Hier moet je op letten bij het verduurzamen van je bedrijf

27/11/2024

Kijken we naar de meest vervuilende sectoren in en buiten België, dan zien we dat de bouwsector daar een van de grotere spelers in is. Wereldwijd is deze sector zelfs verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot en het verbruik van fossiele brandstoffen. Niet zo heel gek dus, dat bedrijven in de bouwsector worden aangeraden om duurzamer te ondernemen. Wat hierbij helpt, is dat ook steeds meer consumenten liever kiezen voor bedrijven die iets aan duurzaamheid doen dan voor een bedrijf dat hier niets aan doet en dat je je operationele kosten ermee kunt verlagen. In dit artikel vertellen we je meer over waar je zoal op moet letten bij het verduurzamen van je bedrijf.

Overstappen op groene zakelijke energie voor bouwbedrijf

Hoewel er verschillende stappen zijn die je met het oog op verduurzamen kunt zetten binnen je bouwbedrijf is de meest simpele stap de overstap naar groene zakelijke energie. Grote kans dat je nu nog beschikt over een grijs zakelijk energiecontract. Met behulp van een zakelijke energievergelijker, bijvoorbeeld die op Minder.nl, check je binnen no time waar je de beste deal kunt scoren op het gebied van groene stroom. Waarom je dat moet doen? Simpel: er zitten verschillende voordelen aan het afnemen van een groen zakelijk energiecontract. Als eerst is het goed om te weten dat deze vorm van energie een stuk schoner is dan grijze stroom. Dat heeft te maken met het feit dat er minder CO2 vrijkomt bij de productie van groene energie. Daarbij wordt groene stroom geproduceerd uit natuurlijke bronnen die nooit op zullen gaan, zoals de zon en de wind. Grijze energie wordt daarentegen geproduceerd uit fossiele bronnen zoals aardolie en steenkool. Dit zijn bronnen die niet onuitputtelijk zijn en die dus op een dag op zullen zijn. Kortom: de keuze voor groen is sowieso beter.

Eigen groene energie opwekken met behulp van zonnepanelen

Een gemiddeld bouwbedrijf verbruikt over het algemeen aardig wat energie. Om de overstap op groene stroom nog aantrekkelijker te maken, raden we je aan om te kiezen voor zakelijke zonnepanelen waarmee je je eigen zonne-energie kunt opwekken. Uiteraard is groene mkb energie vergelijken ook zeker een aanrader, maar wanneer je je eigen stroom kunt opwekken, profiteer je van nog veel meer voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het feit dat je met zonnepanelen niet meer zo afhankelijk bent van wat er zoal op de energiemarkt gebeurt? In de afgelopen jaren zijn de tarieven daar flink heen en weer gegaan, waardoor je als ondernemer in de bouwbranche geen idee had wat je moest verwachten. Wat ook een fijn voordeel is van eigen zonnepanelen is dat je op een bepaald punt gebruik kunt maken van gratis zonne-energie. Energie uit de zon is immers gratis; je hoeft alleen de investering erin terug te verdienen. Dat heb je al binnen enkele jaren, terwijl zonnepanelen gemiddeld zo’n 25 jaar mee kunnen gaan. Een flinke win-win dus!

Zet in op gebruik van duurzame materialen in de bouwsector

Natuurlijk zijn er nog andere onderdelen binnen je bedrijf die je kunt verduurzamen. Sterker nog: een van de meest directe manieren waarop een bouwbedrijf kan verduurzamen is door in te zetten op het gebruik van duurzame bouwmaterialen, zoals gerecyclede materialen. Dit soort materialen hebben een minder grote impact op het milieu. Naast gerecyclede materialen, zoals gerecycled hout en staal, kun je kiezen voor biobased materialen, zoals hennep en houtvezelisolatie en lokaal gewonnen materialen. Bij lokale materialen is de CO2-uitstoot voor transport een stuk minder groot. Kijk daarna ook naar de optie om bouwmaterialen na gebruik te kunnen recyclen, zodat er een soort cyclus ontstaat waarin de bouwbranche geen nieuwe bouwmaterialen meer hoeft te (laten) maken. Door in een duurzaam bedrijf te investeren, investeer je in de toekomst, je klanten en het bedrijf zelf.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.