Energieverslindende woning gekocht in Vlaanderen? Zo vermijd je een hoge boete wegens een slechte energiescore.

27/02/2024

Recent een ‘opknapper’ gekocht, of plannen om een oudere woning te kopen in Vlaanderen? Informeer je dan zeker over de renovatieplicht. Als je in Vlaanderen een woning met een slechte energiescore koopt, moet je binnen vijf jaar renovatiewerken uitvoeren. Na renovatie moet minimaal het D-label behaald worden. Wordt de renovatie niet (tijdig) uitgevoerd, dan riskeer je een boete en moet je daarna toch de renovatie doen. Een regelrechte must dus. Ontdek hoe jij eenvoudig het energielabel van je woning kan verbeteren om aan de renovatieplicht te voldoen. 

Energielabel E of F? Verplicht renoveren!

Sinds januari 2023 moet je als koper van een woning of appartement met een slechte energiescore (label E of F) binnen de 5 jaar na aankoop renovatiewerken doen om de energiekwaliteit van de woning te verbeteren. Deze nieuwe regel ging in op 1 januari 2023.

De bedoeling is om de Vlaamse woningen veel minder energie te laten verbruiken. Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen een A-label halen, dat beslist de Vlaamse regering in 2020. Een stevige uitdaging, want op dit moment heeft slechts 1 procent van de eensgezinswoningen in Vlaanderen een A-label en 6 procent van de appartementen.

De Vlaamse overheid zal de huidige renovatienorm in de komende jaren zelfs nog verstrengen. Vanaf 2028 moet bijvoorbeeld bij aankoop van een woning binnen vijf jaar minimaal energielabel C worden bereikt, vanaf 2035 wordt dat label B, en vanaf 2040 label A. 

Tip: Door de buitenkant van je woning te isoleren met E-Board®, verbetert je EPC aanzienlijk. Je kiest zelf welke isolatiewaarde je wil bereiken. Ontdek hier hoe het werkt.

Hoe zit dat weer met die energielabels?

Koop je een woning in Vlaanderen, dan ontvang je een energieprestatiecertificaat (EPC-attest). De EPC-score op dit certificaat geeft aan hoeveel energie je jaarlijks verbruikt per vierkante meter bruikbare grondoppervlakte van de woning (in kWh/m). Kortom, het EPC-attest laat zien hoe energiezuinig of energieverslindend de woning is. Hoe lager de EPC-score, hoe minder energie nodig is om de woning te verwarmen. De EPC-scores worden vertaald in energielabels, waarbij A+ het beste label is en F het slechtste. Bij energielabel E of F is er meteen werk aan de winkel. Ontdek hieronder hoe je aan de slag gaat.

Hoe een slechte EPC-score verbeteren?

Om een slechte EPC-score te verbeteren, is het belangrijk om de juiste energiebesparende maatregelen te nemen. In het EPC-attestvind je tips en aanbevelingen over ingrepen die je woning energiezuiniger kunnen maken, zoals isolatie van het dak, muren of vloeren, het plaatsen van aangepaste beglazing, en het installeren van duurzame energie-installaties zoals zonnepanelen of warmtepompen.

Denk eraan: de tips en aanbevelingen in het EPC-attest zijn slechts een richtlijn. De beste manier om te bepalen welke maatregelen je moet nemen, is door een energiescan van je woning te laten uitvoeren. Zo krijg je een duidelijk beeld van de zwakke punten van je woning en kan je een gerichte renovatieplanning opstellen. 

De Vlaamse regering legt de nadruk op een stapsgewijze renovatie. Dit betekent dat je niet alle maatregelen in één keer moet uitvoeren. Je mag beginnen met de maatregelen die het meeste impact hebben op je energieverbruik en CO2-uitstoot, en daarna geleidelijk aan de rest van je woning renoveren. Dakisolatie is een must, gezien via het dak vaak het meeste warmteverlies optreedt. Maar vergeet niet om ook aandacht te besteden aan de isolatie van je gevels. Zijn je gevels niet geïsoleerd, dan gaat er minstens 25% van de warmte in de woning verloren door de muren. Door je gevels te isoleren, zou je dus een kwart van je energie kunnen besparen. Vraag je gratis infogids aan.

Hoe helpt gevelisolatie? Gevelisolatie is een heel effectieve manier om je woning energiezuiniger te maken. De isolatielaag vormt een barrière die warmteverlies door de gevel tegengaat, waardoor er minder energie nodig is om je woning te verwarmen en je energieverbruik wordt verlaagd. Zo zet je een grote stap richting een gunstiger energielabel en wordt het een stuk eenvoudiger om te voldoen aan de renovatieplicht

Hoe efficiënt je gevels isoleren? 

Als je overweegt om je gevels te isoleren, is het belangrijk om te kiezen voor de juiste aanpak, hoogwaardige materialen en een vakkundige plaatsing. Dit zorgt ervoor dat je optimaal profiteert van de voordelen van gevelisolatie en helpt je om je doelstellingen voor een energiezuinige woning te bereiken.

Je gevels isoleren langs de buitenkant is de efficiëntste manier om gevels te isoleren. Door je buitenmuren te isoleren, creëer je een ononderbroken isolatieschil rondom je woning. Koudebruggen, die vaak optreden bij isolatie langs de binnenkant, worden hierdoor geminimaliseerd. Vergelijk hier met andere methodes voor muurisolatie.

Je buitenmuren isoleren, hoe pak je dat aan? Het E-Board®-gevelsysteem van Vandersanden is een efficiënte, esthetische en duurzame oplossing om je gevels te isoleren aan de buitenkant én te voldoen aan de renovatieplicht. E-Board® combineert een hoogwaardige isolatielaag met een gevelbekleding in steenstrips. Je behaalt een optimale isolatiewaarde, waardoor je voldoet aan de strengste energienormen.

Maar er zijn nog meer voordelen: je bespaart op je energiefactuur, je kan je woning in één klap een unieke en moderne uitstraling geven, je verhoogt het comfort in je woning, je draagt bij aan een beter milieu én de waarde van je woning stijgt. Ontdek alle troeven.

Is het E-Board®-gevelsysteem ook geschikt voor jouw woning? Zeker! E-Board® kan zowel op nieuwbouwwoningen als op bestaande woningen worden geplaatst. Er komt zelfs geen breekwerk aan te pas. De plaatsing kan je zelf voor je rekening nemen na een opleiding bij de fabrikant, of overlaten aan een vakman. Ontdek hier het kostenplaatje.

Renoveer goedkoper dankzij subsidies en premies 

De kostprijs van een ingrijpende renovatie loopt snel op. Gelukkig zijn er manieren om te besparen. Als je een woning met een slecht energielabel grondig renoveert, kan je een fikse rentekorting krijgen van de Vlaamse overheid (bij authentieke akte tot en met 31 december 2024). Bovendien zijn er premies voor (energetische) renovatiewerken. Kijk op mijnverbouwpremie.be voor meer info.

Met E-Board® van Vandersanden kies je voor een efficiënte, esthetische, duurzame en eenvoudige oplossing om je gevels te isoleren en te voldoen aan de renovatieplicht in Vlaanderen. Ontdek de mogelijkheden in de gratis inspiratiebrochure en maak een afspraak in een showroom voor advies op maat

In samenwerking met Vandersanden

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.