Tips om je woning nog duurzamer te maken

Gepubliceerd op 23 Augustus 2023
Tips om je woning nog duurzamer te maken
Tips om je woning nog duurzamer te maken

Fossiele brandstoffen worden steeds duurder en ze zijn slecht voor het klimaat. Om die reden is het verstandig om je woning extra duurzaam te maken. Dit is overigens niet alleen goed voor het klimaat, maar tegelijkertijd ook voor je portemonnee. Met een duurzame woning verlaag je de vaste lasten aanzienlijk. Ga bijvoorbeeld voor een speksteenkachel. Daarnaast zijn er nog verscheidene andere manieren om je woning duurzamer te maken. Enkele praktische tips lees je in dit artikel.

Voorzie de muren van extra isolatiemateriaal

Het isoleren van je woning klinkt als een grote klus, maar soms valt dit reuze mee. Als je een beetje handig bent, dan kun je zelfs je eigen woning isoleren. Is je woning voor 1970 gebouwd? Dan is de kans groot dat de spouwmuren nog niet geïsoleerd zijn. Het is verstandig om de spouwmuren op te vullen met extra isolatiemateriaal. Je verliest dan minder snel warmte en de energierekening gaat direct omlaag.  Met goede isolatie van de spouwmuren bespaar je al snel 10% op de energierekening en dat is natuurlijk zeer aangenaam.

Je dak isoleren

Warme lucht gaat niet alleen door de muren heen, maar stijgt ook op. Is je dak nog niet voorzien van goed isolatiemateriaal? Dan is het verstandig om je dak zo snel mogelijk aan te pakken. Je verliest namelijk veel kostbare energie met een slecht dak. Mensen met twee rechterhanden kunnen prima zelf het dak isoleren. Het is dan uiteraard wel van belang om rekening te houden met je eigen veiligheid. Meestal heb je voor enkele duizenden euro’s je dak al voorzien van goed isolatiemateriaal. Met goede dakisolatie verdien je de investering binnen ongeveer zes jaar terug. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je type woning, de ligging en verscheidene andere zaken.

De verschillende voordelen van zonnepanelen

Het is je de laatste tijd ongetwijfeld opgevallen dat veel mensen zonnepanelen op het dak hebben liggen. Heb je zelf nog geen zonnepanelen op je dak? Dan is het verstandig om ze zo snel mogelijk te installeren. Met zonnepanelen voorzie je de woning van een natuurlijke energiebron. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar op die manier kun je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening besparen. De overheid is druk bezig met de klimaattransitie en om die reden stimuleren ze burgers met subsidies en belastingvoordelen.

Laat een speksteenkachel plaatsen

Met een speksteenkachel geef je het interieur van je woning een boost en tegelijkertijd voorzie je de ruimtes in je woning van veel warmte. Een speksteenkachel heeft een zeer hoge verbrandingstemperatuur. Je verwarmt je woning dus snel, effectief en op een duurzame manier. Je hebt uiteraard de keuze uit verschillende houtkachels, maar met speksteenkachels behaal je het hoogste rendement. Jaarlijks bespaar je honderden euro’s en de investering heb je er dus snel uit.