Ontdek alles over hernieuwbare energie in je woning

Gepubliceerd op 04 May 2021

Ga je bouwen of verbouwen, dan klinkt de term ‘hernieuwbare energie’ je waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Niet met hernieuwbare energie te verwarmen, dat kan je je tegenwoordig moeilijk voorstellen. Maar wat houdt verwarmen met hernieuwbare energie juist in? En wat betekent dat voor jouw project? Daikin helpt je graag op weg.

Wat is hernieuwbare energie?

Een hernieuwbaar energiesysteem gebruikt natuurlijke en onuitputtelijke energiebronnen als wind, zon, water (getijden en golven) en aardwarmte.

Een minimumaandeel hernieuwbare energie is verplicht

De energieprestatieregelgeving (EPB) verplicht om een minimum aandeel van de nodige energie voor je woning te halen uit hernieuwbare (groene) energiebronnen en dit voor zowel een nieuwbouw (met bouwaanvraag vanaf 1 januari 2014) als voor een ingrijpende energetische renovatie (met bouwaanvraag vanaf 1 maart 2017).

Hoe haal je energie uit hernieuwbare bronnen? Dit kan aan de hand van een zonneboiler, fotovoltaïsche zonnepanelen, een ketel, kachel of warmtekrachtkoppeling op biobrandstof (de biomassaketel of -kachel moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden), stadsverwarming en -koeling, een warmtepompboiler of een warmtepomp.

Voor elk van deze maatregelen gelden voorwaarden, onder meer voor het rendement. Het systeem moet immers voldoende hernieuwbare energie produceren, en dat op een doeltreffende manier.

Welk systeem kies je?

Om te bepalen welk systeem het best aan je noden en behoeften voldoet, doe je best beroep op een vakman. Ga te rade bij je architect, je installateur of een expert in hernieuwbare energie.

Op lange termijn ben je vaak het beste af met een warmtepomp. Het is één van de meest energiezuinige, duurzame en bijzonder comfortabele systemen om je woning te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren.  

Laat je adviseren door een warmtepompexpert om de juiste warmtepomp te kiezen. Online vind je ook handige selectietools en blogartikelen die je alvast op weg helpen.

Combineren? Da’s dubbel profiteren!

Sluit je warmtepomp aan op PV-panelen (zonnepanelen) voor meer rendement. Je dak is vaak de beste plaats om zonnepanelen te installeren. Ga eerst na of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Klik hier voor enkele handige richtlijnen.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt van verschillende factoren af. Contacteer een erkende vakman en laat een concrete berekening maken. 

Nog vragen of hulp nodig? Warmtepompspecialist Daikin helpt je graag!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan