische richtlijnen. Je woning is ook nog eens klimaatvriendelijk, want je bent niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Bijgevolg profiteer je van een hoge herverkoopwaarde.

Energiezuinig bouwen kan op diverse manieren. Of je nu gaat voor een BEN-woning, een passiefhuis of een nulenergiewoning: met de duurzame, energie-efficiënte oplossingen van Viessmann geniet je jaar in jaar uit van optimaal comfort. De mogelijkheden zijn uitgebreid: van zonnepanelen, zonneboilers en airco’s tot warmtepompen en elektrische verwarmingsoplossingen. Vraag advies aan een installateur in je buurt en ontvang je gratis offerte.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan