Doe de BENOvatietest en ontdek met welke renovatiewerken je kunt besparen op je energiefactuur

Gepubliceerd op 20 October 2021

De energieprijzen zijn de laatste tijd fors gestegen. Zoek je manieren om je energieverbruik en bijhorende kosten te verlagen? Dan is je woning energiezuiniger maken een slimme zet. Geen idee waar je moet beginnen? Met de BENOvatietest ontdek je hoe energie(on)zuinig je woning is, en hoe het beter kan, zelfs met enkele ingrepen.

Energie(on)zuinige woningen

Heel wat woningen in België zijn te ruim, verouderd en zeer energie-inefficiënt. Doordat ze niet, te weinig of slecht geïsoleerd zijn gaat er heel veel kostbare energie en geld verloren. Gemiddeld stoten deze huizen samen 35.000 GWh, 7,5 Mt CO2 uit en gaat er jaarlijks meer dan 2,5 miljard energie verloren. Dat is enorm veel!

BENOveren om te besparen

Om de energieverliezen in je eigen woning te beperken kan je ‘BENOveren’ volgens de ambities van het Renovatiepact 2050. Isoleren en na-isoleren, en het vernieuwen van technieken zijn hier kernwoorden. Zelfs met enkele aanpassingen kun je al veel resultaat boeken. Zo kun je door het isoleren, van 150 m2 dak, van 180 m2 muur en 150 m2 vloer, met isolatie met U-waarde van 0,24 W/m2K, jaarlijks met je dak 1.509 euro, met je muren 1.007 euro en met je vloerisolatie 281 euro besparen. Goed, maar waar begin je? De BENOvatietest, zet je op het juiste pad.

Doe de BENOvatietest

De BENOvatietest is een eerste stap in de goede richting naar een energiezuinigere woning. Je vult de vragenlijst in op www.mijnBENOvatie.be en krijgt op basis van je antwoorden een BENOvatierapport in je mailbox met de energie(on)zuinigheidscore van je woning. Hier ontdek je hoe goed of slecht jouw woning scoort op vlak van dak-, gevel-, schrijnwerk-  en vloerisolatie, verwarming en sanitair warm water, ventilatie, stroomopwekking, rationeel energiegebruik, waterbehandeling en regenwaterrecuperatie. Ontdek de pijnpunten, welke aanpassingen prioritair zijn en welke nog even kunnen wachten.

Krijg BENOvatieadvies

Dankzij het bijhorende BENOvatieadvies op maat met BENOvatiedoelstellingen en oplossingen weet je precies welke concrete aanpassingen je kunt doen om je woning (nog) energiezuiniger te maken en zo te besparen op je energiefactuur. Bovendien krijg je ook tips voor plaatsers en verdelers van bouwmaterialen en -systemen die je woning energiezuiniger kunnen maken. Nog meer besparen? Ontdek op welke renovatiepremies je in 2021 recht hebt.

Stippel je persoonlijke ideale BENOvatietraject uit

Er zijn 5 grote stappen die je in de praktijk kunt doormaken om je woning te BENOveren, te verduurzamen en moderniseren op vlak van energieverbruik. Bij het meest gebruikelijke traject start men met de isolatie van het dak, vervolgens de isolatie van de buitenmuren, daarna isolerende ramen en deuren, over de isolatie van de vloeren en tot slot de aanpassing van de technieken. Maar iedereen heeft zijn eigen project en aanpak, in de praktijk loopt het wel eens door elkaar. Bovendien moeten de aanpassingen niet in een keer gebeuren, het kan ook stapsgewijs naargelang je budget. Zelfs met enkele aanpassingen kun je al resultaten boeken.

Interesse om je woning te verduurzamen, te BENOveren? Steek je licht op, krijg een schat aan informatie op de website www.mijnbenovatie.be en lees meer in het gratis te downloaden BENOmagazine.