Alternatieven voor stookolie
Renoveer je je woning, dan maak je die best meteen toekomstproof. Maar als je huis geen aansluiting op het aardgasnet heeft, lijken de alternatieven bij een ingrijpende renovatie eerder beperkt. Sinds 2022 is het in Vlaanderen niet meer mogelijk om een stookolieketel te plaatsen of te vervangen als je woning kan worden aangesloten op het aardgasnetwerk. Bijna 1,5 miljoen gezinnen verwarmen momenteel op stookolie, dus zij moeten op zoek naar een alternatief. Een warmtepomp is een prijzige en niet altijd rendabele oplossing. Wat dan wel?
Van stookolie naar propaan
Propaan is een eerste stap naar een verduurzaming van je energieverbruik, zonder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Propaangas stoot namelijk 20% minder CO2 uit dan stookolie. Bovendien loop je ook geen risico op lekken die de bodem verontreinigen, en hoge saneringskosten met zich meebrengen. En een overschakeling op propaangas heeft ook nog eens een positieve impact op je E-peil. Een gasketel is trouwens goedkoper in onderhoud en aankoop dan een mazoutketel.
Gas in een tank, hoe werkt dat?
Wie denkt aan propaangas, denkt vaak aan gas in gasflessen. Maar voor de centrale verwarming en warm water in huis wordt propaangas opgeslagen in een boven- of ondergrondse gastank. Deze tank wordt vervolgens aangesloten op een gascondensatieketel die eventueel gecombineerd kan worden met een hybride warmtepomp of andere hernieuwbare energiebronnen.
De rekening: 3 factoren
Het totale prijskaartje van het propaangas dat je thuis gebruikt, is afhankelijk van drie factoren: de huur of aankoop van je gastank, je installatie en je verbruik. Huur je een tank, dan betaal je daar maandelijks een huurprijs voor. Elk contract omvat de regelmatige controle en het onderhoud van je gastank. De maandelijkse huurprijs en de diensten die onder je contract vallen, zoals de klantenservice, verschillen per leverancier. En er is ook de installatiekost voor het plaatsen van de tank. Momenteel geniet je bij Primagaz van een gratis installatie van je gastank.
Stabiele, gereguleerde gasprijs
Tot slot heb je de kosten voor de gasleveringen. Met propaangas geniet je van een stabiele en gereguleerde gasprijs. Een geruststelling, zeker als we zien hoe de energieprijzen het afgelopen jaar significant stegen. In tegenstelling tot stookolie, elektriciteit en aardgas geldt er een maximumprijs voor propaangas die wordt bepaald door de overheid en die leveranciers niet mogen overschrijden. Zo ben je altijd zeker dat je een correct tarief betaalt en kom je niet voor onaangename verrassingen bij je afrekening te staan. Een gezin met een gemiddeld verbruik van 1.700 liter betaalt op jaarbasis 1.325 euro voor zijn verbruik, inclusief btw (gebaseerd op de prijzen van september 2023).
Energiesimulator
Een gasketel in combinatie met propaan is goedkoop in installatie en onderhoud. Dat maakt het een haalbare en betaalbare optie om te voldoen aan de maatregelen van de renovatieplicht. Als je oude stookolieketel aan vervanging toe is, zijn er heel wat alternatieven beschikbaar. De beste keuze voor jouw woonsituatie kun je berekenen in deze simulator. Daarin vergelijkt leverancier Primagaz stookolie met propaangas, een hybride warmtepomp en een warmtepomp. Zo krijg je in één oogopslag zicht op de kosten, de terugverdientijd, de ecologische impact en de invloed op je EPC-label bij een omschakeling.
Ilse, Yves en Benjamin maakten de overstap naar propaangas via Primagaz omwille van verhuizing, renovatie van hun woning of de bouw van een nieuwbouwwoning. Lees hier hun verhalen.
Benieuwd naar de installatie- en energiekost als je zelf overstapt? Bereken via deze simulator jouw kostenplaatje. Meer weten over propaan? Download de gratis infobrochure.