Het energieprestatiecertificaat (EPC)
Een woning die te koop staat, komt met een EPC of energieprestatiecertificaat. Dit rapport bevat het EPC-label dat aangeeft hoe goed of slecht de woning presteert op het vlak van energiezuinigheid. Kocht je vanaf januari 2023 een energieverslindende woning met EPC-label E of F, dan was je verplicht om je woning binnen vijf jaar te renoveren en een lager EPC-label van D (of beter) te bereiken. Hierna moest je een nieuw EPC aanvragen om je verbeteringen aan te tonen. Deed je dat niet, dan kreeg je een boete in de bus. Bovendien bestonden er deadlines waarbij de vereisten vanaf 2028 werden verstrengd.
Minder strenge renovatieverplichting
Ondertussen is de Vlaamse Overheid teruggekomen op de zeer ambitieuze eisen van de Renovatieverplichtiging en werd er in 2024 beslist om de regels te versoepelen. Zo volstaat het vanaf 1 januari 2025 om een woning met EPC-label E of F te verbeteren naar een EPC-label D, werden de verdere jaarlijkse verstrengingen afgeschaft en krijgen verbouwers een jaar extra – zes jaar in de plaats van vijf jaar – om hun werken uit te voeren en label D (of beter) te behalen.
BENOveren een slim idee!
Deze minder strenge eisen geven je als verbouwer wat ademruimte om de werken en bijhorende kosten te verspreiden. Toch blijft het belangrijk om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Je kan je EPC-label verbeteren door je woning te BENOveren oftewel ‘beter te renoveren’. Hierdoor verbeter je je comfort, verlaag je je energiefactuur, krijgt je woning meer waarde en investeer je mee in een beter milieu.
Een label E of F is hiermee makkelijk op te krikken. Dat kan stapsgewijs, volgens jouw mogelijkheden. Op mijnBENOvatie.be vind je alle informatie die je nodig hebt. We geven je alvast enkele tips.
Verbeter je EPC in 5 stappen: je ideale BENOvatietraject
Je huis vernieuwen door te BENOveren? Het meest gebruikelijke traject verloopt in deze volgorde:
1. BENOveer en isoleer je dak
Veel daken zijn niet of te dun geïsoleerd, waardoor er heel wat kostbare energie verloren gaat. Omdat warmte stijgt, gaat de meeste energie gaat via het dak verloren. Begin daarom met het BENOveren en isoleren van je dak. Dit is een relatief kleine investering die je een grote besparingen oplevert. Ontdek hoe je zowel hellende als platte daken kunt isoleren.
2. BENOveer je buitenmuren
Ook niet-geïsoleerde gevels verliezen veel warmte. Verbeter daarom de isolatiegraad én de luchtdichtheid van je buitenmuren. Dit kan op drie manieren: isoleren aan de buitenkant, in de spouw of aan de binnenkant. Ontdek de voor- en nadelen voor elke methode.
3. BENOveer je glas, ramen en deuren
Via slecht geïsoleerd buitenschrijnwerk gaat in de winter warmte verloren en in de zomer kan de zon je ruimtes dan weer in een sauna veranderen. Investeer daarom in goed thermisch isolerende ramen en deuren. De isolatiewaarde van ramen wordt bepaald door zowel het glas als de raamprofielen. Vraag je ramenverdeler naar de mogelijkheden. Overweeg ook zonwering om het binnenklimaat te verbeteren en houd rekening met ventilatie (eventueel via raamroosters). Lees meer over het BENOveren van je buitenschrijnwerk.
4. BENOveer en isoleer je vloeren
Een volgende stap die je kunt nemen is het BENOveren en isoleren van je vloer op de begane grond. Heb je een kelder die de volledige oppervlakte van het huis beslaat, dan kun je hier het plafond isoleren. Een andere optie is om je bestaande vloerafwerking uit te breken en op te bouwen met isolatie. Ontdek meer over vloerisolatie.
5. BENOveer en kies de juiste technieken
Tot slot kies je best voor energiezuinige technieken die zorgen voor de verwarming, je sanitair warm water, de ventilatie en de elektriciteit. Ontdek meer over technieken zoals: energiezuinige verwarming en warm water, ventilatie, huisautomatisering, slimme verlichting, regenwaterrecuperatie, zonnepanelen, thuisbatterijen en waterontharding.
Wil je extra ideeën opdoen voor jouw BENOvatieproject? MijnBENOvatie.be is the place to be. Bekijk de BENOvatie-inspiratie op de website en download het gratis magazine BENO. Hierin ontdek je reportages met de ervaringen van andere verbouwers en heel wat tips & tricks. Succes!