Vlot 250 euro per jaar besparen op je energiefactuur: 7 gouden tips

15/12/2023

De energieprijzen zijn dan wel gezakt, ze tikken nog steeds hoog aan. Gelukkig hoef je niet machteloos toe te kijken. Met deze 7 praktische tips kun je als gemiddeld gezin jaarlijks enkele honderden euro’s besparen op je energierekening. En dat zonder grote investeringen of comfortverlies. Ontdek hoe je grip krijgt op je energiekosten en begin met besparen. 

1. Zet je thermostaat 1 graad lager

Je thermostaat één graad lager zetten, helpt dat echt om je energieverbruik te beperken? Jazeker! Probeer het uit en ga in plaats van een warme 22°C voor een nog altijd heel comfortabele 21°C. Het resultaat: een besparing tot wel 7% op je verwarmingskosten. Concreet betaal je door deze eenvoudige aanpassing jaarlijks tot 65 euro minder energiekosten.

Misschien kun je zelfs overstappen op een slimme thermostaat? Die leert zelf wanneer hij moet verwarmen, waardoor je bespaart op je energieverbruik (tot 31%!) en geniet van extra wooncomfort.

Belangrijk: om optimaal van deze tips te kunnen profiteren, moet je regelmatig je verwarmingsketel laten onderhouden. Want een slecht onderhouden ketel werkt minder efficiënt en verbruikt meer energie. Bovendien is het bij wet verplicht.

2. Korter douchen is de boodschap

Een warme douche kan deugd doen, zeker tijdens de koude maanden. Maar zo’n ontspannende douche hoeft niet lang te duren om ervan te kunnen genieten. Wat dacht je van twee minuten minder lang douchen? Op die manier bespaar je heel wat liters water. Reken maar eens uit: per minuut verbruik je namelijk zowat 10 liter, 0,02 m³ gas of 0,23 kWh. Stel dat je vijf keer per week doucht, dan komt dat neer op een tiental euro besparing per persoon, per jaar. Als je de douche meteen ook wat minder warm zet, bespaar je nóg meer. Kleine moeite, groot effect!

3. Sla de droogkast over

Wanneer je kijkt naar het elektriciteitsverbruik in de woning, is de droogkast een echte grootverbruiker. Maar je kunt dit toestel gerust een keer overslaan. Zodra het warm genoeg is buiten, kun je je was gewoon aan de lucht laten drogen. Op koudere dagen gebruik je dan weer een droogrek dat je in een voldoende verwarmde én verluchte ruimte zet. Slaag je erin om je droogkast de helft minder te gebruiken, dan halveer je ook het energieverbruik: gemiddeld 88 kWh voor A+++ en 155 kWh voor A+. Op die manier betaal jaarlijks 29 tot 52 euro minder. Mooi meegenomen, niet?

Tip: ontdek hier andere grote energievreters in je woning en krijg handige bespaartips.

4. Pak je sluimerverbruik aan

Je staat er misschien niet bij stil, maar je tv, decoder, pc (en scherm!), laptop, koffiemachine, microgolfoven, elektrische tandenborstel, printer … verbruiken ook energie wanneer je ze niet aanzet. Het is dan ook een goed idee om wat vaker de stekker uit te trekken. Erg handig is een stekkerdoos voor meerdere stekkers die je met één druk op een knop kunt uitschakelen zodra je gaat slapen of het huis verlaat. Zet je tv en pc niet in stand-bymodus, maar schakel ze volledig uit. Dat maakt een groot verschil, want deze sluimerverbruikers zijn goed voor 7 tot 18% van je jaarlijkse energieverbruik. Concreet bespaar je ca. 30 euro als je uitschakelt wanneer het kan.

5. Monitor je energie

Heb jij (binnenkort) een digitale energiemeter? Dankzij zijn communicerende eigenschap, kun jij je verbruik via allerlei tools en apps in detail opvolgen. Ook wel slimme energiemonitoring genoemd.

EnergyControl Monitor van Luminus is een knap voorbeeld van zulke energiemonitoring. Het is een dienst waarmee je een klein apparaatje (= dongle) op je digitale meter inplugt en alle energiegegevens van je woning naar een app op je smartphone communiceert. Je verbruik volg je in real time, je geniet slimme inzichten én je zal snel merken waar de grootste energiebesparing in jouw huishouden schuilt. Ook de productie en injectie van je zonnepanelen kun je à la minute opvolgen. Cindy, een Luminus-klant, bespaarde op slechts een paar maanden tijd 50 euro. Leer hier hoe het werkt.

6. Hallo isolatie, vaarwel tocht

Is je woning nog niet grondig geïsoleerd, dan maak je daar best werk van. Tijdens de winter kun je alvast enkele kleine ingrepen doen. Koop bijvoorbeeld tochtstrippen of tochtrollen en plaats ze waar je koude lucht voelt binnenstromen, over spleten en kieren aan je ramen en deuren bijvoorbeeld.  Nog een goed idee: radiatorfolie achter je radiatoren plaatsen. De warmte die anders verloren gaat in je buitenmuren, reflecteert zo terug naar binnen.

Met tochtstrippen bespaar je gemiddeld 70 m3 gas, 807,8 kWh of 60 euro per jaar. Radiatorfolie zorgt voor een besparing van gemiddeld 10 m³ gas per vierkante meter per jaar. En tochtrollen zijn goed voor een besparing van ca. 71 euro per jaar.

7. Vergeet je maandelijks voorschot niet

Deze tip heeft geen rechtstreekse impact op je energiekosten, maar kan je wel helpen om verrassingen te vermijden op het moment van je jaarafrekening … Optimaliseer (en in dit geval: verhoog) je maandelijks voorschotbedrag! Als Luminus-klant kun je, op regelmatige tijdstippen, je meterstanden in je persoonlijke klantenzone invullen om altijd een scherp zicht te hebben op de verwachte kosten. Hierop stel je je voorschotten dan af. Lees meer over het belang van een ideaal voorschotbedrag.

Benieuwd hoeveel jij thuis concreet kunt besparen op je energiekosten? Doe de test en ontdek tal van oplossingen op maat om minder te verbruiken. Je krijgt er gratis een persoonlijk energiebesparingsplan bovenop! Daarmee beperk je niet enkel je energieverbruik en bijbehorende kosten, maar ook je ook je CO2-uitstoot. What’s not to like?

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.