Je huis renoveren naar een beter energielabel? Reken tijdens je BENOvatietraject op deze 4 handige tools

07/06/2024

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor een energiezuinige renovatie. Hiermee streven ze naar een futureproof huis met een beter energielabel dan E of F. Staat je dit ook te wachten, maar heb je geen idee waar te beginnen? Reken dan op de hulp van MijnBENOvatie.be. Met deze vier handige tools bereid je je ideale BENOvatietraject voor.

Op weg naar een beter energielabel

Tegen 2050 moeten alle huizen een energielabel A hebben. Heb je energielabel E of F dan ben je in 2023 verplicht om binnen 5 jaar naar energielabel D brengen. Alles wat beter is, is mooi meegenomen. In vier jaar tijd is het aantal bestaande huizen met A-label van 3,8 naar 6,8 procent gestegen, waarvan vooral renovaties. Dat berichtte de Standaard op 31 mei 2023. Het gaat de goede kant uit, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Kies voor BENOveren

Ga jij ook aan de slag? Dan kies je in de plaats van ‘gewoon verbouwen’ best voor ‘BENOveren’ of ‘beter renoveren’. Dit om je energielabel te verbeteren, maar ook om energie te besparen, je wooncomfort te verhogen en je steentje bij te dragen tot een beter milieu. Hoe begin je hieraan? We tippen je alvast vier handige tools.

Vier handige tools voor je BENOvatie:

1. Doe de BENOvatietest

Wil je het energieverbruik van je woning beperken? Doe dan de BENOvatietest. Hiermee ontdek je waar in huis je energie verspilt en met welke renovatie-ingrepen je dit vermindert. Na de test krijg je per e-mail je persoonlijke BENOvatierapport. Hiermee krijg je een idee over hoe je woning scoort op vlak van isolatie en technieken, en hoe je dit verbetert. Welke ingrepen zijn dringend, welke kunnen wachten. Krijg een persoonlijk verslag en gratis, objectief advies op maat van je renovatietraject.

2. Stippel je BENOvatietraject uit

Een BENOvatietraject bestaat uit 5 stappen die je best chronologisch volgt om je energetische renovatie grondig aan te pakken. Hierin pak je verschillende delen van je woning aan: het dak, de buitenmuren, het buitenschrijnwerk (glas, ramen en deuren), de vloeren, en de technieken. Het plaatsen van isolatie en de vervanging van oude technieken staan hierin centraal. Ontdek je BENOvatietraject.

3. Herbekijk BENOvatie-experts live

Op 21 maart 2023 vond de eerste ‘BENOvatie-experts’ plaats. Tijdens een livedebat stelden kandidaat-verbouwers hun renovatievragen aan verschillende experten uit de bouwsector. Een boeiende avond. Heb je het online event gemist, of wil je het graag opnieuw bekijken? Bekijk het hier rustig in zijn geheel of via de linken hieronder per topic afzonderlijk.

Deze onderwerpen werden behandeld:

Hoe ga je te werk als je dak niet voldoende of correct is geïsoleerd?
Hoe pak je de isolatie van je buitenmuren aan?
Waarop  moet je letten als je nieuwe ramen of deuren wil laten plaatsen?
Waarom is luchtdichtheid zo belangrijk?
Heeft het zin om te investeren in een warmtepomp bij een renovatie?
Hoe kan huisautomatisatie bijdragen tot een rationeler energieverbruik?
Waarom is ventileren belangrijk bij een BENOvatie?
Hoe kan je nog meer besparen dankzij regenwaterrecuperatie en waterontharding?
Hoe kan je al die energiezuinige ingrepen het best financieren?

4. Stel nu ook je vragen aan BENOvatie-experts

Wil je je woning futureproof maken en zit je met vragen waar je niet meteen een antwoord op vindt? Dan kun je deze voortaan ook via mijnBENOvatie.be stellen aan experts. Van financieel advies, over planning en uitvoering, tot premies. Ze helpen je graag verder. Dien via dit formulier je verbouwvraag in, en krijg zo snel mogelijk een antwoord van de juiste BENOvatie-expert.

Graag nog wat meer te weten komen over BENOveren? Lees tips, succesverhalen en meer (ver)bouwadvies en laat je inspireren. Download hier je gratis BENOmagazine.

In samenwerking met MijnBENOvatie.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.