Energieverbruik vergelijken: wat is het gas- en elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin?

Gepubliceerd op 05 December 2022

Energie is al een jaar meer dan gewoonlijk hot topic. Niet onlogisch, gezien de prijzen op de energiemarkt sinds het najaar 2021 zijn geëxplodeerd. Maak jij je, net als 92% van de Belgen, zorgen over de verdere evolutie? Tijd om je energieverbruik onder de loep te nemen en je besparingspotentieel te ontdekken! Daarbij is het handig om eens te kunnen vergelijken. Maar wat is nu juist het energieverbruik van een gemiddeld gezin in België? Je ontdekt het verderop!

Een blik op de energiemarkt

Sinds september 2021 is de elektriciteits- en gasprijs een veelvoud van wat we gewoonlijk betaalden. En dat merken we op onze energiefactuur. Hoe komt het toch dat de energieprijzen tegenwoordig zo hoog zijn? Daar zijn verschillende oorzaken voor, waaronder de beperkte aardgasaanvoer vanuit Rusland en de onzekerheid over wanneer die situatie zal stabiliseren. Lees hier meer over de oorzaken van de hoge energieprijzen en hun impact op je energiefactuur.

Tip: Check geregeld je voorschotbedrag en pas het aan wanneer nodig. Zo behoud je de controle over je energiefactuur en vermijd je onaangename verrassingen op je jaarlijkse afrekening. In dit blogartikel met video licht Luminus het belang ervan toe én ontdek je hoe je zelf een ideaal voorschotbedrag kiest.

Wat de toekomst brengt? En hoe de energieprijzen zullen evolueren?

Dit hangt af van diverse factoren: het weer, de politieke situatie in Europa, de olieprijzen, de prijs voor CO2-uitstoot, de elektriciteitsproductie in Frankrijk en de maatregelen van de Belgische overheid en de Europese Unie. Allemaal zaken die we moeilijk kunnen voorspellen.

Waar we wel controle over hebben, zijn de inspanningen die we thuis leveren om energiezuiniger te leven en te wonen. Met slimme investeringen, handige lifehacks en goede gewoontes bespaar je zelfs tot honderden euro’s per maand. Ontdek hier hoeveel jij concreet kan besparen en hoe.

Diverse factoren bepalen je energieverbruik

Energie besparen begint met een goed zicht op je energieverbruik. Enkel zo kom je besparingskansen op het spoor en kan je gericht actie ondernemen. Als Luminus-klant volg je je verbruik op via je My Luminus-account, op voorwaarde dat je elke maand zelf je meterstanden ingeeft. Heb je een digitale meter? Dan kan je ook toegang vragen tot de gegevens via Mijn Fluvius.

Maar wat vertellen die cijfers nu concreet? Verbruik je veel of weinig? Ben je goed bezig, of is er nog werk aan de winkel? Om daar zicht op te krijgen, kan je jouw energieverbruik vergelijken met het gas- en elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin.  

Opgelet: Hoeveel energie je verbruikt, hangt af van verschillende factoren. Hoe groot is je woning? Hoe goed is ze geïsoleerd? Hoeveel mensen wonen er? Verwarm je je woning op aardgas of elektriciteit? Heb je zonnepanelen die energie opwekken, of een warmtepomp? Hoe zuinig spring je om met energie? … Deze zaken verschillen van gezin tot gezin. Hierdoor loopt het energieverbruik van gezinnen in België sterk uiteen.

Gemiddeld aardgasverbruik per gezin

Volgens de VREG bedroeg het gemiddeld gasverbruik van een gezin in Vlaanderen in 2021: 15.313 kWh/jaar. Ter vergelijking: in 2020 bedroeg dit verbruik nog zo’n 13.172 kWh/jaar. Het gemiddelde gasverbruik in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is volgens Sibelga het laagste van België: 12.728 kWh per jaar. Doordat het gemiddelde woonoppervlak in Brussel een stuk kleiner is dan in de andere gewesten, is er minder aardgas nodig voor het verwarmen van de woningen. In Wallonië is het gemiddelde gasverbruik het hoogst. Volgens CWaPE is dit 15.673 kWh per jaar.

Opgelet: In deze gemiddelden zitten zowel de huishoudens die met aardgas verwarmen, als de huishoudens die niét met aardgas verwarmen en dus een verbruik hebben dat al snel tien keer lager ligt. Als aardgas naast koken en water ook voor de verwarming wordt gebruikt, stijgt het verbruik.

Gemiddeld elektriciteitsverbruik per gezin

In 2021 bedroeg het gemiddeld elektriciteitsverbruik van een gezin in Vlaanderen 2.944 kWh/jaar. Gezinnen in Brussel verbruiken gemiddeld rond de 2036 kWh elektriciteit per jaar, volgens Brugel. Gezinnen in Wallonië verbruiken volgens de CWaPE zo’n 2000 kWh elektriciteit.

  • Deze gemiddelden geven een vertekend beeld, omdat het cijfer fors naar omlaag wordt gehaald door gezinnen met zonnepanelen. Zij nemen veel minder elektriciteit af van het net, omdat ze ook gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen opwekken.
     
  • Het gaat om gemiddelden van álle (Vlaamse, Waalse of Brusselse) gezinnen: van alleenstaanden in een appartement op aardgasverwarming, tot grote gezinnen in vrijstaande huizen op elektrische verwarming, van gezinnen mét tot gezinnen zonder zonnepanelen.

Tip: Met zonnepanelen hebben de energieprijsstijgingen minder impact op jou. Je moet immers minder elektriciteit aankopen én je krijgt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom. Nog geen zonnepanelen op je dak? Leer alles wat je moet weten over zonnepanelen bij je thuis in dit e-book en vraag hier je vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan.

Belgen besparen massaal energie

De stijging van de energieprijzen hebben impact op onze gewoontes. De afgelopen 2 jaar is de Belg fors beginnen besparen: uit onderzoek bleek dat 80% van de Belgen zijn verbruiksgewoonten heeft aangepast of actie heeft ondernomen om efficiënter met energie om te gaan. En uit cijfers van Fluvius blijkt dat een Vlaams gezin de eerste helft van 2022 gemiddeld bijna 13 procent minder gas en ruim 8 procent minder elektriciteit verbruikte ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Goed bezig, maar het kan nog beter! Want de acties die we het meest nemen (bijvoorbeeld het licht consistent uitdoen, 65%) zijn niet de meest impactvolle. Dat blijkt uit een recente studie die Luminus samen met Ipsos en Sia Partners lanceerde, waarbij 2000 Belgen werden ondervraagd. Ontdek hier hoe we besparen en waar het beter kan.

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Benieuwd hoeveel jij nog kan besparen bij je thuis? Welke maatregelen echt het verschil maken? Doe hier gratis de energiescan, schiet in actie en doe je voordeel. Er zijn tips op maat voor elk budget!