De energiescore van je woning verbeteren? Isoleer je gevels!

02/12/2023

Hoe energiezuinig is jouw woning? Tegen 2050 moeten alle woningen in België energiezuinig zijn. Energieverslindende huizen worden bijgevolg minder interessant op de vastgoedmarkt en kunnen in waarde dalen. Een goed geïsoleerde woning daarentegen zorgt voor meer comfort en een lagere energiefactuur. Tijd dus om je woning energiezuinig te maken. Met gevelisolatie van Sto boek je al heel wat winst.

Check de huidige energiescore

Voordat je renovatiewerken uitvoert om je woning energiezuiniger te maken is, het belangrijk dat je meer weet over de energiescore van je woning. Die vind je terug in het EPC-certificaat dat je hebt ontvangen toen je de woning kocht. Hierin wordt berekend hoeveel energie je woning verbruikt. Er wordt rekening gehouden met de isolatiegraad, je verwarmingsinstallatie, het gebruik van hernieuwbare energie … Op basis van die criteria krijgt je woning een EPC-label toegekend waarbij label F voor energieverslindend en label A voor energiezuinig staat.

Hoe je woning energiezuiniger maken? Vraag hier je gratis isolatiewijzer aan.

Naar energielabel A in 2050

Het doel is dat alle woningen in België tegen 2050 een EPC-label A behalen. Daarom is er sinds dit jaar in Vlaanderen een renovatieverplichting ingevoerd voor wie een woning koopt: een woning met een slechte energiescore moet binnen de vijf jaar gerenoveerd worden naar label D. Vanaf 2028 worden de regels verstrengd naar label C, vanaf 2035 naar label B en vanaf 2040 naar label A. In Brussel en Wallonië geldt er voorlopig nog geen renovatieverplichting, maar ook hier heb je baat bij een energiezuinige woning. Je woning verbruikt namelijk minder energie en dat merk je aan je energiefactuur. Ontdek hoeveel jij kan besparen met gevelisolatie.

EPC grafiek

Gevelisolatie verbetert je energielabel

Wil je met relatief eenvoudige ingrepen de energiescore van je woning verbeteren? Dan start je best met het plaatsen van dakisolatie (verplicht sinds 2020). Vervolgens kan je je gevels gaan isoleren, waardoor je vermijdt dat er zo’n 20% van de warmte in huis verloren gaat via de muren. Sto onderzocht in samenwerking met Pixii de energiescore van een woning voor en na het aanbrengen van extra muurisolatie. Het model voor die vergelijkende studie was een vrijstaande woning van voor 1960 in Sint-Niklaas met een onvoldoende geïsoleerde buitenoppervlakte van 200 m². Het huis had geen spouw, een slecht geïsoleerd dak, maar wel dubbel glas. Het energielabel van deze woning was F, het verbruik bedroeg 566 kwH.

Indrukwekkend: na het aanbrengen van muurisolatie met het systeem StoTherm Classic EPS TOP 32 ging de woning van energielabel F naar D, ofwel van een energieverbruik van 566 kWh/m² per jaar naar 329 kWh/m² per jaar.

ETICS-systeem van Sto

Om je muren langs de buitenkant te isoleren, kan je kiezen voor het buitengevelsysteem van Sto. Ook wel ETICS-systeem (External Thermal Insulation Composite Systeem) genoemd. Daarbij worden er tegen je woning isolatiepanelen aangebracht, gevolgd door een wapeningsmortel en wapeningsnet, zodat je gevel bestand is tegen alle weersomstandigheden. Tot slot kan je je gevel afwerken met een sierpleister of steenstrips naar keuze. Vraag je gratis inspiratiebrochure aan.

Slimme investering

Wil jij je woning energiezuiniger maken? Met gevelisolatie zorg je voor een betere isolatie en bijgevolg extra comfort. Je woning zal namelijk minder energie nodig hebben om te verwarmen en dat merk je op je energiefactuur. Vraag hier een gratis offerte aan. Vergeet je premie voor gevelisolatie niet aan te vragen. Via de premiewijzer van Sto ontdek je waar jij recht op hebt.

Gevelisolatie is zonder meer een slimme investering. Je verbetert de EPC-score van je woning, je bespaart op energiefactuur en de waarde van je woning stijgt. Kies je voor een gevelsysteem van Sto, dan kan je in een moeite je gevels renoveren. Voor een duurzaam resultaat heb je goed advies nodig. Dat krijg je van een ervaren Sto-gevelexpert. Ga naar www.mijngevelisoleren.be voor meer info.

In samenwerking met Sto nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.