Je woning energiezuiniger maken? Doe de BENOvatietest, ontdek de verbeterpunten en hoe je je BENOvatie aanpakt.

20/10/2023

Wanneer de koudere dagen voor de deur staan, beseffen we weer hoe belangrijk een energiezuinig huis is. Wil je besparen op torenhoge energiekosten? Dan is je woning BENOveren een goede zet. Maar wat doe je eerst? De BENOvatietest op www.MijnBENOvatie.be toont je de weg. Ontdek hoe je je energiekosten kan verlagen en hoeveel je bespaart door te isoleren en in energiezuinige technieken te investeren. 

Maak je woning energiezuinig, kies voor BENOveren

Sinds januari 2023 ben je bij aankoop van een woning met label E of F verplicht om die binnen de vijf jaar naar een label D (of beter) te renoveren. Of zeg maar BENOveren. Maar ook als je al langer eigenaar bent van een energieverslindende woning, loont het om het EPC-label naar beneden te halen door ‘Beter te reNOveren’. Want ook je woning zelf is een bepalende factor in je energiekosten.

Doe de BENOvatietest

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Hoe is het met het energieverbruik bij jou thuis gesteld, hoe kan je het beperken en waarmee kan jij het meest besparen? Dat ontdek je met de BENOvatietest van www.MijnBENOvatie.be. Vul de online vragenlijst in en vink af hoe het momenteel met je dak, buitenmuren, buitenschrijnwerk (glas, ramen en deuren) en technieken is gesteld. Ontvang hierna een gepersonaliseerd BENOvatierapport waarin je ontdekt hoe (goed of slecht) je woning scoort, en kom te weten wat je eraan kan doen.  

Stippel je ideale BENOvatietraject uit

BENOveren kan in 5 stappen. Isoleren en betere technieken gebruiken zijn hierin de sleutels tot succes. Door je woning te isoleren, bespaar je jaarlijks zo’n 3700 euro op je energiefactuur. Dat kan tellen! Hoeveel kun je concreet besparen per stap*? Dat ontdek je in onderstaande schatting. Wil je ook je voordeel doen? Stippel dan een haalbaar traject voor jezelf uit.

*Schatting op basis van het gemiddelde energieverbruik in een niet-geïsoleerde woning.

1. BENOveer je dak

Via een niet-geïsoleerd dak gaat er zo’n 30 % van de warmte in huis verloren. Dat is veel. Begin daarom best met je dak, de grootste verliespost in huis, als eerste en belangrijke stap in je ideaal BENOvatietraject. Door je dak correct te isoleren kan je tot 1600 euro per jaar besparen, daarnaast investeer je in meer wooncomfort. Bovendien voldoe je zo ook aan de dakisolatienorm. Is je dak al geïsoleerd? Check dan of het voldoende dik en correct is aangebracht. Ontdek hier meer over het BENOveren van je dak volgens de huidige normen.

2. BENOveer je buitenmuren

Ook via de muren gaat er veel energie verloren, namelijk zo’n 20%. Isoleer je je (buiten)muren, dan kan je tot 1080 euro per jaar besparen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: isoleren aan de buitenkant, via de spouw of aan de binnenkant van je buitenmuren. Met gevelisolatie plaatsen als meest doeltreffende maatregel om aan de BENOvatienorm te voldoen. Kom meer te weten over muurisolatie.

3. BENOveer je glas, ramen en deuren

Heb je nog slecht isolerende ramen (enkel glas) en buitendeuren? Dan gooi je letterlijk warmte en geld langs ramen en deuren naar buiten. Want zo’n 10 % van de energie in huis gaat hierlangs verloren. Investeer je in ramen met hoogrendementsglas dan kan je tot 700 euro per jaar besparen. Krijg een glasheldere kijk op energiezuinig buitenschrijnwerk.

4. BENOveer je vloer

Bij het isoleren komt ook de vloer best aan bod. Ook hierlangs gaat er 10 % van de energie verloren. Met vloerisolatie kan je tot 320 euro per jaar besparen, bovendien kan je misschien van de gelegenheid gebruikmaken om vloerverwarming te plaatsen. Zo heb je niet alleen een lagere factuur maar ook een aangename warme vloer onder je voeten. Ontdek hoe je dit aanpakt.

5. Kies voor de juiste technieken

Tot slot neem je ook best je technieken (verwarming, sanitair warm water, ventilatie en elektriciteit) onder de loep. Kies voor slimme, energiezuinige oplossingen en gebruik eventueel hernieuwbare energiebronnen. Ontdek meer over verwarmingssystemenventilatiehuisautomatiseringslimme verlichtingzonnepanelenthuisbatterijwaterontharding en regenwaterrecuperatie.

Vraag je premies aan

Naast de mooie besparing op je energiefactuur, krijg je ook voor elke energiebesparende ingreep een financieel ruggensteuntje van de Vlaams overheid in de vorm van premies in MijnVerbouwpremie en premies van Fluvius. Daarnaast kan je ook beroep doen op de EPC-labelpremie, de rentesubsidie en andere financiële stimuli. Mooi meegenomen! Benieuwd naar jouw voordeel? Lees over de renovatiepremies in 2023 in dit handige overzicht.

Klaar om je woning te BENOveren? Kom meer te weten op de website www.mijnbenovatie.be en download het gratis magazine BENO voor nog meer inspiratie. Succes!

In samenwerking met MijnBENOvatie.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.