EPB en EPC: bereken het energieverbruik van je woning met deze handige tools

Gepubliceerd op 16 Maart 2021
Hoogrendementsglas
Hoogrendementsglas

Ga je bouwen of renoveren? Of wil je je huis of appartement verkopen of verhuren? Vergeet dan zeker het verplichte EPB- of EPC-rapport niet. Graag alvast een schatting van de energieprestaties en het energieverbruik van je woning? Bereken het makkelijk zelf met deze EPB- en EPC-tools.

Het verschil tussen EPB- en EPC-rapport

EPB- en EPC-rapporten geven allebei informatie over de energieprestaties van je woning. Toch zijn er verschillen. EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Deze studie is nodig vooraleer je gaat bouwen of grondig renoveren en wordt opgemaakt door een EPB-verslaggever.

Een EnergiePrestatieCertificaat of EPC is verplicht wanneer je je woonst wil verkopen of verhuren. Een energiedeskundige type A stelt dan je EPC-waarde vast.

Een EPB- of EPC-rapport is verplicht

Een EPB-verslaggever inschakelen bij een nieuwbouw of een verbouwing is verplicht, want elke nieuwe of gerenoveerde woning moet voldoen aan bepaalde isolatie- en ventilatienormen.

Bij verkoop of verhuur van een huis of appartement is een EPC-attest vereist. De EPC-waarde is van belang voor huurders of kopers, omdat zij dan weten wat de energieprestaties van hun toekomstige woning zijn. Zo krijgen ze een idee van het energieverbruik.

Een EPB- of EPC-rapport toont je dus hoe energiezuinig je woning is. Op die manier weet je bovendien waar je zaken kan verbeteren om energie – en dus geld – te besparen.

Bereken zelf je EPB of EPC

Je kan zelf een schatting van je EPB of EPC berekenen met onze nieuwe tools. In de EPB- en EPC-tool geef je factoren in zoals je bouwmaterialen, ramen en deuren, isolatie, verwarming, ventilatie… De EPB-tool geeft dan een schatting van:

  • het E-peil: het energieverbruik
  • het S-peil: de kwaliteit van de buitenschil van je woning
  • het K-peil: hoe goed je woning geïsoleerd is.
  • je energiekost.

De EPC-tool bepaalt je geschatte EPC-waarde, je energieverbruik en mogelijke energieopbrengst door zonnepanelen.

Zelf de energieprestaties en het energieverbruik van je huis of appartement berekenen? Deze EPB- en EPC-tools geven je een betrouwbare indicatie.